21. ožujka 2018

Potpisan Ugovor za izradu studije vezane za svinjogojstvo na području grada Bjelovara

U srijedu 24. siječnja, u Gradu Bjelovaru potpisan je Ugovor o međusobnoj suradnji  Grada Bjeloavara s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu na izradi studije „Unapređenje svinjogojske proizvodnje na području grada Bjelovara“. Ugovor je potpisao gradonačelnik Dario Hrebak i dekan  Agronomskog fakulteta prof. dr. sc. Zoran Grgić . Potpisivanju Ugovora nazočili su prof. dr. sc. Zoran Luković, izvanredni profesor na Agronomskom fakultetu, predsjednik Udruge uzgajivača rasplodnih svinja Bjelovar Vlado Biškup, te voditelj projekta doc. dr. sc. Dubravko Škorput.

Grad Bjelovar je u svom Proračunu za 2018. godinu osigurao 50.000,00 kuna za financiranje istraživačke studije koju će izraditi i provesti Agronomski fakultet Zagreb s ciljem da se u Bjelovaru unaprijedi svinjogojska proizvodnja, da se poveća broj tovne prasadi i poboljša genetski materijal u svinjogojstvu.

 

Kako je sve počelo, pojasnio je gradonačelnik Dario Hrebak.

– Grad Bjelovar je pokrenuo svoj projekt “Bjelovarski doručak” kojim 6 namjernica svakodnevno stavljamo na stolove naših škola i vrtića.

___________________________________________________________________

Gradonačelnik je također istaknuo važnost stvaranja domaće bjelovarske svinje.

___________________________________________________________________

Dekan Agronomskog fakulteta, prof. dr. sc. Zoran Grgić osvrnuo se na uvoz mesa kao glavni problem za domaće svinjogojce.

– Mi u svinjogostvu, inače, u stočarstvu, ne možemo puno uspijeti u nekoj masovnoj  proizvodnji. Genetski materijal je nešto što nama prodaju. Što mi uvozimo? Na tome se najviše zarađuje. Ne možemo konkurirati Njemačkoj, Danskoj ili nekoj drugoj zemlji koja prodaje unutar Europske unije. Naš problem je što ne možemo osigurati dovoljnu količinu, ali ni kvalitetu domaćih proizvoda, naglasio je Grgić i nastavio:

Moramo objasniti proizvođačima, zašto je važno po nekim pravilima i po nekoj proceduri uzgajati svinje, imati proizvod i plasirati ga na tržište s markom Grada Bjelovara.

S dekanom se složio i gradonačelnik istaknuvši:

– Naš cilj je s nekoliko OPG-ovaca pokrenuti proizvodnju i kroz naš projekt “Bjelovarski doručak” istim tim ljudima osigurati na neki način tržiše. To je jako bitno zbog same opstojnosti cijele priče.

Sonja Novak, pročelnica UO za gospodarstvo govorila je o potporama za svinjogojce.

– U potporama Grada Bjelovara vezanim za poljoprivredu ne vidi se svinjogojstvo. Mi želimo točno ustanoviti broj OPG-ova koji će biti u konačnici i koji će zaživjeti u ovom projektu, i na osnovu toga izraditi potpore za iduću godinu, pojasnila je pročelnica Novak i dodala:

– Projekt „Unapređenje svinjogojske proizvodnje na području grada Bjelovara“  provodi se s Udrugom uzgajivača svinja na području Grada Bjelovara i odnosi se na četiri OPG-a, i to: OPG Milorad Rebić, OPG Anka Valenta, OPG Milka Čuić i OPG Vlado Biškup.

 

Voditelj projekta doc. dr. sc. Dubravko Škorput također je istaknuo:

__________________________________________________________________

Zoran Luković, profesor s Agronomskog fakulteta u Zagrebu obratio se riječima:

– Pokušat ćemo stvoriti jednu svinju koja će biti prepoznatljiva na tržištu po svim najvažnijim  proizvodnim pokazateljima, jer se mi teško možemo boriti s velikim svinjogojskim proizvođačima u svijetu.

Vlado Biškup, predsjednik Udruge uzgajivača rasplodnih svinja Bjelovar zahvalio se na potpori i podršci vezanoj za svinjogojstvo. Kao najveći problem naveo je veliki pad rasplodnih svinja i rasplodnih krmača. Pohvalio je projekt “Unapređenje svinjogojske proizvodnje na području grada Bjelovara“.

– Ovim projektom poboljšat će se genetika, poboljšat će se broj prasadi, ali i sve ostalo. Međutim, treba angažirati i podržati mlade poljoprivrednike, a ne možete ih zadržati nikako drugačije nego da ostanu na svom gospodarstvu i da mogu zaradit od svog rada.

 

Na kraju je gradonačelnik rekao da je Grad Bjelovar u proračunu za 2018. godinu osigurao dvostruko više sredstava upravo za poljoprivredu.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *