24. travnja 2018

Predstavnici Ogranka Matice Hrvatske na prijemu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs  primio je u ponedjeljak 20. studenog u svom uredu predstavnike Ogranka Matice Hrvatske u Bjelovaru na čelu s predsjednicom Anitom Blažeković. Prijem je organiziran povodom održavanja manifestacije „Dani Matice hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji“, koja je započela 8. studenog  i traje do 1. prosinca, 2017. U sklopu manifestacije održavaju se brojna predavanja, predstave, književni susreti i koncerti. Međutim, ovo je bila i prilika da župan s predstavnicima Ogranka osvrnu i na dosadašnju suradnju, u sklopu koje je jedna od važnijih tema prešućivanje žrtava 2. Svjetskog rata i poraća.

Predsjednica Anita Blažeković podsjetila je kako su „Dani Matice hrvatske u BBŽ“ otvoreni 8. studenog priredbom Camino de Santiago, i napomenula kako je izuzetno zadovoljna posjećenošću.

– To nam je dalo ohrabrenja da će i ostale priredbe biti dobro posjećene. Posebnost ovih dana je to što se dosta pjevalo. Imali smo dobrotvorni koncert za našu sugrađanku Adrianu Krog, a završit ćemo isto tako s pjesmom gdje će nastupiti Kristina Anđelka Đopar, Nikša Radovanović i Vedran Milić. Prostora dajemo i stradanjima našeg naroda, zatim imamo red kulture, povijesti i pjesme. Vjerujemo da će se naći ponešto za svakoga, rekla je Anita Blažeković.

Župan Damir Bajs podjestio je kako je Matica hrvatska jedna je od najstarijih institucija koja radi na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Iza njih je tri stoljeća rada tijekom kojih od prvog dana okupljaju one koji žele promovirati hrvatsku kulturu, povijest, ali i neke suvremene stvari.

– Matica hrvatska postoji najmanje od 1886., a vjerojatno i od prije. Županija surađuje s Maticom hrvatske na raznim projektima, a možda najvažniji projekt je vezan uz prešućivane žrtve 2. Svjetskog rata i poraća i to obljetnica u Donjim Mostima i Lugu. Zadovoljstvo mi je što je Županija i partner na Danima Matice hrvatske, koja će omogućiti građanstvu da vide što to Matica radi, a možda da se i učlane jer čast je biti njihovim članom, kazao je župan Damir Bajs.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *