21. ožujka 2018

PU BJELOVARSKO-BILOGORSKA – Zimski uvjeti-savjeti vozačima

Tijekom protekla 24 sata svjedoci smo pogoršanja vremenskih uvjeta sa snijegom i vjetrom te nanosima snijega,a upravljanje vozilima u takvim uvjetima je otežano pa vozačima preporučujemo dodatni oprez jer se u ovakvim uvjetima  povećava i opasnost od prometnih nesreća.  

U skladu s zakonskim odredbama, zimskim uvjetima na cesti  smatra se vrijeme kada je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica te su sukladno tome na području Bjelovarsko-bilogorske županije proglašeni zimski uvjeti na cestama.

Stoga je zabranjen promet motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Takva vozila se isključuju iz prometa.

Podsjećamo da se pod zimskom opremom motornih vozila  podrazumijevaju  zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetara i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.Novčanom kaznom od 700 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom koje nema zimsku opremu.

Istom novčanom kaznom kaznit će se vozača koji prije započinjanja vožnje ne očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg s vozila.

Savjetujemo

  • pravovremeno pripremite  svoja vozila za sudjelovanje u prometu u zimskim uvjetima
  • na vozilu koje se nalazi vani prekrijte vjetrobransko staklo
  • poželjno je kod sebe imati sprej za odmrzavanja bravica, ali i leda na vjetrobranskim staklima
  •  nikako pri niskim temperaturama nije poželjno povlačiti ručnu kočnicu
  • izbjegavajte nagla kočenja i ubrzanja, držite razmak između vozila, omogućiti postupno smanjenje brzine, a papučicu kočnice koristiti oprezno kako bi spriječili blokiranje kotača; u slučaju zanošenja vozila potrebno je lagano otpustiti gas, bez naglog kočenja
  • prilagoditi način i brzinu vožnje vremenskim uvjetima i stanju kolnika
  • preporučamo da tko nužno ne mora neka ne kreće na put te da se što više koriste sredstva javnog prijevoza, autobus i vlak.

 

OBAVIJEST PU BJELOVARSKO-BILOGORSKE

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *