21. travnja 2018

Predstavljena knjiga autorice Javorke Pangerčić “Utišana pjesma” koja govori o malignoj bolesti, kako je prebroditi i kako dalje živjeti

U Studijskom odjelu bjelovarske Narodne knjižnice predstavljena je knjiga “Utišana pjesma”, autorice Javorke Pangerčić rođene Zagrepčanke, a možemo reći i naše Bjelovarčanke jer cijeli svoj radni vijek Javorka je provela u Bjelovaru, u kojem i sada živi. Javorka je po struci inženjer geodezije, ali s velikom pjesničkom dušom po kojoj je naša autorica i poznata jer iza nje su zbirke pjesama Lice ruže (Bjelovar, 2009) i Pjesma u torbi (Bjelovar, 2013).

Svakome od nas život se ponekad čini nepravednim, a koliko je nepravedan doživjela je i autorica knjige “Utišana pjesma” koja govori o trenutku spoznaje da imate malignu bolest i nakon čega se život nepovratno promijeni.

– To je činjenica koja čovjeka promijeni iz korijena jer pred vama su brojni pregledi, operacije, strah od smrti i što vas sve čeka? Nakon tog velikog šoka počinjete razmišljati drugačije o sebi i svim obvezama koje ste smatrali važnima, a sada je nešto važnije od svega, boriti se protiv maligne bolesti, rekla je Javorka Pangerčić i dodala da nikad nije rekla da je pobijedila karcinom nego samo da je prihvatila svoja ograničenja i da život ide dalje.

Javorka je uspjela zahvaljujući velikoj psihičkoj snazi o kojoj u knjizi govori i prim. dr. med. Miloš Manestar, i koji ističe da je razmišljanje Javorke i pristup liječenju pokazao koliko jedna krhka dama može imati psihičke snage da pobjedi sve nedaće koje su je snašle, te ih uspješno prebrodi.

Knjiga se lako čita, ali činjenica je da ima najbolju moguću pouku u trenutku kada spoznate da imate najgoru prognozu jer nažalost nijedna bolest nema takvu stigmu kao što je karcinom. O svemu tome i puno više opisala je Javorka Pangerčić u svojoj knjizi, koja prema riječima urednika Slavena Klobučara nije prepuna boli i tjeskobe već govori o velikoj ljubavi prema životu i borbi za tu ljubav.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *