22. svibnja 2018

6,6 milijuna kuna za potpore poljoprivrednim proizvođačima Bjelovarsko-bilogorske županije u 2018. godini

U petak, 27. travnja 2018. godine, predstavljene su mjere u proračunu Bjelovarsko-bilogorske županije za 2018. godinu namijenjene razvoju poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje.

U ovogodišnjem proračunu BBŽ je predvidjela niz poticajnih mjera. Riječ je o 8 novih mjera namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima na području BBŽ, te 4 dugogodišnje mjere putem kojih se već poticala poljoprivredna proizvodnja.

Ukupno 6.615.000,00 kuna je namijenjeno za sljedeće potpore poljoprivrednicima:

 • MJERA 1. Sufinanciranje razvojnih projekata u poljoprivredi – sufinanciranje pripremne dokumentacije za europske projekte
 • MJERA 2. Poticanje premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje
 • MJERA 3. Analiza poljoprivrednog zemljišta
 • MJERA 4. Subvencija ekološke proizvodnje
 • MJERA 5. Subvencija biljne i voćarske proizvodnje
 • MJERA 6. Subvencija obrazovanja poljoprivrednika
 • MJERA 7. Subvencije za pčelarstvo
 • MJERA 8. Poticanje prodaje poljoprivrednih proizvoda
 • MJERA 9. Povoljni krediti u poljoprivredi
 • MJERA 10. Subvencija stočarske proizvodnje
 • MJERA 11. Očuvanje tradicijskih vrijednosti
 • MJERA 12. Sufinanciranje istraživačkih projekata u poljoprivredi

Detaljno o mjerama možete pročitati na: Nove mjere za poljoprivredu BBŽ U 2018..

Također je iz proračuna Upravnog odjela za poljoprivredu izdvojeno 1,4 milijuna kuna za zaštitu okoliša.

Prilikom predstavljanja poljoprivrednih mjera bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs je rekao:

„U 2018. godini BBŽ je primila znatno povećanje našeg proračuna za poljoprivredu. Nakon porezne reforme koja nam je to omogućila, najveći dio sredstava Uprave je usmjeren prema gospodarstvu i poljoprivredi. Sredstva su usmjerena prema poljoprivredi iz razloga što je naša županija najnaprednija županija Hrvatske ako gledamo niz parametara. Pa tako otprilike 20% ukupnog BDP-a se stvara u poljoprivredi što je daleko iznad prosjeka Hrvatske. Vodeća smo županija u stočarstvu, u proizvodnji mlijeka, ali i u nizu drugih djelatnosti. Naravno, u ovakvim vremenima, potpora države, gradova, općina, ali i županija su potrebna kako bi omogućili da se iskoriste svi potencijali. Istaknuo bih da cijeli set mjera je dogovoren s predsjednicom Hrvatske poljoprivredne komore BBŽ-a Anjom Banjom. Županija je dakle donijela proračun, donijela je i okvir mjera koje su usuglašene s onima na koje će se to i odnositi što je i logično. Kad smo dobili zeleno svijetlo onda smo išli i u izradu konačnog prijedloga. Istaknuo bih da će biti 12 mjera u 2018. godini. Od tih 12 mjera, 8 mjera je potpuno novih. I kad govorimo o novim mjerama, onda ću istaknuti da su tu odobrena i znatna sredstva. Od tih novih mjera naglasio bih njih nekoliko koje su kao takve zapravo jedinstvene u Hrvatskoj. Prva bitna mjera je subvencioniranje istraživačkih projekata u poljoprivredi, odnosno priprema EU dokumentacije i kad govorimo o tome onda ću reći da naša županija i po prijavama prednjači u Hrvatskoj.“

 

Župan je naglasio kako žele smanjiti rizik koji snosi poljoprivrednik prilikom prijave projekta, odnosno dok čekaju na konačno odobrenje, a često i vrijeme do potpisivanja ugovora zna biti prolongirano. Također je dodao kako žele potaknuti poljoprivrednike na prijave projekata, odnosno omogućiti da i dalje budu u vrhu po broju prijava i povlačenju sredstava.

„I zbog toga će Županija osigurati milijun kuna u proračunu za 2018., te sufinancirati projekte našim poljoprivrednicima i omogućiti da se prijave nastave na način na koji očekujemo“, rekao je župan.

 

Druga mjera koju je istaknuo je Mjera poticanja premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje.

„U županiji je unazad deset godina učinjeno preko milijardu kuna štete od elementarnih nepogoda. Prošle godine sam osam puta proglasio elementarnu nepogodu na zahtjev naših općina i gradova. Iznos je bio preko 168 milijuna kuna. Hrvatski sabor je odobrio oko 6 milijuna, a to je 3,5 posto ukupne štete. Elementarne nepogode nažalost nisu izuzetak nego gotovo nepisano pravilo i ovog trenutka moramo potpomoći naše poljoprivrednike s onim što je standard u Europi, a to je osiguranje poljoprivrednih usjeva. U županiji ćemo osigurati 700 tisuća kuna za tu namjenu što će biti na pragu onog što radi i država. Očekujemo da najveći dio naših poljoprivrednika prihvati mogućnost osiguranja čime će se riješiti pitanje najvećeg dijela štete u našoj županiji. Druge mjere poput analize poljoprivrednog zemljišta ili subvencija ekološke proizvodnje su nešto što moramo činiti i sada i u budućnosti temeljem promjena primjerice zakonskih okvira kada govorimo o mjeri analize poljoprivrednih zemljišta koja postaje sad obvezna za naše poljoprivrednike. Povećani su proračunski iznosi za potporu u poljoprivredi čime želimo odgovoriti na zahtjeve poljoprivrednika“, zaključio je župan Bajs.

 

Predsjednik odbora za poljoprivredu BBŽ-a Mato Mlinarić je rekao:

„Ovdje se vidi kontinuitet dobro osmišljene poljoprivredne politike i zato Bjelovarsko-bilogorska županija prednjači u poljoprivrednoj proizvodnji, i to ne samo mlijeka i mesa jer vidi se da s ovim novim mjerama jednostavno potičemo i vodimo brigu o našim OPG-ovima. Ova predviđena sredstva su se mogla raspodijeliti i za nešto drugo, ali naša Županija i župan su osmislili jednu dobru politiku gdje naši mladi poljoprivrednici kroz niz ovih raznih subvencija se mogu javljati na naše fondove, odnosno mogu povlačiti sredstva iz Europske unije. U narednoj budućnosti su napravljeni preduvjeti da naši OPG-i će i dalje opstajati na području ove naše županije i da će BBŽ i dalje prednjačiti u poljoprivredi i poljoprivrednoj proizvodnji.“

Predsjednica Hrvatske poljoprivredne komore BBŽ-a Anja Banja je naglasila kako će dati sve od sebe da pomogne poljoprivrednicima pri povlačenju sredstava.

Predsjednik Udruge voćara „Dar Bilogora“ Nenad Horvat je dodao da su ove mjere veliki poticaj za voćare i povrtlare, te smatra da oni koji se ne boje rada trebaju i dalje širiti svoje gospodarstvo te koristiti mjere koje je Županija sa svojim suradnicima donijela. Nastavio je kako će se i on najvjerojatnije javiti na mjere koje se tiču navodnjavanja i proširenja. Predsjednik Udruge voćara Horvat iskoristio je priliku kako bi županu uručio Priznanicu za dugogodišnju i kvalitetnu suradnju između Županije i Udruge.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *