22. svibnja 2018

Početna konferencija – prvi korak u ostvarenju nove županijske bolnice

Nove obaveze prema europskim projektima uključuju i početnu konferenciju za medije uoči pokretanja projekata. U Hotelu Central, u Bjelovaru je tako u petak 19. siječnja održana početna konferencija uoči pokretanja projekata „Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici u Općoj bolnici Bjelovar“ te „Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti u Bjelovarsko-bilogorskoj zaštiti“.

Ukupna vrijednost dvaju projekata iznosi 75.559.332,00 kuna, od čega od čega na projekt „Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici u Općoj bolnici Bjelovar“ otpada 52.438.832,00 kuna, uz 50.000.000,00 kuna bespovratnih sredstava Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Iznos od 23.120.500,00 kuna otpada na projekt „Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji“, za koji je osigurano 20.000.000,00 kuna bespovratnih sredstava Europske unije. Preostali iznos sufinancirat će Opća bolnica Bjelovar.

Javnost su o tome izvijestili ravnatelj bolnice dr.med.spec. Ali Allouch, župan Damir Bajs i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac.

dr.med.spec. Ali Allouch, ravnatelj OB Bjelovar

– Još u listopadu je potpisan ugovor s Ministarstvom za financiranje dnevne bolnice i hitnog bolničkog prijema. Bjelovarska bolnica će financirati svoj dio i napravit ćemo jedan funkcionalni objekt u kojem ćemo pružiti bolje uvjete i našim pacijentima i zaposlenicima, rekao je ravnatelj OB Bjelovar Allouch.

Što se tiče početka gradnje bolnice, ravnatelj Allouch je rekao da je procedura pri početku projekta opsežna i čim se steknu uvjeti započet će izgradnja nove zgrade bolnice.

Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije

– Nova zgrada bolnice bit će tek treća takva investicija u Hrvatskoj nakon Pule i Zaboka. Mi želimo bolnicu pretvoriti u bolnicu 21. stoljeća. Dobili smo sredstva za dva projekta, a na to smo dodali i sredstva Županije, čime će ukupna vrijednost investicije doseći 160 milijuna kuna. Pred nama je prvi korak, a to su prva dva natječaja. Radi se o natječaju za voditelja projekta i natječaj za izmjenu i dopunu glavnog projekta kako bismo idejno rješenje koje je prihvaćeno od Ministarstva mogli pretočiti u stvarnost. Kada to bude dovršeno moći ćemo raspisati i ukupan natječaj za izvođača radova na novoj zgradi koja će pružiti novi standard našim pacijentima i liječnicima, objasnio je župan Damir Bajs.

Bajs je također napomenuo kako početak radova na zgradi koja će objediniti sve kirurške djelatnosti te modernu dnevnu bolnicu ovisi isključivo o tijeku natječaja, te da ako će sve teći kako treba, natječaj za izgradnju zgrade bit će raspisan najesen, a nakon potpisa ugovora ubrzo će započeti i izgradnja.

Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije

– Ministarstvo je bolnici pomoglo na najveći mogući način na koji je moglo, a to je da smo osigurali najveći mogući iznos za financiranje projekta. Početna alokacija nije bila dovoljna za sve bolnice koje su se javile na natječaj, pa smo ju povećavali nekoliko puta da bi sve bolnice mogle ostvariti sredstva, pa tako i naša Opća bolnica Bjelovar. Drago mi je što danas imam priliku sudjelovati na potpisivanju ova dva vrijedna ugovora, dodao je državni tajnik Velimir Žunac.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *