24. svibnja 2018

Prvog dana nove školske godine, župan Damir Bajs posjetio osnovnoškolce Područne škole Severin

Prvašiće i osnovnoškolce Područne škole Severin, prvi dan nove školske godine posjetio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima, u pratnji ravnatelja OŠ Ivana Viteza Trnskog Nova Rača Daria Jaušića i načelnika Općine Severin Žarka Žgele.

U školskoj godini 2017./2018. Područnu školu Severin pohađat će 38 učenika od prvog do četvrtog razreda, od čega je njih 8 prvašića.

U Republici Hrvatskoj prioritet bi svakako trebalo biti obrazovanje, a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji svakako jest. Uz profesore i nastavnike koji prenose svoje znanje učenicima prioritet je i stvaranje materijalnih uvjeta za sve naše učenike. Tako je posljednje četiri godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji obnovljeno desetak škola.

Lani su obnovljene dvije velike Osnovne škole u županiji, ona u Siraču vrijedna 1,6 milijuna kuna čija je energetska obnova svojevremeno bila financijski najvrjednija obnova jedne osnovne škole u Hrvatskoj. Također, obnovila se i Osnovna škola Ivana Viteza Trnskog u Novoj Rači, obnova vrijedna gotovo 750 tisuća kuna, a sada će u obnovu i njena područna škola u Severinu.

Riječ je o Područnoj školi  energetske obnove vrijedne 915 tisuća kuna putem kojeg će se izmijeniti vanjska stolarija, urediti vanjska ovojnica zgrade odnosno postaviti termo fasada i toplinska zaštita, ugraditi toplinska izolacija stropova prema tavanu, spustit će se stropovi, obnovit će se pod u dvorani te će se izgraditi rampa za osobe s invaliditetom.

Tako će učenici te Područne škole zadnji puta prvi dan škole krenuti u neobnovljenu školsku zgradu, jer od iduće školske godine ona će biti energetski obnovljena.

Među najvrjednijim je to projektima obnove Područnih škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a koji se većim dijelom financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a putem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Obnovom zgrade uvelike će se podići standard školovanja tamošnjih učenika, a Bjelovarsko-bilogorska županija sustavnim ulaganjem u obnove školskih zgrada želi omogućiti jednak standard školovanja svim svojim učenicima.

Inače, ove školske godine 2017./2018. Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ima 8.782 osnovnoškolaca, a po prvi puta će u školske klupe 1.087  prvašića.

Svima njima bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs poželio je uspješnu novu školsku godinu, uspješno savladavanje školskog gradiva, ali i sretno djetinjstvo i stvaranje lijepih uspomena iz osnovnoškolskih dana.

– Danas je počela nova školska godina za učenike, roditelje i naše prvašiće, kojima posebno čestitam. Na svima nama je da omogućimo našim učenicima da im škola bude najljepše đačko doba, rekao je župan i nastavio da je važno da učenici imaju iste uvjete u školi, bez obzira išli u matičnu ili područnu školu.

– Ova škola u koju ide 38 učenika, ulazi u ciklus obnove. Mi smo u prethodne četiri godine obnovili desetak velikih škola i očekujemo potpis ugovora za naših 11 školskih objekata koji koriste 12 škola. Najveći je to ciklus investicija nakon dugo vremena, a i sama Županija će osigurati oko 10 milijun kuna. Drago mi je da smo u projekt uključili i nekoliko područnih škola, a jedno od njih je i Područna škola Severin. Voljeli bismo da smo ugovor potpisali i prije kako bi se radovi odradili preko ljeta, ali bez potpisa ugovora to nije moguće. Ipak, ovi školarci koji su danas s nama ove godine zadnji puta idu u ovakvu školu jer će nakon toga škola biti u potpunosti obnovljena. Lijepo je vidjeti naše školarce da su veseli što su se vratili u školu gdje će upotpuniti svoje znanje, rekao je župan Damir Bajs.

 

 

Više o samoj obnovi škole rekao je ravnatelj OŠ Ivana Viteza Trnskog Nova Rača Dario Jaušić.

– Ovih dana očekujemo potpis ugovora kako bismo mogli pristupiti postupku javne nabave, te što prije odabrati izvođača kako bi što prije krenuli u obnovu. Imamo 62% sufinanciranje od Fonda, a ostatak će sufinancirati osnivač, odnosno Bjelovarsko-bilogorska županija. Prihvatljivi troškovi iznose 814.000 kuna, ali imamo i dodatne radove u koju ulazi izgradnja rampe, a to ne pripada u prihvatljive troškove. Inače, dosada naša matična škola imala je šest područnih škola, ali smo školu u Slovinskoj Kovačici privremeno zatvorili zbog nedostatka učenika, ali se možemo pohvaliti da imamo povećan broj učenika u matičnoj školi, pojasnio je ravnatelj Dario Jaušić.

Prvi razred Osnovne škole u Severinu pohađa 8 prvašića, a među njima je i učenica Lucija Gluščić koja nam je rekla da voli školu i da je zajedno s mamom sve pripremila za prvi dan škole.

– Volim školu, a posebno se veselim učenju engleskog i hrvatskog jezika. Škola mi je uvijek lijepa, a sigurno će biti još ljepša kad se obnovi, sretno je dodala Lucija.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *