23. travnja 2018

Predstavnici nacionalnih manjina u pripremi sastanka s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović

Predsjedništvo Koordinacije nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije održalo je u srijedu 6. prosinca sastanak sa županom Damirom Bajsom. Uz članove predsjedništva i župana Bajsa sastanku su nazočili saborski zastupnik Vladimir Bilek, te zamjenici župana za nacionalne manjine Saša Lukić i Tanja Novotny Golubić. Bio je to povod i prilika za razgovor o radu Koordinacije te o planovima i zajedničkim aktivnostima sa Županijom u narednom razdoblju.

Pred nama je posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. U okviru toga što smo domaćini imali smo mogućnost predložiti dio protokola. Iako će dio protokola biti fokusiran na gospodarstvo i poljoprivredu, prihvaćeno je da se organizira i susret sa predstavnicima nacionalnih manjina naše županije. To će biti prilika da predstavnici manjina kažu nešto o stanju među pripadnicima nacionalnih manjina, pravima koje ostvaruju, i slično. Time će predsjednica dati jedan poseban značaj manjinskom korpusu koji živi kod nas, i time ćemo moći iskazati ono što je bitno a to je suživot koji prostoji kroz stoljeća, sadašnjost koja pokazuje kvalitetan odnos manjinskog i većinskog naroda, i nadamo se budućnost, rekao je župan Damir Bajs.

Predsjednik Koordinacije vijeća nacionalnih manjina Šandor Toth zahvalio je na ovoj prilici te napomenuo kako je zadovoljan dosadašnjom suradnjom sa Županijom i županom Bajsom. Po pitanju mađarske nacionalne manjine Toth je rekao i kako mađarske zajednice koje djeluju na ovom prostoru dobro surađuju međusobno i bave se održanjem tradicije i kulturnog naslijeđa, pri čemu uvelike pomaže i održavanje nastave mađarskog jezika po modelu C u sada već pet županijskih škola.

– Zahvalan sam Županiji na cjelokupnoj pomoći prema svim manjinama pa tako i prema mađarskoj nacionalnoj manjini. Imamo pet zajednica, tri predstavnika, što je za ukupan broj deklariranih članova od 1000 ljudi dosta značajno, rekao je Šandor Toth.

Češka nacionalna manjina također će imati svog predstavnika na druženju s predsjednicom. Iako češka manjina nije najbrojnija u županiji, prema riječima predsjednika Vijeća češke nacionalne manjine Damira Maline, oni su najorganiziranija manjina.

– Imamo 17 udruga, dvije češke škole, dva dječja vrtića, izdavačku ustanovu, češku emisiju na Radio Daruvaru, saborskog zastupnika za češku nacionalnu manjinu koji ured ima u Daruvaru, zamjenicu župana, sjedište Saveza Čeha, i sve to svjedoči da smo zapravo i pokretač kulturnog života češke manjine na ovom prostoru, zaključio je Damir Malina.

Darko Karanović kao predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine rekao je kako je povijesno srpska nacionalna manjina izuzetno vezana uz ovaj prostor. Karanović je podsjetio kako je u Bjelovaru srpska nacionalna manjina ove godine dobila dugo očekivani prostor za Srpski kulturni centar.

– Kroz kulturni centar želimo ostvariti punoću aktivnosti u kulturnom miljeu. Smatramo da nam je to dobra odskočna daska. Naposljetku pohvalio bih i suradnju između manjina, pri čemu je naša Županija preuzela status primjera dobre prakse, što nam svima može biti na ponos, istaknuo je Darko Karanović.

Županiju je na njenom radu pohvalio i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu te predsjednik kluba zastupnika za nacionalne manjine Vladimir Bilek.

– U našoj županiji je doista shvaćeno da je bogatstvo u raznolikosti. Zato mi je drago da ste predložili da dio posjeta predsjednice bude i razgovor s predsjednicom, a također moramo biti očekivati u budućnosti i mogućnosti suradnje u gospodarstvu a putem poveznica s nacionalnim manjinama tu se šire opcije i projekata i gospodarskog razvoja, dodao je Vladimir Bilek.

___________________________________________________________________

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *