22. siječnja 2018

Projekt „Uz potporu sve je moguće, faza II“ omogućio 48 pomoćnika u nastavi za 40 učenika s teškoćama u razvoju

Nakon uspješno provedenog projekta „Uz potporu sve je moguće, faza II“ održana je konferencija zatvaranja projekta vrijednog 1.933.519,96 kuna koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda i sufinanciran od strane Bjelovarsko – bilogorske županije u iznosu od 96.676,01 kuna. Projekt je obuhvatio 48 pomoćnika u nastavi i stručno komunikacijskih posrednika, za ukupno 40 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama Bjelovarsko – bilogorske županije. Nositelj projekta bila je Bjelovarsko – bilogorska županija, a 12 osnovnih i 6 srednjih škola te Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko – bilogorske županije sudjelovali su na projektu kao partneri.

–  Sada očekujemo da kroz novi natječaj koji će nastupiti već slijedeći tjedan, osiguramo dovoljan broj asistenata, ali na duže razdoblje. Kada smo bili u posjetu školama i vidjeli koliko takva pomoć učenicima i njihovim roditeljima znači, dodatno smo se osnažili u stavu da takvu pomoć moramo bez ikakvih pitanja i polemika osigurati. Redovito školovanje i uspješna integracija učenika jedan je od naših prioriteta. Roditelji su ovaj projekt jako pohvalili i meni je drago što ga završavamo uspješno i sa dobrim rezultatima. Zahvaljujem svima koji su stručno i s puno ambicija sudjelovali u projektu, rekao je župan Damir Bajs.

 

Naime, učenici s teškoćama u razvoju predstavljaju posebno ranjivu skupinu djece i mladih ljudi, stoga je potrebno njihovo osnaživanje. Kako bi pomogla učenicima s teškoćama u razvoju, Bjelovarsko – bilogorska županija, putem navedenog projekta, omogućila je da se učenici uz rehabilitacijsku i stručnu profesionalnu potporu uspješno uključe u sustav odgoja i obrazovanja, a profesorima, učenicima i njihovim roditeljima olakšala svakodnevicu. Stav Bjelovarsko – bilogorske županije, odnosno njenog čelnog čovjeka je da ni jedno dijete kojemu je potrebna pomoć, bez iste ne smije ostati, a s tom mišlju posljednjih godina osigurava asistente u nastavi.

– U Osnovnoj školi Velika Pisanica imamo dva asistenta u nastavi, a u nadolazećoj školskoj godini imati ćemo samo jednog. Ono što je karakteristično za našu školu je to da smo mi prije devet godina, od prvog razreda uveli asistente u našu školu, temeljem jednog privatnog natječaja. Riječ je o prvom asistentu na području BBŽ, koji je bio zaposlen na period od tri mjeseca. Zadnje četiri godine smo dio projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja i za njega imamo sve pohvale. Zahvaljujući njemu, dobivamo dovoljan broj asistenata za svu našu djecu. Kada je asistent u razredu, to puno znači i za sve učitelje, koji na taj način imaju manje posla. Jedan naš učenik ima cerebralnu paralizu, a učenica je u kolicima. Asistenti dakle puno pomažu i u pogledu kretanja i snalaženja u prostoru. Iskustvo roditelja je jako pozitivno i sretni su što im država i županija pomažu u rješavanju tog problema. Naš učenik Marko imao je asistenta cijelo vrijeme pohađanja osnovne škole. Odličan je učenik i želimo mu sve najbolje. Ima želju upisati fakultet, jako je ambiciozan i nadam se da će ostvariti svoje planove, istaknula je ravnateljica Osnovne škole Velika Pisanica, Ivana Haić.

Učenik sam Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar i završio sam četvrti razred. Asistent mi je jako puno značio tijekom školovanja, pogotovo što se tiče fizičke pomoći. Većinu nastave ja sam mogao bez problema pratiti samostalno, ali mi je fizičko kretanje predstavljalo prepreku. Tijekom velikih odmora, na hodnicima škole su velike gužve. Uvijek je postojala mogućnost da padnem i ozlijedim se. Asistent je na mene uvijek pazio i bio uz mene, kao i u trenucima kada smo se selili u drugu učionicu, nosili školski pribor i knjige ili išli na izlete. Tijekom četiri godine, iz godine u godinu sam imao drugog asistenta, no to meni nije predstavljalo nikakav problem. Volim promjene, a svi asistenti su bili jako dobri, rekao je učenik Marko Mišić koji planira nastaviti s obrazovanjem, no prvo će se malo odmoriti i pauzirati godinu.

 

Također, ovaj hvalevrijedan projekt, ne samo da je pomogao učenicima u kvalitetnijem praćenju nastave i usvajanju gradiva, već je omogućio da i 48 mladih, mahom nezaposlenih osoba, dobije zaposlenje na određeni period. Stoga, ovaj projekt asistentima puno znači, ne samo u vidu pomaganja učenicima kako bi ostvarili napredak u učenju i stjecanju znanja, nego i ostvarivanju radnih sati i stjecanju iskustva.

Asistentica sam učeniku Anti Koziću zadnje dvije godine, jako dobro surađujemo i kod njega se vidi veliki napredak. Redovni program u školi prati koliko je god to moguće, a sve ono što ne uspijeva, radimo posebno u našem kutku učionice. To se najviše odnosi na hrvatski jezik i matematiku. Kada Ante dođe u školu, prvo pripremam njegov pribor i knjige za rad, cijelo vrijeme ga potičem da prati nastavu, da sluša kada učiteljica govori, prepisujem bilješke u bilježnicu, dajem ih roditeljima, prenosim im što je točno za domaću zadaću i kako je taj dan bilo u školi. Ima dijelova nastave koje Ante ne može pratiti, pa tada boravimo u našem posebnom kutku u učionici s računalom, gdje vježba računanje matematičkih zadataka i pisanje kratkih riječi i rečenica. On ima posebno računalo i prilagođenu tipkovnicu, brojevnu crtu, kocke i sve ono što mu olakšava rad. Ostali učenici super reagiraju na mene i već sam njihov ravnopravni član u razredu, rekla je svoje dojmove asistentica Maja Cerović.

Koliko učenicima znači ovaj oblik pomoći i suradnje, pojasnila je sa roditeljskog stajališta gospođa Ana Kozić, Antina mama.

– Moj sin pohađa Osnovnu školu Rovišće, područnu školu Prgomelje. Presretni smo što je projekt u potpunosti realiziran, što su se ljudi svim svojim snagama uključili u njega. Tu su asistenti, učenici, učitelji, pedagozi, ravnatelji, resorno ministarstvo, BBŽ i ostali. Prvi razred je bio jako težak, jer su tada asistenti bili manje zastupljeni i za njih je bilo jako malo sredstava. U tom periodu sam ja s njim odlazila u školu, no kako su se stvari posložile, za tim više nema potrebe, već Ante uz sebe ima stručnu osobu s kojom stalno radi, pojasnila je mama.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *