25. travnja 2018

Pilot projekt modernizacije pravosuđa u Bjelovaru

Gradonačelnik Dario Hrebak održao je u srijedu 12. srpnja radni sastanak sa državnim tajnikom Ministarstva pravosuđa Kristianom Turkaljom. Turkalj je u sklopu posjeta Bjelovaru obišao Trgovački sud i institucije u nadležnosti pravosuđa, a tema sastanka s gradonačelnikom bila je suradnja između Ministarstva i Grada Bjelovara. Točnije, radi se o pilot projektu koji bi do kraja godine trebao zaživjeti u Bjelovaru.

Zahvaljujem se na posjeti gospodinu Turkalju s kojim sam već dosad imao dobru suradnju kao državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova. Drago mi je što je izdvojio svoje vrijeme koje smo iskoristili za razgovor s pročelnicima Grada Bjelovara o mnogim stvarima koje nas povezuju. Grad Bjelovar već ima dugu suradnju s Upravom za zatvorski sustav i sa zatvorom, te sa drugim pravosudnim tijelima u gradu. Razgovarali smo o poboljšanju naše suradnje i po kojim pitanjima nam u daljnjem razvoju Ministarstvo pravosuđa može pomoći. Mi ćemo i dalje pomagati rad pravosudnih institucija i pomagat ćemo ih koliko možemo – rekao je gradonačelnik Hrebak.

Hrebak je također naveo kako su tijekom sastanka razgovarali o problemima u dosadašnjoj suradnji i našli neka rješenja za koja se nada kako će što prije zaživjeti. Cilj mu je, kako kaže, iskoristiti svoju poziciju i poznanstva kako bi pospješio rad lokalne samouprave, ali i suradnju s državnom razinom. Državni tajnik Turkalj je pak rekao kako je osnovna svrha današnjeg posjeta bila da se upozna s izazovima s kojima se susreću institucije na ovom području, a sve u svrhu pokretanja pilot projekta modernizacije pravosuđa.

Intencija je Ministarstva pravosuđa, ministra Bošnjakovića i Vlade, da krenemo u novu fazu modernizacije pravosuđa. Odlučili smo da modernizacija kreće iz Bjelovara i danas smo razgovarali s odvjetnicima, javnim bilježnicima, sucima i državnim odvjetnicima o tome što to znači na tehničkoj razini. Ono što mi želimo omogućiti je brži, efikasniji i jeftiniji sustav. Naime, prelazimo u pripremu elektronske komunikacije između sudova i građana odnosno stranaka u postupcima. Od danas kreće osmišljavanje projekta koji će kao pilot projekt kretati odavde, a nakon što ga razvijemo, model bi se širio na cijelu Hrvatsku. Naš se model temelji na austrijskom i estonskom sustavu koji koriste moderne tehnologije. Pričamo zapravo o tome da se tužbe predaju preko web-portala sudu, a sud ju prosljeđuje dalje. Time smanjujemo papirologiju, poštanske usluge, te imamo veću kontrolu da su potrebni prilozi doista svi predani sudu, a sukladno s tim očekujemo značajno smanjenje troškova i olakšanje rada svima onima koji koriste usluge suda – objasnio je Kristian Turkalj.

Turkalj je dodao kako se podrazumijeva i ubrzavanje rješavanja procesa. Također, naplata sudskih pristojbi će biti značajno pojednostavljena, i podići će se učinkovitost naplate.
Hrebak je za kraj dodao kako je ponosan što je Bjelovar odabran za grad u kojem će započeti pilot projekt, te da mu je drago što se to čini u koordinaciji s državnom razinom. Također, smatra da je dobro da se pravosuđe modernizira. U skladu s njegovim izbornim planom, koji navodi modernizaciju i informatizaciju Gradske uprave te uvođenje smart city tehnologije, vjeruje da je ovo dobar primjer da grad i država razmišljaju na sličan način.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *