21. veljače 2018

POČINJE 15. JUBILARNI BOK FEST

Bjelovarski odjeci kazališta, poznatiji kao BOK fest, ove godine održavaju se po 15. put. Kazališni festival koji je postao jedna od najprepoznatljivih manifestacija Bjelovara bit će otvoren 27. travnja, a kao i prijašnjih godina Bjelovarčanke i Bjelovarčani imat će priliku pogledati neke od najpopularnijih kazališnih predstava koje trenutno igraju u Hrvatskoj.

Povodom otvorenja gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec i umjetnički direktor BOK festa Goran Najvojec održali su 21. travnja u maloj vijećnici Grada Bjelovara tiskovnu konferenciju na kojoj su nešto više rekli o programu koji očekuje građane grada Bjelovara i sve ostale koji odluče doći na festival

– Drago mi je što vas danas mogu sve pozdraviti na najavi festivala koji je prepoznat ne samo u Bjelovaru nego u Hrvatskoj i okruženju. BOK fest održat će se od 27. travnja do 10. svibnja. Javno ovim putem želim zahvaliti umjetničkom direktoru Goranu Navojcu i svim njegovim suradnicima koji svih 15 godina s istim žarom organiziraju ovaj festival. Iz godine u godinu imali smo događanja koji su s vremenom oplemenili ovu manifestaciju. Proračun ove godine iznosi 250.000 kuna, i kao u uvijek glavni prokrovitelj je Grad Bjelovar, a organizatori su Grad Bjelovar, Pučko otvoreno učilište i Udruga BjelovART. Cijena ulaznica godinama nije mijenjana, a dakako da je na sva ostala događanja poput Bjelovarskog BOK turnira, Retro party ulaz besplatan. Tijekom ovih 15 godina, na BOK festu održano je ukupno 167 predstava, čemu dodajemo 98 predstava na Malom BOK festu i 70 predstava na Asitežu. Ovo je tradicionalna manifestacija i brend grada Bjelovara koji pokazuje povezanost Bjelovarčana i kazališta te kulture. Ona se naprosto očekuje u Bjelovaru, a Bjelovar je uvijek bio sjajan domaćin. Ugostili smo najbolje predstave, i najbolje glumce i redatelje. Pripremamo jednu retrospektivu koju ćemo publicirati, kako bismo za povijest i generacije ostavili sjećanje što smo ostvarili u prvih 15 godina BOK festa. Sretan sam i ponosan što sam imao prilike sudjelovati u ovoj priči kao gradonačelnik, i što sam dao svoj obol tome. Isto želim i budućem vodstvu Grada kojem poručujem da BOK fest mora i dalje čuvati i oplemenjivati. Moja posebna zahvala uoči jubilarnog održavanja ovog festivala ide predstavnicima medija, bez kojih BOK fest ne bi bio to što je. Zahvaljujem na svemu što ste radili za promociju BOK festa – rekao je emotivno gradonačelnik Antun Korušec koji je zadnji put kao gradonačelnik imao prilike najaviti otvorenje festivala.

Umjetnički direktor Goran Navojec se također uoči 15. godišnjice održavanja BOK fest zahvalio svima u Gradu i društvenim strukturama koji su godinama pomagali pri ostvarenju festival.

Još nismo punoljetni ali na nas se već ozbiljno može računati na kulturnoj karti Hrvatske na što smo izuzetno ponosni. Kad smo pokretali festival nismo razmišljali dokle ćemo doći pa nas stoga ovaj jubilej tako i veseli. Posebno se zahvaljujem Bjelovarčankama i Bjelovarčanima koji su sve ove godine dolazili gledati sve ove predstave. Gledajući i puno veće gradove, mislim da spadamo pod prva tri grada po konzumaciji kazališne umjetnosti. Ovom prilikom želim zahvaliti posebno na pomoći Tihomiru Vondri koji je brinuo za sve tehničke ali i ljudske stvari tijekom godina, te našem mladom glumcu Ivan Ožegoviću koji je započeo kao amaterski glumac sa sudjelovanjem na kazalištu a zahvaljujući svojoj ljubavi prema kazalištu sve ove godine polako ide sve više prema tome da i preuzme organizaciju BOK festa na sebe. Ima tu još dosta snaga, a imamo i sve više glumaca iz Bjelovara na što smo izuzetno ponosni – napomenuo je Goran Navojec.

Goran Navojec i Ivo Gregurević najavili 15. Jubilarni BOK fest

Festival koji građanima ali i svim glumcima koji gostuju ostaje u rado u sjećanju željno je očekivan. Dobitna formula je odabir predstava po principu za svakoga ponešto. Tako je nakon tiskovne konferencije započela i prodaja karata na BOK kiosku u središtu grada. Prve karte građanima je prodao glumac Ivo Gregurević koji je ovogodišnji takozvani kum festivala.

– I ove godine su na rasporedu odlične predstave. Bilo bi mi drago da se otvore dodatni prostori za njihovo održavanje jer pred nama je super festival. Jako je bitno u ovakvim pričama imati potporu lokalne zajednice, a ona se ovdje doista vidi i zbog toga mi je drago – rekao je Ivo Gregurević.

I ove godine su također dvoje sugrađana poklonjeni setovi ulaznica građanima koji su po ukupnoj procjeni najvjerniji posjetitelji BOK festa. Jedna od njih je i Milada Bradić, umirovljena učiteljica hrvatskog jezika, koja kako kaže u ovih 15 godina nije propustila pogledati nijednu predstavu osim poneke koju je prije toga vidjela u Zagrebu.

–  Sretna sam zbog BOK festa, i zbog 15. godišnjice održavanja. Razgovarala sam s puno svojih sugrađana koji su rekli kako im je ovo idealna prilika da pogledaju predstavu jer se ne bi sjetili otići u Zagreb ili Varaždin u kazalište. Međutim, kad ovdje osjetimo taj dah jako se teško od njega odmaknuti. Žao mi je što posljednjih godina imamo manje kazališta iz inozemstva, čija su gostovanja bila jedinstvena prilika vidjeti te predstave. To je bio velik doživljaj. Međutim cjelokupna manifestacija je velik korak za približavanje kazališne umjetnosti, jer kultura ostaje u povijesti i za 500 godina – izjavila je Milada Bradić.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *