19. ožujka 2018

Održan radni sastanak pet župana s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i ministrima u Vladi RH

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i kolege župani Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, Matija Posavec, župan Međimurske županije, Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije te Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije sastali su se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima na radnom sastanku.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar turizma Gari Cappelli.       

   

Sastanak je održan na inicijativu koja je krenula iz Bjelovarsko-bilogorske županije kada je župan Damir Bajs prije dva mjeseca na radnom sastanku u Bjelovaru okupio kolege župane  s ciljem povezivanja županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske i ostvarivanja strateških projekata za taj dio Hrvatske.

Nakon radnog sastanka pet hrvatskih Župana uputilo je dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću tražeći radni sastanak koji bi bio mogućnost za iznošenje konkretnih prijedloga pet županija u cilju njihova razvoja i boljeg života 660 tisuća stanovnika.

Inicijativa koja je krenula iz Bjelovarsko-bilogorske županije dobila je zeleno svjetlo od strane premijera Plenkovića, a samim time petorica hrvatskih Župana imala su priliku prezentirati premijeru Plenkoviću neke od najvažnijih projekata koji ih povezuju, ali i strateške projekte svojih županija.

Osnovni zahtjev je bio osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, te su Župani pet hrvatskih Županija, predložili predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, a temeljeno na Odluci Vlade koja već postoji za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Župani sjevernih županija pohvalili su Vladin Projekt Slavonija, Baranja i Srijem i smatraju da bi osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku  pridonijelo daljnjem razvoju tih županija pogotovo u kontekstu jače apsorpcije europskih sredstava za realizaciju njihovih kapitalnih projekta. Posebno su zadovoljstvo izrazili otvorenom i kontinuiranom suradnjom i dijalogom sa svim ministrima.

Također, župan Bajs posebno je od  Premijera tražio nastavak gradnje brze ceste Zagreb – Bjelovar koja je od vitalnog značaja za daljnji razvoj ovog dijela Hrvatske i to u punom profilu brze ceste u četiri traka. Brza cesta do sada je izgrađena do mjesta Farkaševac i u nju je uloženo oko 300 milijuna kuna.  Za dionicu izgradnje brze ceste do Bjelovara otkupljena je kompletna trasa i građeni su objekti.

Brza cesta je poveznica čak 4 županije (Zagrebačke, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičke županije) te župan Bajs traži da se u mandatu ove Vlade realizira preostalih 17 kilometara izgradnje brze ceste do Bjelovara. S obzirom na činjenicu da je Bjelovarsko-bilogorska županija jedna od dvije županije koja na svom području nema ni metra brze ceste ni autoceste, a nalazi se u neposrednoj blizini Zagreba,  te s obzirom na činjenicu da je izdana građevinska dozvola za istu, župan je zatražio  da se radovima nastavi i da se ta dugo očekivana brza prometnica napokon i izgradi. Njena izgradnja izlazak je iz prometne izolacije ovog dijela Hrvatske, a samim time i preduvjet za privlačenje gospodarskih investicija. Naime, prema mišljenju Vladine Agencije za konkurentnost ni jedna županija ne može dobiti nove investitore ako na svom području nema izgrađenu autocestu ili brzu cestu.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske

Na sastanku u Vladi razmijenjena su i mišljenja o konkretnim projektima iz različitih resora, a posebno regionalnoga razvoja, prometa, infrastrukture, zdravstva, turizma i školstva.

„U  prosincu će se u Šibeniku održati 3. sastanak članova Vlade sa svim županima, koji će biti prigoda za daljnji nastavak razgovora o važnim projektima svih, pa tako i pet sjevernih županija“, najavio je predsjednik Vlade.

_____________________________________________________________________

 

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU

Po završetku sastanka, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac istaknula je:

 

___________________________________________________________________

Zdravko Marić, ministar financija Republike Hrvatske

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da su župani sjevernih županija upoznati s Konačnim prijedlogom zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koji će, istaknuo je ministar, svim županijama u Hrvatskoj donijeti jednostavniju i pravedniju raspodjelu prihoda od poreza na dohodak. „Neto efekt će biti pozitivan, osobito za ovih pet sjevernih županija“, dodao je:

___________________________________________________________________

Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs pozdravio je, u ime župana sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske, Vladinu odluku o osnivanju Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, naglasivši da župani žele sličan program i za sjeverni i sjeverozapadni dio Hrvatske.

___________________________________________________________________

Župan Bajs izvijestio je da je s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem dogovoreno da se idući sastanak održi krajem siječnja ili početkom veljače.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *