22. svibnja 2018

Pripremite se za tradicionalnu prvosvibanjsku moto budnicu

U utorak 1. svibnja zagrmjet će ulicama Bjelovara po 98. put prvomajska budnica!

Tako će se, kao i prijašnjih 97 godina, na u svijetu jedinstveni način obilježiti 1. svibanj, Međunarodni praznika rada.

Bjelovarčani 1. svibanj, gotovo puno stoljeće, započinju Budnicom. Motoristi se okupljaju u 4:30 sati i voze središtem grada. Ta je manifestacija započeta 1920. godine i usprkos brojnim povijesnim prekretnicama očuvala se sve do danas. Počela je kao protest radnika koja je tajnom dogovorenom masovnom vožnjom motora bez auspuha od središta grada do izletišta Planinarac i natrag bez riječi izražavala nezadovoljstvo svojim podređenim položajem. Za Titova režima Budnici tajnost dogovaranja više nije bila potrebna, a u novijoj hrvatskoj povijesti organizaciju je preuzeo Moto klub Bjelovar. Tako se Budnica pretvorila u trajnu, tradicionalnu, priznatu i prepoznatljivu manifestaciju, pa i svojevrsnu turističku atrakciju jer se domaćim motoristima pridružuju mnogi koji u Bjelovar doputuju samo da sudjeluju u Budnici.

Na ovogodišnje okupljanje 1. svibnja MK Bjelovar je pozvao sve motoriste da se okupe na parkiralištu iza benzinske crpke na Radićevom trgu u 4:30 sati, odakle se u 5 sati kreće u vožnju gradom koja se završava u Kapeli gdje će se motori hladiti, a započet će druženje.

Povezani članci

1 Komentar

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *