21. ožujka 2018

OTVOREN CENTAR ZA INFORMIRANJE MLADIH „Info točka mogućnosti Bjelovar“

U Bjelovaru je u petak 9. ožujka otvorena „Info točka Mogućnosti Bjelovar“, u prostorijama Centra udruga Grada Bjelovara na adresi Masarykova 8. Radi se o projektu koji je otvoren uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi se u partnerstvu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, Gradom Bjelovarom, Gradom Daruvarom, Udrugom za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „Zamisli“, a u suradnji s Centrom za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, i Osnovnom školom u Đulovcu.

 

Info točka Mogućnosti djeluje u sklopu „Lokalnog Info Centra za Mlade Mogućnosti“ pod vodstvom Udruge Impress, čija je predsjednica Tanja Herceg koja je na otvorenju istaknula:

– Drago nam je da i mladi u Bjelovaru imaju mogućnosti koje smo omogućili mladima u Daruvaru već pred neko vrijeme. Važno je naglasiti, da će ovdje informacije mladima pružati educirane osobe od strane Europske agencije za informiranje i savjetovanje mladih, tako da radimo prema europskoj povelji o informiranju. Mladi nam se mogu obratiti on-line u bilo kojem trenu, ali petkom će ovdje s njima od 9 do 18 sati biti jedna osoba iz Udruge Impress, proći će različite radionice, a radionice provodimo i u suradnji sa školama, objasnila je Tanja Herceg.

– Konačno nam se, u suradnji s Gradom Bjelovarom, pružila prilika da uključimo sve mlade koji to žele u naše aktivnosti. Možemo ih educirati i informirati kako da sami pokrenu neke pozitivne promjene i projekte u zajednici. Mi smo udruga koja djeluje na području cijele županije, ali i šire. Međutim Bjelovar je središte županije, i interesantna pozicija gdje mladi odlaze u Zagreb ali se i vraćaju ipak natrag, i ovdje mi možemo proširiti svoje mogućnosti te za njih možemo raditi projekte i stvarati mogućnosti, rekao je izvršni direktor Dubravko Šopar te objasnio kako je jedna od aktivnosti kojima se trenutno bave edukacija o sigurnom korištenju interneta i dijeljenju informacija.

Sara Mutombo na razmjeni je u Daruvaru iz Belgije. U Daruvaru je provela već šest mjeseci djelujući u projektu Udruge Impress na koji se prijavila. Za svoje aktivnosti kaže da su različite, te da zapravo radi sve što radi Udruga Impress. U Bjelovaru je na otvaranju Info točke Mogućnosti postavila svoju izložbu o tome što sve informacije mogu donijeti.

– Moja izložba želi reći, ako želite izbor morate znati koje su vam opcije, a informacije vam donose te opcije, izbor i mogućnosti. Upravo to je poanta ove Info točke Mogućnosti. Ako želite saznati nešto o daljnjoj edukaciji, putovanjima, poslu, ili slično, sve te informacije možete dobiti ovdje. Informacije su moć, poručila je Sara i pozvala sve da se informiraju.

Iako je ciljana dobna skupina koju Udruga Impress okuplja i koju su pozvani informirati se od 15 do 30 godina, informacije su dostupne i ostalima. Tako se danas u prostorijama Info točke Mogućnosti našla i Elena Jaušić, učenica II. osnovne škole Bjelovar, koju veseli što se nešto novo otvorilo u Bjelovaru.

– Ovakvih udruga u Bjelovaru dosad nije bilo, i veseli me što ću ovdje moći doći pitati i saznati sve što me zanima. Rad Udruge mi je otprije poznat jer smo radili zajedno radionicu za četvrte razrede „Sigurnost na internetu“. Imam brata koji ide u četvrti razred i koji je pohađao ovu radionicu, i uvjerila sam se da je na njega djelovala, rekla je Elena Jaušić.

Gradonačelnik Dario Hrebak rekao je kako je žalosno što u Bjelovaru dosad nije bilo udruge koja se bavi mladima.

– To je tužan podatak za naš grad, ali upravo zbog vašeg pojavljivanja danas imamo ovdje jednu platformu za stvaranje politike Grada Bjelovara prema mladima. Drago nam je biti vaš partner i rado ćemo surađivati s vama i dalje. Dokazali ste se kao uspješna udruga, i nadam se da ćete omogućiti našim mladima ovdje u Bjelovaru da se aktiviraju, preuzmu inicijativu i da budu puno aktivniji u društvu nego što su bili do sada, dodao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Zamjenica župana Bojana Hribljan također je prisustvovala otvaranju i poručila kako će i Županija kao i Grad stajati iza mladih, a vjeruje da će se ovakve Info točke otvoriti i u ostalim gradovima u županiji.

– Samim time što postoje Savjeti za mlade i u Gradu i u Županiji govorimo koliko nam je do mladih stalo. Vaša pozitivna energija i aktivnost pokazuju da ste vrlo vrijedni i da ste uspješni. Vaša udruga će sigurno biti uzor ostalim udrugama koje bi trebale krenuti vašim stopama. Aktivnost mladih se probudila, i stoga imate apsolutnu podršku Županije koja će vam uvijek pomoći i dati podršku. Mladi su ona mogućnost iza koje mi moramo stajati, poručila je Bojana Hribljan.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *