22. svibnja 2018

Održana promocija knjige „Himalajski dnevnik“ Hrvoja Rupčića

U nedjelju 29. travnja, u sklopu 16. BOK festa održana je promocija knjige „Himalajski dnevnikHrvoja Rupčića u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar.  Knjigu je predstavio sam autor uz podršku kolege i glumca Vedrana Mlikote koji je zajedno s Hrvojem sudjelovao u ekspediciji Vlaji na Himalaji“. Tako su Hrvoje i Vedran detaljno opisali doživljaje članova ekspedicije od samih početaka, pa sve do osvajanja 6.476 metara visokog himalajskog vrha Mera Peak!

Svaki djelić putovanja podijelili su s Bjelovarčanima koji su zaista uživali slušajući ih, a kako bi još detaljnije upoznali njihovo putovanje na izlasku su kupili i knjigu.

Nakon osvajanja visokog himalajskog vrha, Rupčić kaže: “Idemo dalje”.

Naime, kaže kako su ga osvojila visoka gorja, te se ove godine krajem kolovoza planira vratiti u Iran u kojem je nedavno boravio 15-tak dana. Radi se o zemlji koja ga fascinira, te je želi još jednom posjetiti prilikom čega će se popeti i na planinu Damavand, a radi se o najvišem vulkanu u Aziji i najvišem vrhu Bliskog istoka. Sljedeće godine u prvom mjesecu namjerava ići i na Kilimanjaro tzv. „krov Afrike“.

Rupčić se već desetak godina ozbiljnije bavi planinarstvom, ali kaže za sebe da do Himalaja nije imao prilike posjetiti niti jednu tako visoku planinu.

„Kad doživiš tu ljepotu, produhovljenost, čistoću zraka, dodir s nevjerojatnom prirodom, jednostavno se navučeš. Koliko god čovjeku bilo teško nakon ovakvog jednog uspona i pomisli da mu to više ne treba, tijelo se nakon 2 do 3 dana oporavi i počneš opet željeti vratiti se na takve planine.”

Za kraj Rupčić je poručio: „Nitko od nas nije profesionalni alpinist niti izuzetni sportaš. Mi smo jednostavno normalni ljudi koji su se jako dobro fizički pripremali u periodu od 6 do 12 mjeseci da bi mogli nešto ovakvo napraviti. Kada smo krenuli na ekspediciju, svima je bilo izuzetno teško. Međutim, moguće je da jedan običan čovjek koji se počne pripremati te ima želju i volju to sve napraviti, da nakon nekih godinu dana psihofizičkih priprema to i ostvari.“ Također je naglasio kako se s kolegom Mlikotom jako dobro slagao tijekom ekspedicije s kojim je bio i cimer tijekom mjesec dana, te da mu je on uvijek dobrodošlo društvo u njegovim budućim pohodima na visoke vrhove.

Humanitarna akcija za Adrianu Krog

Glumci BOK Festa pozivaju sve da se svojim donacijama uključe u humanitarnu akciju za Adrianu Krog, djevojku koja boluje od cerebralne paralize i potrebna su joj sredstva za nastavak liječenja terapijom koja se zove neurorehabilitacija robotikom.

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *