23. travnja 2018

Osiguran kredit za izgradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar-potpisan ugovor s PBZ-e bankom u iznosu od 90 milijuna kuna

  1. studenog u biblioteci službe za internističke djelatnosti OB Bjelovar potpisan je Ugovor o kreditiranju gradnje nove zgrade OB Bjelovar. Kreditom PBZ banke koji je Županija dobila po iznimno povoljnim uvjetima osigurat će se preostala sredstva, u iznosu od 90 milijuna kuna, potrebna za izgradnju nove zgrade. Ugovor o kreditiranju potpisali su predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka i zamjenik ravnatelja OB Bjelovar Davor Malčić uz prisustvo župana Damira Bajsa.

–  Projekt bolnice značajan je za pacijente ali jednako tako i za osoblje koje ovdje radi, i koje je puno vremena provelo mučeći se radom u paviljonskom tipu bolnice. Za koju godinu bit ćemo svjedoci sasvim drugačijeg funkcioniranja bjelovarske bolnice, poručio je Davor Malčić, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Bjelovar.

Ugovor su potpisali Davor Malčić, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Bjelovar i Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a

Malčić je napomenuo kako je potpisivanje Ugovora dugo očekivani nastavak na projektu izgradnje bolnice, u sklopu koje će dnevnu bolnicu, objedinjeni hitni bolnički prijem i jednodnevnu kirurgiju financirati EU fondovi, a za ostatak djelatnosti koje će biti obuhvaćene u novoj zgradi izgradnja će se financirati iz ovog kredita.

Župan Damir Bajs naglasio je činjenicu kako je PBZ banka imala najpovoljnije uvjete kroz koje je osigurala kamate od 2.5% na iznos kredita koji je dogovoren u kunama, koji će se počet otplaćivati tek 2021. godine.

– Nakon potpisa ovog Ugovora kroz otprilike dva tjedna krećemo s prvim natječajima koji će biti vezani uz odabir onoga tko će nadzirati cjelokupni projekt. Također ćemo ući u izmjene i dopune građevne dozvole za što imamo predviđena sredstva, a nakon toga očekujemo raspisivanje natječaja za građevinske radove. Mi smo odgovorni za nivo zdravstvenog standarda u županiji. Nakon što smo uložili značajna sredstva u primarnu zdravstvenu zaštitu, sada radimo na podizanju ukupnog zdravstvenog standarda za naše stanovnike, što ponekad odlučuje i o tome da li će netko ostati ovdje živjeti. Također, poboljšavamo uvjete rada za naše zdravstveno osoblje. U bolnici paviljonskog tipa, koja ima zgrade rađene kroz protekla tri stoljeća, nikakva dogradnja ne može riješiti problem dotrajalosti i nefunkcionalnosti zgrada. To je podržalo i resorno Ministarstvo i Vlada Republike Hrvatske, naglasio je župan Damir Bajs.

Predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka rekao je ako bi volio imati barem dio entuzijazma u svakodnevnom životu, u odnosu na onaj kojim je župan Bajs branio i ugovarao ovaj projekt čemu je Prka svjedočio.

– Župan nas je svojim nastupom uvjerio u projekt i siguran sam da će on imati svoju veliku vrijednost za ovu županiju i čitav kraj. Sretni smo što smo uspjeli omogućiti ovaj projekt i ostvariti kredit koji je prilagođen onome što se njime omogućava, pa tako kreće kasnije na naplatu i ima povoljnu kamatu. Želim vam svima uspjeh, a vjerujemo da ćete uspjeti jer imate župana koji je pratio realizaciju projekta od samog začetka do ove faze i to u tolikoj mjeri da nitko od nas tome nije dosad svjedočio u svojoj praksi, rekao je Božo Prka uoči potpisivanja Ugovora.

 

Potpisivanjem ovog Ugovora zatvorena je financijska konstrukcija za izgradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar i time je postignut zadnji formalni preduvjet koji je postavljen kao obveza iz Ugovora potpisanog s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Izvršenjem ove obveze može se krenuti u raspisivanje predviđenih natječaja.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *