26. travnja 2018

Održana humanitarna akcija “Jabukom do zdravlja”, donacije namijenjene za rano otkrivanje zloćudnih bolesti

Liga protiv raka Bjelovarsko – bilogorske županije organizirala je 12. Po redu humanitarnu i edukativnu akciju “Zdravom prehranom do zdravog života – jabukom do zdravlja” na Gradskoj tržnici Bjelovar. Jabuke su donirali proizvođači jabuka sa područja Bjelovara i Bjelovarsko bilogorske županije.

Tradicijua održavanja Dana jabuka započela je 21. listopada 1990. godine u Londonu s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuka. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati.

Prihod od ove akcije koristiti će se za aktivnosti prevencije i ranog otkrivanja zloćudnih bolesti, te kao donacija za Opću bolnicu Bjelovar. Na akciji su bili prisutni predstavnici Bjelovarsko – bilogorske županije, Grada Bjelovara, saborski zastupnici, članovi Lige protiv raka, kao i Kluba laringektomiranih osoba Bjelovar, te Udruge žena liječenih od karcinoma dojke.

– Na godišnjoj razini u Hrvatskoj oboljeva oko 30 tisuća osoba, a što se tiče naše županije, brojka ovisi o vrsti karcinoma. Prvi karcinom od kojeg oboljevaju žene je karcinom dojke, a drugi je karcinom debelog crijeva, te pluća. Zatim je tu karcinom pluća, prvi kada je riječ o muškarcima. Slijede karcinom debelog crijeva i prostate. Broj oboljelih je unazad nekoliko godina isti i nema značajnih promjena. To je zapravo, ajmo reći dobar pokazatelj da nešto dobro radimo, kada je u pitanju prevencija karcinoma. Bilo bi bolje kada bi brojke isle prema dolje. Preventivne, humanitarne i edukativne akcije doprinose senzibiliziranju javnosti na temu malignih oboljenja. Jedan od bitnih čimbenika u prevenciji karcinoma, kao i kardiovaskularnih bolesti je pravilna i uravnotežena prehrana. Upravo zbog toga dijelimo jabuke i želimo im objasniti važnost pravilne prehrane, pogotovo jabuke kao carice voća. U RH već zadnjih deset godina imamo nacionalne programe ranog otkrivanja raka i oni su doprinijeli toj stabilnoj brojci o kojoj govorim. Nadam se da ćemo u prevenciju ulagati još više, jer ona daje najbolje rezultate, no nažalost tek nakon deset do 15 godina. Od raka godišnje u BBŽ umire oko dvije do tri tisuće ljudi, rekao je Želimir Bertić, predsjednik Lige protiv raka Bjelovarsko – bilogorske županije.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *