23. siječnja 2018

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Čazme povodom Dana grada

Održana je svečana sjednica povodom dana grada Čazme. Na svečanosti su bili brojni uzvanici, među kojima predstavnik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Vlade Andrija Mikulić, zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir, saborski zastupnik Branko Hrg, izaslanik Grada Zagreba Dalibor Bastalac, predsjednik udruge gradaova RH Željko Turk, bili su tu i gosti iz Slovenije gradonačelnik prijateljske općine Radlje ob Dravi Alen Bukovnik sa suradnicima i brojni gradonačelnici i načelnici prijateljskih gradova i općina. Gradonačelnik grada Čazme Dinko Pirak održao je prigodni govor u kojem je između ostalog kazao:

– U posljednjih godinu dana ostvarili smo i započeli brojne projekte. Kupujemo udžbenike za naše osnovnoškolce, po čemu smo jedinstveni u županiji. Vjerujem da je to značajna pomoć roditeljima za više od 600 učenika s našeg područja. Jedan smo od rijetkih gradova koji je, zahvaljujući pomoći Hrvatskih voda i angažmanu našeg komunalnog poduzeća, uspio u potpunosti izgraditi vodovodnu i plinsku mrežu u svim našim naseljima. Na taj smo način zaštitili građane, podigli kvalitetu života te stvorili preduvjete za revitalizaciju naselja i gospodarski razvoj.

Izgradili smo reciklažno dvorište, kako bismo mogućnost zbrinjavanja korisnog otpada podigli na još višu razinu. Asfaltirali smo kilometre prometnica i obnovili ulice u središtu grada te stalno ulažemo u cestogradnju i uređenje zelenih površina i parkova. Ovom prilikom zahvaljujem Hrvatskim cestama, Hrvatskim vodama, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te nadležnim ministarstvima, poput Ministarstva regionalnog razvoja, Ministarstva kulture i Ministarstva graditeljstva te drugim državnim institucijama za suradnju i potporu u našim projektima – kazao je Pirak.

Gradonačelnik Pirak govorio je i o planovima i projektima koji su u planu:

– U planu već za ovu godinu je potpuna obnova jedne od naših glavnih ulica – državne prometnice, Ul. Milana Novačića, kojoj ćemo, zahvaljujući Hrvatskim cestama, dati novo ruho. Pripremamo i obnovu Ul. sv. Andrije, a za sva naša naselja koja još nisu obuhvaćena, planiramo izgradnju sustava odvodnje. U budućem razdoblju posvetit ćemo se i projektiranju nogostupa i biciklističkih staza. Pribavljamo natječajnu dokumentaciju za nekoliko naših naselja, a potporu očekujemo od Hrvatskih cesta ili fondova.Potkraj ljeta počinje kompletna obnova doma umirovljenika, zahvaljujući bespovratnim sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja. Dio novca uložit ćemo iz Gradskog proračuna kako bismo našim najstarijim sugrađanima omogućili dostojanstven i primjeren prostor. Jedan od najvažnijih projekata u koji polažemo velike nade je 26 milijuna vrijedan projekt Čazma Natura. On će promijeniti lice i naličje našega grada te nas osuvremeniti i turistički oplemeniti. Uz mnoge druge sadržaje, njegova je okosnica biološko kupalište, prvo u Republici Hrvatskoj, po uzoru na bazen u našoj prijateljskoj slovenskoj općini Radlje ob Dravi. Prednost biološkog bazena u odnosu na konvencionalne je u ekološkom i jeftinijem održavanju.

Čazmu Naturu čini ukupno 12 projekata: izgradnja biciklističkog parka na sportskim terenima, zelena tržnica u Ul. kralja Tomislava i opremanje novoobnovljene zgrade na trgu, opremanje dviju učionica i uređenje arboretuma kod osnovne škole te uređenje Medjama, šetnice na nasipu i Vustja. Kroz ove projekte možemo generirati gospodarski razvoj i, u konačnici, otvoriti nova radna mjesta.Na aktualne natječaje kandidirali smo i dogradnju dječjeg vrtića te obnovu vatrogasnog doma u Bojani. Imamo spremnu dokumentaciju za sve domove jer smo ih legalizirali i projektirali, a pripremili smo i projekt izgradnje vatrogasnog centra. S obzirom da smo grad s jednom od najdužih tradicija u vatrogastvu, a brojna dobrovoljna društva okupljaju velik dio naših građana svih generacija te su vatrogasci pokretači i čuvari života u selima, naša je dužnost omogućiti im kvalitetnije uvjete rada. Cesta Bosiljevo – Prokljuvani spremna je za prijavu na natječaj te se nadam da ćemo najesen krenuti u realizaciju. Ulaganje u zaštitu kulturne baštine također je jedan od naših prioriteta stoga sa zadovoljstvom mogu reći da smo od Ministarstva kulture ove godine dobili više od milijun kuna za obnovu sakralnih objekata, ponajprije Župne crkve sv. Marije Magdalene i naše srednjovjekovne utvrde – kazao je gradonačelnik Pirak i na kraju svojim sugrađankama i sugrađanima čestitao Dan grada i blagdan Župe sv. Marije Magdalene.

Izvor informacija: superportal

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *