22. siječnja 2018

Oftamologija nabavila OCT dijagnostički uređaj

Djelatnost za oftalmologiju Opće bolnice Bjelovar bogatija je za novi uređaj. Radi se naime o OCT dijagnostičkom uređaju, a kupnja proizašla je iz humanitarne akcije koja se odvijala tijekom Tjedna oftalmologije 2017. godine. Nešto više o akciji i samom aparatu za javnost je rekao 18. kolovoza voditelj djelatnosti za oftalmologiju dr.med. Davor Malčić.

  • Radi se o uređaju za pretragu mrežnice, očnog živca, odnosno dijelova oka koji su dosad bili nedostupni detaljnijem pregledu u našoj bolnici. Radi se o optičkoj koherentnoj tomografiji koja se dosad obavljala na klinikama, međutim sada je dostupna i kod nas. Uređaj će nam omogućiti lakše postavljanje dijagnoza poput senilne makularne degeneracije, ili promjena na očnom živcu vezanih uz glaukom ili očni tlak. Dosad su naši pacijenti za takve pretrage morali putovati u Zagreb, a s obzirom da se ipak radi većinom o starim i nemoćnim ljudima, mnogima od njih upravo zbog toga takve pretrage nisu bile dostupne – pojasnio je dr. Malčić dodavši kako sada i pacijenti i medicinsko osoblje mogu odahnuti zbog novih mogućnosti dijagnoze i liječenja, te da se upravo zbog toga, ali i lista čekanja u klinikama očekuje i veći priljev pacijenata iz naše i okolnih županija.

Malčić napominje kako su uvidjeli važnost aparata za svoju djelatnost međutim nije postojao drugi način u početku da do njega dođu osim humanitarnom akcijom kojom su skupili 250.000 kuna. Prepoznavši njihova nastojanja, Uprava OB Bjelovar osigurala je ostatak novca za OCT dijagnostički uređaj. Zahvaljujući osiguravanju ostatka sredstava u OB Bjelovar već su započeli i dijagnostički pregledi.

Među prvima je pregled na OCT-u napravila Terezija Šlogar koja ni tri godine nakon operacije nije vidjela na lijevo oko te se nada da će nakon današnjeg pregleda saznati svoju dijagnozu.

  • Pretraga nije neugodna samo mi je bilo malo naporno gledati u svjetlo. Prošla sam brojne pretrage ovdje u bolnici i operaciju, ali doktori nikako nisu uspjeli ustanoviti što mi je s okom i zašto ne vidim. Ne znam kako je prošao današnji pregled, ali nadam se da će mi doktori sad moći pomoći – rekla je Terezija.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *