24. svibnja 2018

Povodom Međunarodnog festivala INTER-FEST organiziran prijem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Međunarodni festival INTER-FEST je esperantski kulturni festival koji će se održati od 5. do 12. kolovoza u Bjelovaru

 

Povodom održavanja Međunarodnog festivala Inter-Fest, bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs primio je u svom uredu predstavnike Mjesnog festivalskog odbora, točnije predsjednika Franju Forjana, tajnika Josipa Pleadina i člana Nenada Margetića. Riječ je o esperantskom kulturnom festivalu, koji će se u Bjelovaru održati od 5. do 12. kolovoza, pod pokroviteljstvom Bjelovarsko – bilogorske županije. Središte naše županije, grad Bjelovar tako će tijekom sedam dana biti nezaobilazno mjesto esperantista iz cijele Europe i svijeta. Organizatori najavljuju kako su za taj period pripremili bogat program koji objedinjuje razne grane književnosti, kazališta, turizma, glazbe, filma, sporta, obrazovanja, učenja jezika, međunarodne razmjene, a koje će biti prezentirane i ostvarene kroz predavanja, seminare, koncerte, predstave, natječaje, sportska događanja, izložbe i slično.

 

– Podsjetimo, Društvo Esperantista Bjelovar osnovano je davne 1909. godine, jedno je od najstarijih društava u Hrvatskoj i veoma je aktivno u svom djelovanju. Prije dvije godine, izdan je roman “Vlak u snijegu”, autora Mate Lovraka na esperanto jeziku, za koji je društvo dobilo i nagradu. Bjelovarsko – bilogorska županija je sufinancirala prijevod, kako bi našeg poznatog pisca čitatelji mogli upoznati i čitati diljem svijeta. Program koji je pred nama iziskuje jedan veliki organizacijski napor, jer je u održavanje festivala uloženo jako puno truda i vremena. Stoga pozivam sve zainteresirane da se uključe u bogate sadržaje, nevezano znaju li ili ne znaju esperanto ili će ga tek početi učiti. Esperanto nudi jako puno, povezuje različite kulture, rase i vjeroispovijesti i biti će zanimljivo vidjeti kako funkcionira ta velika obitelj esperantista koja je raširena po cijelom svijetu, pojasnio je župan Damir Bajs.

Predsjednik Franjo Forjan, naglasio je kako je Društvo Esperantista Bjelovar imalo kratak prekid djelovanja jedino tijekom Domovinskog rata, te da u svoje djelovanje i aktivnosti članovi nastoje uključivati što je moguće više ljudi. Cijeli program nadolazećeg festival osmišljen je na temelju ideja samih esperantista, brojnih kontakata i dobrih međusobnih odnosa. Ističe kako je organizatore rastužila činjenica da jedan gospodin iz Konga, koji je imao  namjeru doći u Bjelovar na festival nažalost ne može dobiti vizu, no ipak se vesele brojnim dolascima ostalih posjetitelja i sudionika.

 

– Ovo je možda opsežniji događaj, ali kako svake godine organiziramo razne događaje, osmišljavanje programa, dogovori i sama organizacija nam nije teško pala. Budući da se ove godine Svjetski esperantski kongres održava izvan Europe, došli smo na ideju da pripremimo nešto zanimljivo što će u jedan kontinentalni grad privući velik broj posjetitelja. Na ovaj način dakle pomažemo i podupiremo razvoj našega turizma. Prema našim procjenama, u Bjelovar će stići oko 140 ljudi iz otprilike 16 zemalja. Neke su zemlje nažalost otpale zbog viznog sistema. Na razvijanju festivalskih ideja i programa, odbor je radio oko godinu i pol i unatoč brojnim preprekama, prvenstveno zahvaljujući gradskim i županijskim institucijama koje su nam pružile potporu, uspjeli smo doći do zadovoljavajućeg nivoa festivala. Jedan od ciljeva je da festival postane tradicionalna manifestacija, pošto esperantskih događanja nema puno. Tema koja će se protezati kroz festival je „Kulturno stapanje multietničke Europe“, rekao je tajnik Josip Pleadin dodajući da će program festivala biti podijeljen na nekoliko potprograma.

– Primjerice, u glazbenom dijelu ćemo imati koncerte javnog tipa putem kojih esperanto želimo približiti javnosti. S druge strane, tu su i koncerti zatvorenog tipa namijenjeni esperantistima. No, ako postoji interes i drugih, svakako su dobrodošli. Biti će predstavljeno više od deset knjiga. Neke od njih su „Črna mati zemla“ Kristiana Novaka i „Izabrani tekstovi o međunarodnom pravu“ autora Ive Lapenne koji je jedan od najznačajnijih svjetskih esperantista, inače porijeklom iz Splita te „Osmojezični medicinski enciklopedijski rječnik“. Što se tiče izložbenog programa, htio bi istaknuti tri izložbe. To su „Moja prva početnica“, slikarska izložba „Azijska paleta“ posvećena pejzažima i mrtvoj prirodi i izložba dječjih crteža koje će biti postavljene u Gradskom muzeju Bjelovar. Primili smo čak preko 300 radova djece iz 12 zemalja, a cilj nam je grad povezati s djecom pošto nosi status prijatelja djece, rekao je Pleadin.

 

Zanimljivo je da posljednji statistički podaci govore da danas esperanto govori više žena nego muškaraca. Tako u Hrvatskoj u esperanstkim drušvima 70 posto čine žene. Govoreći iz iskustva, vodstvo Društva esperantista Bjelovar smatra kako su upravo žene bolji suradnici jer odgovorno ispunjavaju preuzete zadaće. Što se tiče samog esperanta kao jezika, laici ga najčešće poistovjećuju s romanskim jezikom, koji mu je zapravo i osnova. Esperanto je nastao prije 130 godina, vrlo se brzo uči, čemu u prilog ide i podatak da je između pet i dvadeset puta jednostavniji od drugih jezika.

 

 INTER-FEST program po danima

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *