21. ožujka 2018

Poduzetnici i obrtnici zadovoljni s mjerama Grada Bjelovara koje je predstavio zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić

Nakon trideset dana savjetovanja s javnošću i mnogih sastanaka s poduzetnicima, kako bi zajednički pronašli najbolje rješenje, Grad Bjelovar donio je mjere za poduzetnike koje će im pomoći u njihovu poslovanju. Na što se sve mjere odnose javnosti je objasnio zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić koji je mjere za poduzetnike predstavio u srijedu, 24. siječnja 2018., u Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Bjelovar.

– Ovo je po prvi puta da smo održali javno savjetovanje s poduzetnicima, a imali smo aktivne razgovore i u Hrvatskoj gospodarskoj komori, kao i Županijskoj komori u Bjelovaru, te Udruženju obrtnika. Nismo sjedili unutar četiri zida i donijeli neke svoje odluke, nego smo poslušali što nam poduzetnici i obrtnici imaju za reći. Dakle, mjere smo donijeli prvenstveno na temelju njihovih iskustava i prijedloga. Napominjem da te odluke trebaju još „proći“ Gradsko vijeće, koje će se održati u petak, 26. siječnja. Po tom pitanju ne očekujem neke velike probleme. Što se tiče novca, na raspolaganju je, samo što se tiče poduzetništva 2,2 milijuna kuna. Budimo realni, to nije novac koji će potaknuti veće firme s 50 ili 100 zaposlenih, već one tvrtke i obrte koji imaju jednog, dvoje, troje ili pet zaposlenih. Upravo takvim tvrtkama treba dati vjetar u leđa. Građevinci su nam rekli kako mjeru za subvencioniranje doprinosa do 12,500 kuna u postsezoni, a znamo kako građevina ne može „raditi“ cijelu godinu, posebno tijekom prosinca i siječnja. Često u tom razdoblju dolazi do otpuštanja radnika i majstora. Na području Bjelovara imamo oko 1 700 poduzetnika i obrtnika. Odvojili smo mjeru subvencioniranje doprinosa za građevinski sektor i mjeru kojom se za svako novo otvoreno radno mjesto, bez obzira radi li se o deficitarnom zanimanju ili nekom drugom, može „dobiti“ po 10 tisuća kuna. Mi nemamo stav da su mjere koje smo mi kreirali najbolje i najpametnije, no mislim da smo napravili veliki pomak prema naprijed, u smislu suradnje i komunikacije s onima na koga se ove mjere odnose. Zajedničkim radom iduće godine možemo, a i budemo napravili još više i bolje. Bitno je razgovarati, truditi se, komunicirati i uvažavati mišljenja onih koji posao i obrtništvo osjećaju na svojoj koži, zajedno sa svojim radnicima. Poduzetnicima i obrtnicima danas nije lako. Opterećeni su davanjima, porezima, prirezima, manjkom stručnog kadra, pretjeranom birokracijom. Često nismo konkurentni i to prvenstveno želimo promijeniti, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

___________________________________________________________________

Program općih mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Bjelovara 2018. – 2020. sastoji se od dodjela za pokriće dijela troškova izvršenog ulaganja, s tim da porez na dodanu vrijednost nije prihvatljiv trošak. Priznavat će se troškovi nastali od 1. siječnja kalendarske godine u kojoj je raspisan javni poziv. Troškovi na temelju kojih je Grad Bjelovar već odobrio potporu nisu prihvatljivi, kao ni prijava istog troška u različitim mjerama. U slučaju da korisnik potpore stekne pravo na potporu u trenutku kada po javnom pozivu preostane manji iznos sredstava od pripadajućeg iznosa potpore, korisniku će se dodijeliti potpora u visini preostalog iznosa. Nositelj provedbe ovoga programa je Grad Bjelovar, odnosno Upravni odjel za gospodarstvo, a programom definirana su tri područja poticanja razvoja poduzetništva koja obuhvaćaju ukupno 13 mjera, kako slijedi:

 1. Jačanje konkurentnosti poduzetnika
  • Potpore za pokretanje gospodarskih aktivnosti poduzetnika početnika
  • Potpore za nabavu i ugradnju strojeva i opreme
  • Potpore za (re)certificiranje proizvoda i procesa
  • Potpore tradicijskim i umjetničkim obrtima
  • Potpore za izradu projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije
  • Potpore za izlaganje na sajmovima
  • Potpore za razvoj komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga
  • Nagrada za najbolji start-up
  • Poticanje radnog mjesta
  • Subvencioniranje kamatne stope na odobrene poduzetničke kredite u 2017. godini
 2. Razvoj poduzetničke infrastrukture

2.1.     Olakšice za investitore koji ulažu na području grada Bjelovara

2.2.     Tehnološki inkubator – poticanje poduzetnika početnika

 1. Novi oblici obrazovanja i informiranja u poduzetništvu
  • Potpore za stručno obrazovanje i osposobljavanje zaposlenika

– Trenutno imam 11 zaposlenika, što ne znači da neću imati potrebu za dodatnim radnicima. Mjere mi se jako sviđaju i u firmi razmišljamo o kupnji dodatne opreme. Imamo obavezu certificiranja svake godine, pa bismo i taj dio pokušali dobiti. Bavimo se proizvodnjom nesastavljenih dijelova za podove. Što se tiče mjera, još ćemo vidjeti u što ćemo se uspjeti uklopiti. Naravno, pokušat ćemo što je više moguće, jer se u cijeloj ovoj priči pronalazimo. Nekih mjera do sada nije bilo i pohvaljujem Grad Bjelovar što je prepoznao u kojem smjeru treba ići, zajedno sa poduzetnicima i obrtnicima, rekla je Friderika Unger iz Radione za obradu drveta.

– Sada imam četvero zaposlenih. Što se tiče mjera, najviše me zanima razvoj infrastrukture, novih dizalica, odnosno novih strojeva, a tu je i povećanje broja zaposlenih. Mjere mi se jako sviđaju, ostaje za vidjeti koliko ćemo uspjeti u realizaciji, rekao je Goran Valuh, automehaničar iz Bjelovara.

– Najviše me zanima ulaganje u poticaj za zapošljavanje ljudi. Mjere su super zamišljene, samo da čim prije zažive. Danas je jako teško pronaći dobrog radnika. Ja osobno trebam radnu snagu, zasada jednu žensku osobu, kaže Marija Jelovac, ugostiteljica iz Bjelovara.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *