19. ožujka 2018

Predstavljena zbirka pjesama Nade Crnogorac

Protekli tjedan u bjelovarskoj knjižnici na Studijskom odjelu, predstavljena je najnovija zbirka pjesama poznate hrvatske pjesnikinje Nade Crnogorac Jedrenjak kapetana Kuke” objavljene u izdanju HPKZ, Ogranak Bjelovar u Biblioteci Stvaralaštvo učitelja.  Tom prigodom obilježena je i 25. godišnjica biblioteke.

Jedrenjak kapetana Kuke sadrži 69 pjesama raspoređenih u četiri ciklusa (Tamno ogledalo crna rupa, Moje ste ili čije ste riječi, Noću sanja neko drugo more, Prolazila sam kroz prolazno). Knjigu je recenzirao dr. sc. Branislav Oblučar, profesor komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Oblučar je napisao i pogovor zbirci Pogled van i pogled unutra. Promociju je započela prof. Lucija Miškić Baronić pozdravnim riječima upoznavši prisutne s osnovnim podatcima iz pjesnikinjina života, a potom je dr. sc. B. Oblučar je vješto nazočnima približio poetiku Nade Crnogorac koja polazi od svijeta u kojemu živi i od ljudi s kojima se druži.
U drugom dijelu promocije urednik zbirke Ilija Pejić u kratkom je osvrtu prikazao Biblioteku Stvaralaštvo učitelja koju je 1993. pokrenuo dr. sv. Vladimir Strugar sa suradnicima i koju je uređivao sve do 2010. Otada biblioteku vodi I. Pejić. U biblioteci je do danas objavljeno 25 knjiga pa je ovom prigodom proslavljena i 25. godišnjica njezina postojanja i to na najbolji mogući način, zbirkom koju je grafički besprijekorno oblikovao Krešimir Ivanček. Retrospektivan pogled u prošlost daje za pravo na smjele zaključke kako je biblioteka odigrala važnu ulogu u prosvjetnom i kulturnom životu šireg bjelovarskog prostora jer autori-učitelji i njihova djela potvrđuju iznesenu misao.

Izvor informacija: knjiznica-bjelovar.hr

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *