21. veljače 2018

Povodom Međunarodnog šahovskog turnira, u Bjelovar pristiglo preko 70 igrača iz Hrvatske i inozemstva

U Bjelovaru se od 3. do 6. kolovoza održava IX. Međunarodni šahovski turnir „Bjelovar open 2017.“ na kojem sudjeluju igrači iz Hrvatske i inozemstva. Organizator natjecanja je Šahovski savez Bjelovarsko – bilogorske županije, a mjesto održavanja Ekonomski fakultet Bjelovar. Natjecanje se odvija po švicarskom sustavu FIDE varijanta u sedam kola, dok je tempo igre 90 minuta po igraču uz dodatak od 30 sekundi za svaki potez, počevši od prvog. Turnir će se ratingirati za FIDE i NRL. Nagradni fond ukupno iznosi šest tisuća kuna, dvije tisuće za prvo mjesto, tisuću i pol za drugo mjesto tisuću i 100 kuna za treće mjesto, te 700  kuna za četvrto, 450 za peto i 250 kuna za šesto mjesto. Organizatori su pripremili i posebne nagrade na najbolje kadete i kadetkinje. Šahisti dolaze iz Vukovara, Našica, Štrigove, Siska.  

– Već sada možemo najaviti veliki jubilarni turnir koji će se održati slijedeće godine s većim brojem natjecatelja. Ove godine brojimo 72 igrača, iako ih se prijavilo više od 100, no nažalost zbog raznih obaveza i životnih okolnosti, određeni broj uvijek otpadne. Jako smo zadovoljni jer smo ove godine uspjeli okupiti najveći broj šahista do sada, a prošle ih je godine bilo 64. Imamo velemajstora, Bogdana Lalića, koji je stigao iz Španjolske i jedan je od najboljih igrača. Kako od njega svi igrači mogu puno naučiti, imat ćemo jednu epizodu „Kids day“ sa mlađim populacijama pa će im Lalić u polusatnoj emisiji pokazati određene poteze. Tom prilikom ćemo imati live stream koji će biti vidljiv na Youtubeu kanalu i nekim Facebook profilima. Mi nemamo limita u starosnoj dobi šahista, a ovim se sportom jednako bave i hendikepirane, slijepe i gluhe osobe, igrači s raznim poteškoćama, koji su u kolicima. Na open turniru svi igraju u jednoj kategoriji. Naravno, postoje i natjecanja po dobnim skupinama, kadeti, juniori, seniori. Tomislav Čop, Ognjen Matko, Veljko Kovačević, Zvonko Babić neki su od naših najboljih igrača, a ne smijemo zaboraviti ni mlade generacije koje dolaze iz Šahovskog kluba Bjelovar, Rovišće i Zrinski Topolovac. Ove godine imamo i deset igrača iz Buševca, pokraj Velike Gorice, kaže Slavko Bejuk, predsjednik Šahovskog saveza Bjelovarsko – bilogorske županije.

Veliki doprinos ovom natjecanju daju i žene kojih je na turniru 12, a koje su u raznim kategorijama i prvakinje Hrvatske. Najbolja šahistica iz Bjelovarsko – bilogorske županije do nedavno je bila Radmila Kovačević, ali se preselila u Zagreb. Predsjednik Bejuk ističe da na domaćem terenu postoje kadetkinje i mlade nade koje bi igrajući šah mogle ostvariti velike uspjehe i rezultate. Natjecanju u Bjelovaru veliku su podršku pružili Grad Bjelovar i Bjelovarsko – bilogorska županija.

– Grad nam je ustupio prostor za igranje. Idealan je jer je velik, ima stolove i stane jako puno ljudi. To nam je i najbitnije. Odazvali su nam se i razni sponzori, kojima se zahvaljujem na pomoći. Županija pomaže svake godine, u vidu opreme, organizacije i slično. U našoj županiji postoji nekoliko šahovskih klubova u malim sredinama, dok primjerice u Čazmi i Daruvaru nema niti jedan. Željeli bismo da se i tamo nešto pokrene, kako bi se što veći broj mladih uključio i upoznao sa šahom. U Bjelovaru imamo prostor iznad BBR radija, na Trgu Eugena Kvaternika, istaknuo je predsjednik Bejuk.

Jedan od sudionika je i devetogodišnji Borna Franc iz Samobora. Kaže kako se šahom bavim zadnje četiri godine, a prvim ga je koracima podučio njegov djed. Ističe da jako puno vremena provodi igrajući šah za koji treba izdvojiti dosta vremena, ali i odricanja. Sviđa mu se što za vrijeme igre mora puno razmišljati i što šah može povezati s matematikom. Borna je do sada na raznim natjecanjima osvojio 21 medalju i pet pehara. Šahom se namjerava baviti i dalje, a vremena ima i za plivanje i glazbenu školu. Uz sve obaveze, uspijeva biti i odličan u školi.

– Šahom se bavim posljednjih sedam godina. Prije sam trenirala judo, pa su me mama i tata odveli na malo mirniji sport. Tako sam se zainteresirala za šah. Imam puno medalja, od zlatnih, srebrnih do brončanih. U školi prolazim s pet. Imam mlađu sestru koja isto igra šah. Dobro joj ide i ima malo više pehara od mene, kaže 14-godišnja Mira Trgovac iz Turopolja.

Otvorenju Međunarodnog šahovskog turnira „Bjelovar open 2017.“ prisustvovao je i gradonačelnik grada Bjelovara Dario Hrebak koji je pozdravio sve sudionike i zaželio im  puno sreće u osvajanju nagrada.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *