24. travnja 2018

S početkom 2018. godine, lokalne teme iz gradova Bjelovarsko-bilogorske županije vraćaju se na stranice Večernjeg lista putem projekta „Regionalna raznolikost Hrvatske kroz lokalna izdanja“

Na području Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije Večernji list, kao medij s dugogodišnjom tradicijom od gotovo 60 godina, ima veliku čitanost i svoju vjernu publiku koja ga stalno prati. U Bjelovaru je postojalo i Dopisništvo Večernjeg lista koje je s radom počelo krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća, no nažalost, u veljači 2015. godine Dopisništvo se ugasilo. Prepoznavši važnost jednog takvog velikog medija, gradonačelnici svih gradova Bjelovarsko – bilogorske županije založili su se za njegov povratak, odnosno za ponovno otvaranje Dopisništva Večernjega lista.

U skladu s tim u srijedu, 20. prosinca 2017., u maloj vijećnici Grada Bjelovara, predstavnici svih županijskih gradova potpisali su Ugovor s predstavnicima Uprave Večernjega lista o poslovnoj suradnji na projektu „Regionalna raznolikost Hrvatske kroz lokalna izdanja“. Tako je u 2018. godini cilj projekta jačanje svijesti o decentralizaciji Republike Hrvatske putem vijesti i oživljavanjem medijske prisutnosti lokalnih sredina kroz specijalizirane regionalne priloge unutar tiskanog izdanja dnevnih novina „Večernji list“.

– Nažalost, prije nekoliko Večernji list je radi racionalizacije odlučio otići iz Bjelovara, No, mi imamo želju Večernji list vratiti na naše područje, jer na taj način Bjelovar i ostatak županije bi i dalje imao jaku poveznicu s jednim takvim velikim nacionalnim medijem. Brzo smo se dogovorili oko nastavka suradnje, a sve kako bismo Večernji list proširili na sve gradove u našoj županiji, baš kako je to nekad bilo. Sa 1. siječnjem mogu ponosno najaviti da se jedan takav medij vraća kod nas. Na taj će se način naš rad, gospodarstvo, dobre ideje, građani prezentirati ostatku zemlje. Kroz ovaj ugovor svi gradovi bi osigurali plaću za jednog zaposlenika, koji će biti iz jednog grada s područja županije. Riječ je novinaru sa stalnim zaposlenjem. Večernji list lokalnim medijima ne želi biti konkurencija već partner, rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

– Izuzetno nam je drago što u Večernji list možemo vratiti lokalni sadržaj. Nažalost, u doba recesije morali smo optimizirati poslovanje, kako bismo ga u najboljoj mogućoj mjeri održali, kao i kvalitetan sadržaj. Na svu sreću to smo uspjeli i uspijevamo i dalje. Od lokalnog sadržaja mi zapravo nikada nismo ni odustali, jer nam je uvijek bio izuzetno bitan. Zahvaljujući digitalizaciji, prije kojih godinu dana počeli smo lokalni sadržaj vraćati putem našeg portala. Od početka 2018. godine odlučili smo jednom tjedno regionalni sadržaj vratiti i u samo tiskano izdanje Večernjeg lista. Taj lokalni sadržaj nećemo objavljivati samo u rubrici „Regija“, već će biti prezentiran na nacionalnoj osnovi. Također, upravo iz tih razloga povećati ćemo i broj stranica Večernjeg lista. Zaista nema razloga da objavljujemo isključivo teme vezane za gospodarstvo i politiku, primjerice samo glavnog grada. Lokalnih sadržaja mora biti i moraju naći svoje mjesto, jer su takve vijesti jednako važne. Suradnja je zamišljena na način da se na te objave baziramo jednom tjedno, odnosno ponedjeljkom kada će izaći prošireno izdanje. No, to ne znači da ukoliko u ostalim danima u tjednu bude neka zanimljivost, da ju mi nećemo prezentirati. Gradonačelnici gradova s područja BBŽ prvi su s kojima sklapamo ovu suradnju, rekla je Andrea Borošić, članica Uprave Večernjeg lista.

– Ovaj projekt je za Večernji list važan iz dva razloga. Prvi je što se Večernji list na ovaj način vraća natrag u lokalne zajednice. Nije slučajno što je među prvima u priču ušla Bjelovarsko – bilogorska županija. Mi smo tijekom posljednje tri godine u nekoliko gradova imali slične projekte, točnije projekte vezane za poduzetničke aktivnosti, u što je bio uključen i Bjelovar. Drugi važan razlog je taj što mi na ovaj način promoviramo ravnomjerni regionalni razvoj i sve procese koji se tiču decentralizacije. Vjerujem da će takav način pridonijeti promoviranju raznolikosti, upoznavanju čitatelja s događajima koji se događaju na području cijele države, istaknuo je Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista.

– Drago mi je da smo se svi gradonačelnici u našoj županiji uspjeli dogovoriti da želimo biti vidljivi na nacionalnoj razini. Osobno mi je drago zbog samog grada Daruvara, kojem će na ovaj način biti omogućena dodatna turistička i gospodarska vidljivost, rekao je gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.

 

– Građani jako vole vidjeti lokalnu temu na državnom mediju. Mislim da smo zbog ukidanja lokalnih vijesti u Večernjem listu proteklih godina dosta izgubili. Nama kao gradonačelnicima je izuzetno bitno da se vidi što i kako radimo. Mislim da naš kraj ima jako puno toga za pokazati u mnogim područjima. Ima tu još mnogih drugih razloga i zato mislim da je ova suradnja pun pogodak za vidljivost našeg kraja, rada i napretka, rekao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

– Ovu ideju pozdravljam i smatram ju izuzetno dobrom. Svi znamo da je regionalna raznolikost na nivou Hrvatske itekako prisutna. Zbog toga je bitno da se o tome govori u jednom nacionalnom mediju. Ovom suradnjom se vraćamo nečemu što je bilo izvorno, odnosno tradicionalno. U našoj županiji i gradovima se jako puno toga radi i bitno je da se za to čuje, kako bismo svi zajedno opstali i napredovali. Nadam se da ćemo time doprinijeti i manjem broju odlazaka ljudi iz našeg kraja, rekao je gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija.

– Evo, primjerice i Čazma i Grubišno Polje već godinama ima tzv. tax free sistem rada, a vjerujem da mnogi u tome u Hrvatskoj, pa čak i okolici niti ne znaju. Pozdravljam ovu ideju i smatram da o svim krajevima u zemlji nacionalni mediji trebaju pisati, poručio je pročelnik Grada Grubišnog Polja Ivica Ahac.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *