21. svibnja 2018

Predavanja, predstave, književni susreti i koncerti obilježit će Dane Matice hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Od 8. studenog do 1. prosinca u županiji će se obilježavati Dani Matice hrvatske. Među brojnim predavanjima, književnim susretima, koncertima, i predstavama koje će se održavati u Bjelovaru, Daruvaru, Garešnici i Grubišnom Polju, obilježavanje je započelo u srijedu 8. studenog u veleučilišnoj dvorani u Bjelovaru. Dane Matice hrvatske otvorilo je predavanje prof. Janje Ikić o hodočašću u Santiago de Compostelu.

Nazočne je na početku predavanja u ime Matice hrvatske pozdravila Anita Blažeković koja je napomenula kako je ovu godinu obilježio i jubilej od 175 godina postojanja Matice hrvatske kao krovne kulturne institucije u Hrvatskoj. Anita Blažeković uvodno je govorila o povijesti hodočašća, a nakon toga prepustila riječ profesorici Janji Ikić koja je rekla kako je ovo jedno od najdražih njezinih putovanja.

– Radi se o hodočašću Camino de Santiago u sklopu kojeg se u Španjolskoj hodočasti na grob svetog Jakova. O putovanju se može raspravljati i gledati ga s više različitih aspekata. Mnogi bi se složili sa tvrdnjom da je cijeli život jedno hodočašće, ali vrijedi i obrnuto da nam na jednom ovako dužem hodočašću može proći gotovo cijeli život, rekla je profesorica Ikić te nastavila opis samog putovanja tijekom kojeg je svakodnevno prolazila 20 kilometara i naučila cijeniti jednostavne stvari poput dobrih cipela i jela koje u miru podijeli s drugim hodočasnicima.

Nakon prvog predavanja održanog ove srijede, pred našim sugrađanima nalazi se bogat odabir tijekom ostatka mjeseca, pa će zainteresirani moći između ostaloga sudjelovati na književnom susretu s književnicom Ivanom Šojat, pogledati predstavu „Tri jablana“ Gradskog kazališta Županja, i poslušati predavanje potpredsjednika Matice hrvatske dr.sc. Damira Barbarića „O značenju materinskog jezika“. Daruvarčani će moći uživati u književnoj večeri pod nazivom „Daruvar voli svoje pjesnike“, a u Grubišnom Polju će se održati edukacijska radionica za učenike nižih razreda osnovnih škola pod nazivom „Što knjige ljuti“. Cijeli raspored događanja pogledajte na stranicama portala OVDJE.

 


 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *