23. travnja 2018

Osnovnoškolci „SPIKALI“ o položaju djevojčica u suvremenom svijetu

Položaj žena i djevojčica u suvremenom svijetu i društvu česta je tema rasprava u posljednje vrijeme. Kako je riječ o ozbiljnoj temi za koju se vežu brojna pitanja i problemi upozoravaju mnogi sociolozi ali sve češće i estradne zvijezde svjesne svog utjecaja. Temom položaja djevojčica u današnjem svijetu pozabavila se i ovomjesečna “Spikaonica“, koja je održana 22. studenog na Dječjem odjelu Narodne knjižnice Petar Preradović. Gošće „Spikaonice“ bile su Barbara Vukalović, policijska službenica za prevenciju PU bjelovarsko-bilogorske, Mirjana Skukan, psihologinja, te Jana Brestovečki, bivša dječja gradonačelnica.

Knjižničarka Tatjana Petrec objasnila je kako su temu o položaju djevojčica u suvremenom društvu vezali uz Svjetski dan tolerancije, a knjižnica je također posebno izložila za posudbu djela u kojima su djevojčice glavni likovi, poput “Dnevnika Ane Frank”, “Ja sam Malala”, te zbirke “Priče za laku noć za mlade buntovnice” koja sadrži priče o svestranim, snažnim i vrijednim ženama iz različitih zanimanja.

– Rekla bih da je položaj djevojčica danas znatno bolji nego što je bio do prije par godina. Danas djevojčice smiju izgledati kako žele i kretati se kamo žele, a najbitnije je što mogu pohađati iste škole kao i dječaci i da i jedni i drugi imaju ista prava. Ako je djevojčica emotivnija to ne znači da je dječak snažniji. Zapravo, svi smo mi jednako osjećajni iznutra i stoga ne treba stvarati takve stereotipe. Svako dijete se treba tretirati jednako, bez obzira na spol, rekla je bivša dječja gradonačelnica Jana Brestovečki.

Psihologinja Mirjana Skukan rekla je kako misli da nažalost još uvijek postoje jako izraženi spolni stereotipi, što se ispoljava i u dječjem razmišljanju do desete godine pri čemu djeca misle da postoje razlike između muških i ženskih poslova, i slično.

– Djevojčice od malih nogu učimo da su nježnije i osjećajnije, dok se dječake uči da trebaju biti snažni. Naravno da pritom ako su tužni a uči ih se da to ne smiju izraziti jer „dečki ne plaču“, to negativno utječe na njihovo samopouzdanje što može posljedično kasnije također dodatno utjecati na njihov odnos prema djevojčicama odnosno ženama, prema mojem iskustvu. Stereotipi su nešto što se uči i kako djeca odrastaju uče stvari koje postaju dio njih. Drago mi je da postoje ipak ovakve radionice i da se kod djece osvještavaju takvi problemi, jer doista se vidi pozitivan pomak nakon rada s djecom, zaključila je Mirjana Skukan.

U raspravi su sudjelovali učenici I. osnovne škole, IV. osnovne škole, V. osnovne škole i Područne škole Ciglena.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *