24. svibnja 2018

Rasprava koalicijskih i oporbenih vijećnika oko polugodišnjeg izvještaja proračuna Županijske skupštine za 2017.

Na 3. sjednici Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije raspravljalo se i o polugodišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije za 2017. godinu. Pročelnica za financije u Bjelovarako-bilogorskoj županiji, Anita Nekić Pavičić iznijela je polugodišnji izvještaj, istaknuvši da je riječ o potpuno istom izvještaju kao i prošle godine.

– Na prihodovnoj strani bilježimo 4,2 posto više u odnosu na godinu ranije, a na rashodovnoj strani 6,3 posto više u odnosu na godinu ranije. U navedenom razdoblju imamo manjak prihoda u odnosu na rashode, a jedan od razloga su lokalni izbori. Kada govorimo o konsolidiranom proračunu, u kojem su od prošle godine uključeni prihodi i rashodi naših proračunskih korisnika, on iznosi 282.088.912,00 kn, a rashodovna strana 278.287.598,00 kn. U navedeni dugi nisu uključene plaće ustanova u obrazovanju koje se konsolidiraju unutra državnog proračuna. To su pokazatelji osnovnog i konsolidiranog proračuna, rekla je pročelnica u svom kratkom opisu polugodišnjeg izvještaja proračuna.

Na iznijeti sažetak polugodišnjeg proračuna javio se vijećnik HDZ-a Silvestar Štefović.

 

Na izjave vijećnika Štefovića reagirao je Tihomir Jaić (SDP).

Ponovno se javio Silvestar Štefović (HDZ).

 

Tko je bio u koaliciji u prvih šest mjeseci i tko je donosio odluke, rekao je vijećnik Siniša Glavaš (BUZ).

Vijećnika Ivana Beljana (HSS) zanimalo je: Hoće li župan uvesti novu sistematizaciju i poraditi na smanjenju birokracije, kao i stavka za umirovljenike, odnosno dobivaju li sredstva svi umirovljenici ili jedna posebna grupa, a riječ je o 390 tisuća kuna do sada.

Vijećnik (HSS) Željko Bišćan pitao je o razvoju sela i seoskog prostora, te pročitao neke od stavki u polugodišnjem izvještaju proračuna.

U ime Kluba SDP-a javio se Dražen Pavlović koji je rekao da podržavaju izvještaj, ali je dao i svoj komentar na nastalu situaciju.

Andrea Prugovečki Klepac (HSS) pitala je za kredite koji se odnose na dvorane, kao i za funkcioniranje riznice, istaknuvši da vidi probleme u polugodišnjem izvještaju, i smatra da se prebrzo ušlo u riznicu.

 

Vijećnica (HSLS) Đurđica Ćasar pitala je za proračun.

– Meni nije jasno, koliki je izvorni proračun Bjelovarsko-bilogorske županije?

Zlatko Barila (HSU) reagirao je na izjavu HDZ-ovog vijećnika, a koja se odnosi na umirovljenike.

 

Za govornicu se javio novi vijećnik HDZ-a Drago Hodak koji je na to mjesto došao umjesto Mire Totgergelija. Kako bi situaciju izgladio, Hodak je rekao:

 

Na igre i prepucavanja, još malo je dodala nezavisna vijećnica Ines Šarić.

 

Nakon vijećnice Šarić, za govornicu je ponovno izašao Tihomir Jaić (SDP), ali s replikom prema vijećniku Hodaku.

 

Odgovor na politička prepucavanja, tko je bio u koaliciji i gdje su se trošili novci, dao je župan Damir Bajs koji je ovo prepucavanje nazvao živahnom raspravom.

 

Nakon punih sat vremena rasprave, polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije za 2017. godinu prihvaćeno je s 22 glasa ZA i 12 PROTIV.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *