22. svibnja 2018

OTVOREN NOVOUREĐENI PROSTOR VIJEĆA SRPSKE NACIONALNE MANJINE GRADA BJELOVARA

U četvrtak, 11. svibnja u Bjelovaru u Demetrovoj ulici otvoren je novouređeni prostor Vijeća srpske nacionalne manjine grada Bjelovara, čije je uređenje sufinancirala Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar i Srpsko narodno vijećenacionalna koordinacija vijeća srpske nacionale manjine u Republici Hrvatskoj.

Riječ je o prostoru otvorenom u Bjelovaru koji će služiti, ne samo srpskoj zajednici, već i svim građanima. Mjesto je to gdje će se čuvati jezik, kultura, pismo i običaji srpske nacionalne manjine, te odvijati razna kulturna događanja.

Prilikom otvorenja, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Bjelovara Vanja Ficner je rekao da će ovaj prostor bit otvoren ne samo za njihove sunarodnjake već za sve građane na ponos grada Bjelovara i Srpske zajednice.

Vanja Ficner, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Bjelovara

Vanja Ficner se zahvalio  Uredu za dijasporu za vanjske poslove Republike Srbije koja je omogućila donaciju knjiga za početaka rada biblioteke u novom prostoru. Osim zahvale, Ficner je pozdravio sve prisutne, a među njima saborskog zastupnika Borisa Miloševića, župana Damira Bajsa, čovjeka koji je svojim radom u više mandata kao župan i kao ministar turizma pokazao veliku brigu i pažnju za sve građane ove županije, pa tako i za pripadnike Srpske zajednice.

– Župan Damir Bajs je ove godine sufinancirao Zimsku školu za djecu srpske nacionalne manjine u Sportsko -rekreacijskom centru Kukavica i također je sufinancirao uređenje ovog prostora. Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti i našeg gradonačelnika Antuna Korušeca. Čovjeka koji je svojim radom u više mandata na čelu grada pokazao da je gradonačelnik svih građana. Gradonačelnika koji je svojom prepoznatljivom politikom tolerancije bez predrasuda pomogao u ostvarenju ovog projekta. Ne samo ustupanju ovih prostorija na korištenje, već i novčanim sredstvima koja su bila potrebna za opremu istih. Zadovoljstvo mi je pozdraviti i našeg paroha Nemanju Obradovića koji je uveličao ovu našu večer s nadom da Srpsko narodno vijeće grada Bjelovara još bolje bude surađivalo sa Srpskom pravoslovnom crkvom u Bjelovaru, rekao je predsjednik Ficner te pozdravio sve ostale goste koji su došli iz Koprivničko križevačke županije, Varaždinske i Virovitičko-podravske županije.

Ficner se zahvalio i svima koji su fizički sudjelovali u obnovi ovih prostorija. U svom govoru naglasio je i to da činjenice iz povijesti ne treba zanemariti, ali da smatra, da svi zajedno i Srbi i Hrvati trebaju se okrenuti  budućnosti.

– Trebamo sudjelovati u izgradnji društva koje će biti bez predrasuda sa puno tolerancije, međusobnog uvažavanja i na kraju ugodne sredine za život, poručio je Vanja Ficner predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Bjelovara.

Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije

Sve nazočne pozdravio je i župan Damir Bajs koji je rekao da Srpska zajednica i oba Vijeća, županijsko i gradsko, idu za tim da sačuvaju jezik kulturu i običaje.

– Mogu reći da postoji niz aktivnosti i na županijskom i na gradskom nivou. Ovaj prostor i događanja koja će se odvijati ovdje, omogućava upravo to, ali i okupljanje svih koji su zainteresirani da uče o tome. Županija je uvijek bila tu da pomogne, nadam se da smo imali dobru suradnju ovih godina.  Što se konkretno tiče ovog prostora, mi smo pomogli za uređenje, a Grad Bjelovar ustupio je prostor, kojeg ste uspjeli opremiti i urediti, a vjerujem da će niz sadržaja ispuniti ovaj prostor, rekao je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Antun Korušec, gradonačelnik Grada Bjelovara

Sve je pozdravio gradonačelnik grada Bjelovara Antun Korušec.

– Svim gostima koji su došli u grad Bjelovar, iskrena dobrodošlica i da se ugodno osjećate u našem gradu. Drago mi je da smo ovdje u novouređenim prostorijama Vijeća srpske nacionalne manjine grada Bjelovara jer svi pripadnici manjinskih naroda i nacionalnih manjina sudjeluju u kreiranju i provođenju odluka Gradskog vijeća Grada Bjelovara. To je izuzetno važno jer svi zajedno stvaramo odluke i dužni smo ih provoditi zbog kvalitete života svih nas i naše djece. Grad Bjelovar, temeljem svojih odluka i propisa pomaže rad svih Vijeća nacionalnih manjina, pa tako i Vijeća srpske nacionalne manjine kojem smo dodijelili i ovaj prostor od 130 kvadrata. Također moram istaknuti da je multikultura i da je taj zajednički život bez podjela na vjersko, nacionalno, rasno, na političkoj osnovi preduvjet za kvalitetu života i našeg opstanka na ovim prostorima, rekao je gradonačelnik i dodao da smo svi različiti, neki se križaju, neki se krste, ali svi moramo imati ista prava.

– U zadnjih deset godina mojeg mandata, Grad Bjelovar je uspostavio takve standarde, i nema toga tko će biti gradonačelnik i gradonačelnica i tko se to usudi dirati i mijenjati, zaključio je gradonačelnik Antun Korušec i još jedanput čestitao svima koji su sudjelovali u uređenju ovog prostora.

Svima se obratio i saborski zastupnik za srpsku nacionalnu manjinu Boris Milošević istaknuvši, da je posebno počašćen dolaskom u Bjelovar jer ovdje je prvi put i ugodno je iznenađen.

– Ovo je svijetli primjer da može biti drugačije. Ja dolazim iz Šibenika i mi nemamo nikakav prostor. Ovdje vidim jedan fin i uređen prostor u centru grada od 130 kvadrata za rad Vijeća. Stoga mi je drago da sam ovdje i zahvaljujem županu na dobrim odnosima sa županijskim vijećem i gradonačelniku na ovakvom odnosu i toplom govoru.

Povezani članci

1 Komentar

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *