19. travnja 2018

Održano osmo Županijsko ocjenjivanja meda, pristiglo 75 uzoraka od 44 pčelara s područja Bjelovarsko – bilogorske županije

Zamjenici župana Neven Alić i Bojana Hribljan zajedno sa suradnicima, predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko – bilogorske županije Vladimir Maturanec i predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje meda Dragan Bubalo sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta održali su konferenciju za medije u sklopu ovogodišnjeg 8. Županijskog ocjenjivanja meda.

Neven Alić, zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije

– Bjelovarsko – bilogorska županija, Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša i ruralni razvoj u suradnji sa Pčelarskim savezom BBŽ organizira i Zavodom za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu ove godine organiziraju Županijsko ocjenjivanje meda. Što se tiče same proizvodnje meda u našoj županiji smatramo da smo prvi u Hrvatskoj. Prema našoj evidenciji, imamo registriranih 560 pčelara sa 36 800 pčelinjih zajednica i 4 900 zajednica koje se sele. Godišnja proizvodnja je oko 160 tona i na to možemo biti iznimno ponosni, rekao je na početku konferencije Neven Alić, zamjenik župana.

 

Na ovogodišnje ocjenjivanje meda pristiglo je 75 uzoraka meda od 44 naša domaća pčelara. Ocjenjivanje meda uvijek je dobra prilika da pčelari provjere kvalitetu svog proizvoda. Med s područja naše županije cijenjen je i dobre kvalitete do sada pokazuju brojna osvojena priznanja i nagrade, ne samo na županijskom, već i državnom nivou.

Vladimir Maturanec, predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko – bilogorske županije

– Zapravo, u BBŽ imamo oko 850 pčelara. Prikazuje se manji broj, zato što svi nisu evidentirani. Ocjenjivanje se nije održalo od 2013. godine, pa smo sada jako sretni i zadovoljni što su nam Županija i Agronomski fakultet pomogli da ga održimo ponovno. Županijski savez okuplja pet udruga iz Garešnice, Daruvara, Grubišnog Polja, Čazme i Bjelovara. Nastojimo očuvati pčele što je bolje moguće, jer znate i sami da pčela sama bez pčelara ne bi mogla opstati sama. Evidencija pčelara koju provodi Hrvatski pčelarski savez je u toku i vrši se evidencija po udrugama. Do 20. studenog je zadnji rok do kada povjerenici trebaju izvršiti evidenciju. Što se tiče Slavonskog meda, kao Županijski savez više smo angažirani oko oznake izvornosti i proizvođačke organizacije. Koprivničko – križevačka županije je sa Đurđevačkom županijom osnovala klaster u kojeg su naši županijski pčelari možda pojedinačno uključeni, no mi kao organizacija nismo aktivno uključeni, kratko je rekao predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko – bilogorske županije Vladimir Maturanec.

Dragan Bubalo sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta

 – Nakon raspisanog natječaja uzimaju se po tri uzorka, od kojih jedan dolazi na Agronomski fakultet u Zagreb, jedan je izložen, a treći ostaje u arhivi. Na našem zavodu odrađene su analize fizikalno – kemijskih parametara udjela vode i električne provodnosti i peludna analiza. Na osnovu toga, mi razvrstavamo pristigle uzorke. Prikupili smo ukupno osam vrsta meda, od čega prednjači bagrem u 37 uzoraka, zatim imamo 12 uzoraka lipe, 11 cvjetnog meda, osam uzoraka kestena, tri uzorka meduna, dva amorfe i po jedan uzorak suncokreta i heljde. Heljda se po prvi puta pojavila, iako se u literaturi spominje od prije 20, 30 godina. Kada je u pitanju kvaliteta meda, istina je da je med ovdje jako kvalitetan. Točan datum objave rezultata ocjenjivanja meda još ne znamo, no pretpostavljamo da će rezultati biti objavljeni najkasnije do 1. prosinca. Naravno, biti će organizirano i svečano proglašenje pobjednika, rekao je Dragan Bubalo sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.


Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *