24. travnja 2018

Međunarodni tjedan dojenja od 1. do 7. kolovoza pod sloganom “Podržimo dojenje zajedno”

Povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna dojenja, zamjenica bjelovarsko – bilogorskog župana Bojana Hribljan sa svojim je suradnicima primila pedijatricu i predsjednicu koordinacijskog odbora za “Bjelovarsko-bilogorska županija prijatelj dojenja” Mariju Čatipović, Jasnu Šestak, prvostupnicu sestrinstva, Snježanu Berak, predsjedncu Hrvatskog čitateljskog društva, Katarinu Fehir Šola, ravnateljicu Ljekarne Bjelovar, Senku Mariju Ivanušec, stručnu prvostupnicu predškolskog odgoja, Branku Biketa Caktaš, stručnu suradnicu pedagoginju iz Dječjeg vrtića „Ciciban“ te Danijelu Vusić, direktoricu Radio Terezije.

Svake godine u prvom tjednu kolovoza diljem svijeta obilježava se Međunarodni tjedan dojenja, kako bi se pokazale koristi dojenja za dijete i majku. Ovogodišnji Međunarodni tjedan dojenja obilježava se od 1. do 7. kolovoza pod naslovom “Podržimo dojenje zajedno”, a usmjeren je na važnost suradnje, zajedništva i partnerskih odnosa u promicanju dojenja i pružanju podrške mladim majkama. Na ovaj se način javnost poziva na zajedničko djelovanje političara, lokalne zajednice, medija i pojedinaca u promicanju i naglašavanju koristi dojenja za mentalno i tjelesno zdravlje svih ljudi.

– Koordinacijski odbor do sada je proveo dosta aktivnosti koje se tiču same promocije dojenja. To su edukacije za zdravstvene djelatnike, aktivnosti poboljšavanje uvjeta rađanja u rodilištima, izdavanje promotivnih materijala, sudjelovanja na znanstvenim skupovima, osnivanje grupa potpora dojenju, a velika se pažnja pridavala i edukacijama mladih u srednjim školama. Kroz dosadašnja događanja usko se surađivalo s lokalnom zajednicom i zaista možemo reći da je Županija kada je god mogla, uskočila i otvarala prostor za promicanje dojenja. Osim što je dojenje prvi intimni kontakt s majkom, ono predstavlja i početak jednog zdravog života. I emotivnog i fizičkog. Zdrav čovjek predstavlja zdravo društvo, na kojem trebamo inzistirati. Kada se kao majka prisjetim svog iskustva, mogu reći da ono predstavlja nešto prekrasno, ponekad i teško i stresno za majku, rekla je zamjenica Bojana Hribljan.

Inače, Koordinacijski odbor Bjelovarsko – bilogorske županije osnovan je u siječnju 2013. za „Županiju prijatelj dojenja“. Riječ je o programu koji se provodi u suradnji s UNICEF-om i Ministarstvom zdravstva s ciljem promicanja svih aktivnosti vezanih za dojenje. Predsjednica Odbora je i začetnica ovog projekta, bjelovarska pedijatrica Marija Čatipović, koja već godinama promovira dojenje raznim akcijama i čija ordinacija već dugo nosi naslov „Savjetovalište za djecu – prijatelj dojenja“, u čemu su joj se pridružile i druge ustanove.

– U rad je uključeno pedesetak stručnih osoba, stotine majki i volontera. Predivno je što mi imamo, osim stalnih aktivnosti koje se provode i u drugim lokalnim zajednicama, neke potpuno nove stvari koje su u Hrvatskoj pokrenute. Imamo program „Ljepota majčinstva“, prvi smo pokrenuli akciju „Ljekarne – prijatelji dojenja“ i „Knjižnica – prijatelj dojenja“, a od Ministarstva zdravstva smo dobili službenu potvrdu da bjelovarski vrtić „Ciciban“ može u svoj kurikulum uvesti dojenje. Važnost dojenja uveli smo i u školu. Bilo je zanimljivo vidjeti kako na tu temu primjerice gledaju učenici Obrtničke škole u kojoj je najviše muških učenika. Predavanja su bila zanimljiva i edukativna, a učenici su ih vrlo dobro prihvatili. S mog stajališta važno je naglasiti da dojenje nije samo način prehrane djeteta, ono je ljubav, emocionalnost, zaštita i nenadmašno je. Prije 20 godina kada smo zapravo i započeli prve akcije u smislu promocije dojenja, imali smo 19 do 20 posto dojene djece do šest mjeseci, što je strašno malo. Sada je puno bolje, imamo oko 50 posto dojene djece do šest mjeseci u našoj županiji. Oko 95 do 98 posto dojene djece u rodilištu do kraja prvog mjeseca starosti padne na 80 posto. Razlozi tome su brojni, od okoline, mišljenja i stanja majke, pa do ostalih faktora. Zato mislimo da se sa upoznavanjem dojenja treba krenuti već u srednjoj školi. Mlade treba naučiti zašto dojiti, a kada dođu u tu fazu života naučiti kako dojiti, rekla je Marija Čatipović na samom početku pressice.

Danijela Vusić, direktorica Radio Terezije osvrnula se i detaljnije predstavila spomenuti projekt „Ljepota majčinstva“ koji se provodi u Bjelovaru od prošle godine. Podsjetila je da će se u sklopu projekta i Nacionalnog tjedna dojenja, u listopadu, kao i prošle godine održati aktivnost putem koje će dojenje i majčinstvo biti predstavljeno na jedan potpuno urban i moderan način. Vjerojatno se neki i sjećaju, u tome je u Bjelovaru sudjelovalo 20 majki koje su na jedan dan postale manekenke zajedno sa svojom djecom koja su dojena. Dom kulture bio je dupkom pun, a majke su ovom prilikom govorile o svom majčinstvu, iskustvima i naravno dojenju.

Više o grupama za potporu dojenju rekla je prvostupnica i patronažna sestra Jasna Šestak.

– U županiji imamo aktivnih 15 grupa, konkretno u Bjelovaru sedam. 149 puta su se bjelovarske grupe sastale tijekom prošle godine, što je velik broj. U grupama se naravno prvenstveno govori o dojenju, pomaže se majkama u vezi toga, no velika je važnost u upoznavanju majki, njihovom povezivanju. Nekad se dogodi da majka najbolje prihvati savjet upravo druge majke, nego npr. zdravstvenog djelatnika. Na sastancima pričamo i drugim temama koje su vezane za pravilan rast i razvoj djece. Patronažna služba od 2002. godine u kontinuitetu provodi tečajeve za trudnice koji se održavaju jednom mjesečno i traju četiri dana, u suradnji s pedijatrom, ginekologom, psihijatrom i fizioterapeutom. Tečajeve provodimo i u Daruvaru, Garešnici i Čazmi, ne tako često kao u Bjelovaru jer nema potrebe. Jedan od ta četiri dana uvijek je posvećen samo dojenju. Na taj način se trudnicama pomaže da nešto o dojenju nauče i prije samog dolaska bebe. Veliki značaj imaju i naši redoviti posjeti rodilištu koje se odvijaju u tjednim intervalima, obično četvrtkom kada rodiljama pomažemo u postavljanju beba na prsa, pomažemo pri rješavanju nekih problema koji se najčešće pojavljuju na samom početku, odgovaramo na pitanja, savjetujemo i slično. Što se tiče posjeta rodiljama i djeci kod kuće, kada napuste rodilište, tu imamo obuhvat oko 98 posto majki. Tijekom trudnoće, trudnice obavezno posjetimo dva do tri puta. Taj obuhvat je nešto manji od posjeta rodiljama i novorođenčadi. Prošle godine smo imali 37 odlazaka u rodilište i time educirali 117 trudnica i 132 rodilje. U 2016. imali smo devet tečajeva za trudnice sa 127 trudnica i 93 buduća oca, čiji se broj sve više povećava. Prema našim statistikama koju radim na kraju svake godine, primjećujem da je općenito sve manji broj trudnica i novorođene djece za 15 do 20 svake godine, istaknula je patronažna sestra Jasna Šestak.

 

Projekt „Ljekarne – prijatelji dojenja“ provodi se već dvije godine i odličan je način pružanja pomoći budućim i novopečenim majkama, promidžbe dojenja kao najboljeg izbora pri hranjenju novorođenčadi, ali i savjetovanja i informiranja trudnica i dojilja, od strane stručnih osoba.

– Pozvani smo da budemo organizatori jednog nacionalnog projekta koji će se provoditi u svim ljekarnama u Hrvatskoj. Pozvani smo da svojim savjetima i iskustvom u tome pomognemo. U Bjelovaru je naš projekt počeo otvaranjem kutka za dojenje i prematanje djece, na temelju potreba mnogih majki, koje npr. za vrijeme šetnje trebaju premotati i nahraniti dijete. Time smo otvorili i vrata svoje ljekarne. Već drugu godinu zaredom organiziramo predavanja za majke kojima obuhvaćamo razne teme, od zaštite kože, izlaganja suncu, pravilnog dojenja i njegove važnosti, higijene do svega onoga što majke smatraju da je važno. Organizirali smo i stručnu edukaciju o dojenju na nacionalnom nivou za magistre farmacije, liječnike i medicinske sestre. Edukacija je prošla izvrsno i jako je odjeknula u našim stručnim krugovima. Krajem godine planiramo još neke novitete kako bi majkama olakšali pristup o svemu što je vezano za dojenje, ali i kako bi mi ljekarnici bili što bolji i stručniji u radu s majkama, rekla je Katarina Fehir Šola, ravnateljica Ljekarne Bjelovar.

Prošlog tjedna Dječji vrtić Ciciban zaprimio je suglasnost od Ministarstva znanosti i obrazovanja uz stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje za provedbu Programa rada s roditeljima „Vrtić – prijatelj dojenja“, po čemu je bjelovarski vrtić postao jedinstven u Hrvatskoj. U Radnoj skupini koja je sudjelovala u kreiranju tog programa bila je i pedagoginja vrtića Branka Biketa Caktaš, zdravstvena voditeljica kao i Udruga za sretno i zdravo djetinjstvo, odnosno pedijatrica Marija Čatipović. Najveća značajka ovog projekta je promoviranje dojenja, ne samo kod majki i očeva, već i kod djece predškolske dobi. Kretanjem djece u jaslice majke se najčešće pitaju je li to vrijeme za prekidanje dojenja?

 

– U takvim situacijama svaku majku kroz individualni razgovor ohrabrujemo da ne prekida s dojenjem i dajemo do znanja da to nije razdoblje za prestanak dojenja. Program „Vrtić – prijatelj dojenja“ provodit ćemo u našim prostorijama i odvijat će se kroz razne radionice, individualne razgovore, konzultacije i predavanja. Prilikom izrade programa, naš stručni tim prošao je i edukaciju u bolnici Sv. Duh, kako bi program zaista dobio na svojoj kvaliteti. Program kreće od rujna s novom pedagoškom godinom i odvijat će se u kontinuitetu, rekla je Senka Marija Ivanušec, stručna prvostupnica predškolskog odgoja.

Na njezino izlaganje nadovezala se i stručna suradnica, pedagoginja Dječjeg vrtića Ciciban, Branka Biketa Caktaš.

– Veseli me što ovo područje postaje sve više interdisciplinarno, odnosno multidisciplinarno, tako da različita područja i različite struke mogu doprinijeti dojenju i osvještavanju cijele javnosti. Mi radimo na takav način da razvijamo kulturu ustanove da promiče dojenje. Želimo naglasiti kako kretanje djeteta u vrtić zaista ne zahtjeva prestanak dojenja, u slučaju da majka i dijete još uvijek žele dojiti. Tu je važna podrška oca, užeg kruga obitelji, kao i nas, stručnjaka koji sudjelujemo u odgoju djece. Nadam se i vjerujem da će ovaj program zaista biti značajan, rekla je pedagoginja Branka Biketa Caktaš.

 

Prije više od četiri godine pokrenuta je Nacionalna kampanja za poticanje čitanja „Čitaj mi“. Samo nekoliko dana nakon početka promocije, u kampanju se odmah uključio i Bjelovar čemu su veliku podršku pružili Grad Bjelovar i Bjelovarsko – bilogorska županija. Kampanja se bazira na promicanju čitanja djeci od najranije dobi, govori o tome zašto je čitanje važno, što predstavlja i što se pomoću njega razvija, kakve odnose gradi između roditelja i djeteta te slično. Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović već 16 posljednjih godina ima grupe u kojima okuplja djecu od 0 do 3 godine.

– Svojevremeno smo u tom pogledu bili među samo tri posto knjižnica u Hrvatskoj koje su takav program provodile. Partneri smo mnogima, pa tako i Udruzi za sretno i zdravo djetinjstvo koju poznajem od samog osnivanja. U sklopu kampanje „Čitaj mi“ krenuli smo i u grupe za potporu dojenja, u kojima govorimo majkama o tome koliko je važno čitati, što čitanje čini i da nikada nije prerano početi čitati djetetu. U sklopu tih susreta, majke dobivaju letak na kojem pišu osnovne informacije i činjenice, dobivaju poziv da se učlane u knjižnicu jer je članstvo do godine dana besplatno, dijete dobiva svoju prvu slikovnicu pod naslovom „Gledaj ova mala slatka lica“ i to je nešto što majkama daje novu informaciju. Kako smo u prostoru knjižnice i igraonice dobili mogućnost uređenja, bilo je jasno da sada možemo osigurati mjesto za prematanje i dojenje. Donatori su nam izašli u susret i omogućili da postavimo stolić za prematanje koji je montiran na zid i zauzima jako malo mjesta. U njemu se, zahvaljujući našoj ljekarni, nalazi sve ono što jednoj majci može zatrebati pri prematanju, dok se pored ormarića nalazi klupica na kojoj majka može podojiti dijete, a tu je i velik broj šarenih, zanimljivih slikovnica. Upravo na taj način naša je ustanova postala „Knjižnica – prijatelj dojenja“, a slijedeći je korak u ovu priču uključiti i ostale knjižnice na području županije, rekla je Snježana Berak, predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *