21. travnja 2018

Predstavljena nova knjiga Radovana Dožudića, „Zapisi iz Vretanije“

U petak, 23. ožujka, u prostorijama Srpskog kulturnog centra „Pavle Solarić“ u Bjelovaru, održano je predstavljanje knjige Radovana Dožudića  „Zapisi iz Vretanije“, eseji o ponornici. Radovan Dožudić, odvjetnik je i pisac. Rođen je 1956. godine u Zagrebu, mada sebe smatra rođenim Grubišnopoljcem jer, prema vlastitom iskazu, „čovjek se rodi na mjestu odakle seže prvo sjećanje“. Živi u Bjelovaru, djeluje u Čazmi. Istra mu je povremeno stanište i stalna inspiracija, njegova zemlje magije. Do sada je objavio dvije knjige kratkih priča, „Kratak za priču“ i „Žene i pozdravi“, te roman „Oploviti zemlju magije“. Također, za svoj književni rad je i nagrađivan. Riječ je o nagradi Slavko Kolar za kratku priču satiričnog, odnosno humorističnog sadržaja.

– Gospodin Dožudić je kroničar našeg vremena i podneblja. Likovi kojima se bavi u svojim književnim djelima su likovi smješteni u različitim staništima povijesti, neki su anonimni, dok ima i poznatih povijesnih ličnosti. Ono što ja primjećujem, riječ je o likovima koji su na Radovana utjecali i u privatnom i u spisateljskom smislu. Naravno, likovi su svakidašnji i pokreću ih svakodnevne teme i situacije, poput praznovjerja, vjere, životni porivi, emocije. Radovana kao pisca krasi izuzetna elokvencija, dok mu je pisanje zaista osebujno i zanimljivo. Autor uspješno spaja duhovitost i duhovnost, istaknula je na početku moderatorica večeri Tina Radovanović.

– Što se tiče novina i časopisa objavljivao sam u Večernjem listu, Prosvjeti, Matici hrvatskoj, a posebno me veseli što me je izdavačka kuća Alma iz Beograda uvrstila u antologiju kratke priče gdje su zastupljeni spisatelji kratkih priča s područja bivše Jugoslavije. Pod broj jedan, moj uzor je svakako Milan Kundera, a tu su i Miroslav Krleža, Milorad Pavić. Pisanje me zaista veseli i zabavlja. Što se tiče naslova nove knjige, Vretanija je metaforički rečeno antikamelot. Zapravo, sva mudrost Vretanije i moje viđenje nje, opisani su u knjizi, kroz ukupno 23 eseja. Možda će zvučati smiješno, ali eseji su nastajali zadnje 62 godine, tijekom cijeloga života, a što se tiče samoga pisanja nešto više od tri godine. Trenutno radim ono što najviše volim, a to su literarne zezalice, pod naslovom „Zatvorena pisma“. U ovoj zbirci eseja spominjem povijesne osobe, Petra Preradovića, Ivu Andrića, Pavla Solarića, ali i stvarne osobe koje me okružuju. Jednostavno te osobe ne mogu biti nespomenute jer predstavljaju jednu snažnu inspiraciju, ali i zato što ta moja Vretanija i jest vezana uz povijest, rekao je autor Radovan Dožudić.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *