25. travnja 2018

PROFESOR ŽELJKO SUPANČIĆ ODRŽAO SAT POVIJESTI U KNJIŽNICI

U knjižnici Medicinske škole Bjelovar 16. svibnja 2017. predavanje o Matici hrvatskoj održao je profesor Željko Supančić. Nadahnuto, pjesnički, ali istovremeno i konkretno, enciklopedijski i dokumentaristički, profesor Supančić je učenicima Medicinske škole govorio o Matici hrvatskoj, njezinu osnivanju, značenju i povijesnom razvoju. U jedan je školski sat sažeo sva najvažnija događanja. Spomenuo je bogatu izdavačku djelatnost, važne osobe i datume, a istaknuo je i činjenicu da je Matica hrvatska jedna od najstarijih institucija koja je tijekom povijesti čuvala i gradila identitet hrvatskoga naroda.

Iznimnu ulogu imaju Ogranci Matice hrvatske koji su bili i ostali važna, a često i jedina kulturna središta naših gradova i krajeva. Profesor Supančić  razložio je razvoj Ogranka Matice hrvatske u Bjelovaru, a priča je imala i osobne konotacije budući da su profesor i članovi njegove obitelji vinovnici najvažnijih događanja vezanih uz bjelovarsku Maticu. Osvrnuo se na događanja u Bjelovaru sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je velik broj nastavnika, ali i učenika u školama „stradao“.

Osobna sjećanja značajna su i vrijedna podloga za predočavanje višeslojnosti i višeznačnosti različitih povijesnih događaja. Ujedno mogu biti i poticaj za dublja i ozbiljnija sagledavanja stradanja i sudbina te egzistencijalnih i životnih borbi kroz koju su prolazili ljudi u našem okruženju. Svi nastavnici povijesti u Medicinskoj školi Bjelovar, Valerija Turk Presečki, Jasna Tolnaj, Đurđa Haić i Antonio Zezula proveli su malu kurikularnu reformu koja se tiče područja zavičajne povijesti, a učenici su Škole na zanimljiv i originalan način mogli čuti i naučiti nešto o povijesti svoga zavičaja.

Ovaj pogled u prošlost organiziran je u povodu nekoliko važnih obljetnica naše Matice, a to su 175 godina Matice hrvatske i 50 godina od objavljivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *