19. ožujka 2018

Od svadbarskog kupusa do šarana na rašljama – hrana za dušu na Adventu u Bjelovaru

Dio adventskih priča u gradovima koji poput Bjelovara organiziraju adventske sajmove i ponudu i program u sklopu njih je uvijek i gastronomska priča. Činjenica je da se posjetitelji u hladne dane Adventa nakon šetnjice u ugodnoj atmosferi lampica vole okrijepiti i vole ugrijati takozvanom hranom za dušu. Za to se u Bjelovaru i ove godine pobrinuo chef Božidar Miodragović.

Udruga kuhara grada Bjelovara tako je 6. prosinca na blagdan svetog Nikole po prvi puta kuhala svadbarski kupus.

– U zemljanoj posudi se kuha red kupusa, suhog mesa, povrća, začina i tako u redovima dok se posuda prethodno namazana mašću ne napuni do vrha. Bit je da dimljeno meso bude dosta masno, tako da mi danas konkretno kuhamo suha rebrica, špek, i buncek. Zelje naime pokupi višak masnoće i ostaje jedno jako ukusno zaokruženo jelo, koje se jako dugo kuha. Naš lonac od 40 litara će se tako kuhati između deset i dvanaest sati, objasnio je Božidar Miodragović.

Ponuda za Advent se ne svodi samo na svadbarski kupus. Udruga kuhara grada Bjelovara tijekom Adventa ima redovnu ponudu u kojoj ponedjeljkom možete kušati lovački, utorkom čobanac, srijedom svadbarski kupus, četvrtkom i petkom šarana na rašljama, dok je za vikend odnosno subotom po narudžbi šaran na rašljama. Četvrtkom se također peku domaći čvarci, a u ponudi su kobasice, dimbek i hamburgere. Ponuda će trajati za cijelo vrijeme trajanja Adventa u Bjelovaru.

Božidar Miodragović

_________________________________________________________________

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *