23. travnja 2018

Održana prva po redu sjednica Savjeta za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije

Župan Damir Bajs najvaio da će od iduće godine županija izdvajati dodatna sredstva potpore kako bi naši liječnici ostali u našoj županiji

 

U maloj vijećnici Bjelovarsko – bilogorske županije održana je 1. sjednica Savjeta za zdravlje Bjelovarsko – bilogorske županije na kojoj su uz župana Damira Bajsa, sudjelovali i ravnatelji zdravstvenih ustanova BBŽ, kao i članovi Savjeta za zdravlje BBŽ. U sklopu dnevnom redu prve sjednice razgovaralo se o izmjenama Zakona o zdravstvu, stanju zdravstva u našoj županiji, nacrtu Izmjena i dopuna Mreže javne zdravstvene službe te o izgradnji Opće bolnice Bjelovar.

O stanju u Domovima zdravlja Bjelovarsko – bilogorske županije ukratko je pojasnila v.d. ravnateljice Doma zdravlja BBŽ Ljubica Čaić.

– U našem Domu zdravlja imamo popunjene sve timove popunjene koje imamo ugovorene s HZZO-om. U nekim timovima rade liječnici uz mirovinu na četiri sata, ali to su liječnici koji su u radnom odnosu Doma zdravlja, a ne koncesiji. Riječ je o tri liječnika. Mi često raspisujemo natječaje, ali ja tvrdim da liječnici nisu toliko zainteresirani za specijalizaciju obiteljske medicine, niti za rad u ordinacijama obiteljske medicine. Teško je naći liječnika primarne zdravstvene zaštite, ali mi se na tom području trudimo. Nedavno smo našli mladog liječnika koji radi u Kapeli i jako je zadovoljan s uvjetima i uređenjem ordinacije. Na sve načine pokušavamo privući liječnike, no činjenica je da imamo manjak liječnika. To je problem u cijeloj Hrvatskoj. Ipak, mi na svim lokacijama imamo popunjene timove, samo neki rade uz mirovinu, no to Ministarstvo zdravlja dozvoljava, rekla je Čaić.

Kako problem nedostatka liječnika u našoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj, uistinu postoji, potvrdio je i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Najavio je kako će od sljedeće godine Bjelovarsko-bilogorska županija izdvajati dodatna sredstva potpore kako bi naši liječnici ostali u našoj županiji.

– Imamo problem s manjkom liječnika, ali drago mi je da je u zadnjih godinu dana povećan broj specijalista u Općoj bolnici Bjelovar. Mi smo dali pogodnosti i uvjete i liječnici su došli. Ipak, svjesni smo da je problem liječnika u ambulantama akutan. Želimo napraviti iskorak, stoga ćemo iduće godine izdvojiti sredstva za potporu kako bi liječnici ostali u našoj županiji. Nekada smo davali stanove u suradnji s Gradovima i Općinama, a sada ćemo to i nadograditi. Trenutno ulažemo velika sredstva u primarnu zdravstvenu zaštitu i Opću bolnicu Bjelovar, ali bez liječnika i specijalista to ulaganje ne može dati rezultate, rekao je župan.

O Izmjenama i dopunama Mreže javne zdravstvene službe govorila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i umirovljenike Jasmina Radojčić.

– Na mreži za našu županiju nema posebnih izmjena, osim što ćemo dobiti jednog stručnog suradnika za prevenciju ovisnosti, odnosno mentalno zdravlje. Dogovoriti ćemo se s ravnateljima pa ćemo tražiti da se uvrsti još jedan ortodont i internist jer sun am liste čekanja velike. U fizikalnoj medicini imamo četiri tima, ali trebalo bi nam ih barem pet. Laboratorije koje imamo trežiti ćemo da i ostave, tako da nam po jedan tim ostane u svakom gradu, pošto za Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje to nije nikakav trošak. Oni su predložili dva tima i to za Daruvar i Bjelovar, što je zaista premalo. Liječnici tvrde da se uzorak ne može kvalitetno obraditi kada putuje daleko, istaknula je pročelnica Radojčić.

Dodala je i kako je javna rasprava otvorena do 18. studenog, a nakon ove sjednice Ministarstvu zdravstva uputit će se ovi prijedlozi.


Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *