22. svibnja 2018

Odobrena energetska obnova za 11 školskih zgrada na području Bjelovarsko-bilogorske županije u vrijednosti prijavljenih projekata od 26.606.589,94 kuna

Jedanaest škola Bjelovarsko-bilogorske županije dobilo je odobrenje sredstava za energetsku obnovu školskih zgrada iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt obnove škola vrijedan 26.606.589,94 kuna predstavio je u Osnovnoj školi Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje u utorak 6.lipnja župan Damir Bajs sa suradnicima i predstavnicima škola. Naime, u projektu energetske obnove sudjelovat će navedena Osnovna škola iz Grubišnog Polja, kao i Osnovne škole iz Štefanja, Trnovitičkog Popovca, Garešnice, te Područne škole Pavlovac, Međurača, Severin, Predavac, Zdenčac Hrastovac, i Glazbena škola Daruvar.

Nazočnima se uvodno obratila ravnateljica Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića Snježana Šeliš, zahvalivši svima na suradnji i uspješnoj pripremi projektne dokumentacije. Energetska obnova zgrade u Grubišnom polju podrazumijeva obnovu osnovne škole, sportske dvorane, i srednje škole Bartola Kašića.

Škola je sagrađena 1956. godine, posljednjih godina mnogo smo ulagali u okoliš škole, međutim pred nama je ovaj neophodan projekt. On će uključivati kompletnu obnovu krovišta, postavljanje termo-ovojnice i izmjenu stolarije na čitavoj zgradi, a u dijelu osnovne škole radit će se izolacija stropa podruma, napravit će se lift, grijanje i upuhivanje toplog zraka u sportsku dvoranu. Ukupna vrijednost projekta za kompleks osnovne i srednje škole te sportske dvorane iznosi gotovo osam milijuna kuna. Očekivano postignuće ovog projekta je ušteda energije preko 50%, ali i poboljšanje kretanja za učenike s teškoćama u razvoju. U ime svih ravnatelja želim zahvaliti Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na čelu sa županom Damirom Bajsom i Regionalnoj razvojnoj agenciji na čelu s gospodinom Marijom Ferićem na suradnji i podršci – rekla je ravnateljica Snježana Šeliš.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh.

– Ovo je jedan veliki dar Grubišnom Polju, a pretpostavljam i drugim lokalnim upravama. Zahvaljujem svim ravnateljima koji su radili na projektu, ali posebno zahvaljujem Regionalnoj razvojnoj agenciji koja je projekt prilagodila uvjetima natječaja. Naime, u lokalnoj upravi znamo kako projekti moraju biti kvalitetno i detaljno postavljeni da bi se novac mogao povući. Upravo zbog toga je jedan ovako velik projekt još značajniji za nas. Drago mi je što smo u sklopu njega uspjeli poraditi na poboljšanju kvalitete života i na boljim uvjetima za naše učenike s invaliditetom – rekao je Zlatko Mađeruh.

Direktor Regionalne razvojne agencije Marijo Ferić rekao je kako su u projektu prihvaćene sve škole koje su bile i prijavljene. Zahvalio je na strpljenju i razumijevanju svim suradnicima s kojima je agencija surađivala, i također izrazio veliko zadovoljstvo zbog uspjeha u prijavi projekta.

S obzirom  da je ovo trenutno jedini natječaj koji dozvoljava ulaganje u školstvo na području Republike Hrvatske, Županija nije dvojila oko angažmana u prijavi na isti. Župan Damir Bajs pozdravio je sve predstavnike osnovnih škola koje ulaze u projekt, kao i predstavnike lokalne vlasti, i zahvalio na njihovom dijelu angažmana.

– Županija je protekle četiri godine u energetsku obnovu uvrstila 14 centralnih i područnih škola. Neovisno o tome spremali smo se na ovaj natječaj. Zadovoljstvo mi je reći kako smo županija s najvećim brojem prijava na natječaj i sami fond. Veseli me da u ovom trenu možemo govoriti o odobrenju najveće energetske obnove naših škola u povijesti, i time postižemo standard 21. stoljeća za naše učenike i učitelje. Osnovna i srednja škola u Grubišnom Polju nositelji su jednog od najkompleksnijih projekata koji smo napravili i drago mi je što je zbog specifičnosti potrebe u projekt uspješno uvrštena i izgradnja lifta.

Ukupna vrijednost projekta obnove svih škola nije isključivo dobivena iz fonda. Dio će se financirati iz proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije, a naša očekivanja su da to bude između 4 i 5 milijuna kuna. Moram reći da je doista lijepo krenuti u novim mandat s odobrenjem ovako značajnog projekta i s temeljitom obnovom. Prve radove očekujemo već s ujesen, kada isto tako kreće i novi natječaj za školstvo na kojem planiramo prijavu za daljnji niz škola naše županije. Međutim, temeljem promjena uvjeta natječaja koji zahtjeva dokaz uštede energije od 50%, nemamo više tako puno objekata koje možemo prijaviti, tako da ćemo s jesenskim natječajem vjerojatno završiti prijave za energetsku obnovu – napomenuo je župan Damir Bajs.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *