22. siječnja 2018

Provodi se akcija “Poštujte naše znakove”, pripazite na djecu u prometu!

Sukladno zadaćama iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, početkom nove školske godine i tijekom mjeseca rujna 2017. godine PU bjelovarsko-bilogorska provodit će akciju “Poštujte naše znakove”, usmjerenu na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.

U sklopu operativno-preventivnih aktivnosti, PU bjelovarsko-bilogorska i policijske postaje na njezinom području provest će niz aktivnosti s ciljem da se naglasi značaj sigurnosti djece u prometu i da se u neposrednom kontaktu s policijom osjeti zajedništvo građana i policije.

Tako će se: 

 1. U dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima škola organizirati 20-minutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola s ciljem upoznavanja djece s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.

Ove će godine u suradnji s Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa biti  osiguran prigodni promidžbeni materijal, tako da će svaki prvašić u našoj Županiji dobiti po jedan primjerak navedenog materijala. Poslije predavanja djeci će se uručiti raspoloživi promidžbeni  materijal koji je osiguran u suradnji s jedinicama lokalne uprave i samouprave.

Prilikom posjete školi, policijski službenici upoznat će ravnatelje škola, nastavnike i djecu s mogućnošću korištenja web aplikacije za učenje i provjeru znanja iz prometnih propisa – „Prometna učilica“, koja je dostupna putem interneta na adresi  http://ucilica.skole.hr./prometna

2. S ravnateljima osnovnih škola dogovoreno je da policijski službenici budu nazočni prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju, a najviše do 10-ak minuta, izložili nekoliko najvažnijih poruka o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

3. Zajedno s tijelima jedinica lokalne i područne samouprave nadležnim za promet te tvrtkama nadležnim za održavanje prometnica, policijski službenici izvršiti će pregled prometnica u blizini škola, i gdje je to potrebno, obnovit će se horizontalna i vertikalna prometna signalizacija.

4. Tijekom mjeseca rujna, svakodnevno, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici će pojačano operativno-preventivno pokrivati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole, a u vrijeme trajanja akcije angažirat će se i raspoložive školske prometne jedinice. Policijski službenici provodit će i pojačanu kontrolu kretanja vozila na prometnicama u zoni škola, a sankcionirat će se i sva nepropisna parkirana i zaustavljena vozila. Pored toga, policija će pojačano nadzirati autobuse koja prevoze djecu, njihovu tehničku ispravnost, a u slučaju nepoštivanja propisanih uvjeta protiv odgovornih osoba poduzimati zakonom propisane mjere iz nadležnosti policije.

Molimo sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, a osobito  vozače pozivamo na oprez, odnosno da u te dane obrate posebno pozornost na djecu u zonama škola i na njihovom putu od kuće do škole, kako bismo na taj način svi zajedno doprinijeli sigurnijem sudjelovanju djece u prometu. Jednako tako, pozivamo sve građane da policiji dojave sve prometne prekršaje koje uoče u zonama škola, kao i eventualne nedostatke u prometnoj signalizaciji i okolišu koji mogu ugroziti sigurnost djece.

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *