24. svibnja 2018

Od ove školske godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kreće još jedan Centar izvrsnosti i to iz kemije

Nakon uspješnih Centara izvrsnosti iz matematike i engleskog jezika, pokrenut je i Centar izvrsnosti iz kemije. Župan Damir Bajs dogovorio je pokretanje Centra izvrsnosti na radnom sastanku s voditeljicom Centra izvrsnosti iz matematike Blankom Iličić, voditeljicom Centra izvrsnosti iz engleskog jezika Irenom Pavlović, ravnateljima pet bjelovarskih srednjih škola te budućom voditeljicom Centra izvrsnosti iz kemije Biljanom Balenović. Sastanak je održan u utorak 26. rujna, a sudionici sastanka na čelu sa županom javnost su o tome obavijestili na konferenciji za medije u maloj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Bjelovarsko-bilogorska županija je druga u Hrvatskoj krenula sa uvođenjem Centra izvrsnosti još 2014. godine. Projekt smo pratili kroz vrijeme, prema potrebama i interesu ubrzo otvorili Centar izvrsnosti iz engleskog jezika. Ulaganje u školstvo bitno je za budućnost svih nas koji živimo u županiji. To znači i materijalno ulaganje u škole i kabinete, međutim moramo ulagati i u naše učitelje, i u učenike. Centar izvrsnosti jedan je od vidova kroz koji smo dobili odlične rezultate. Kroz njega je prošao velik broj mentora i učenika kod kojih su vidljivi sve bolji rezultati. Oni postižu mjerljive rezultate na državnim natjecanjima, i na tome im čestitam kao i njihovim mentorima koji su zaljubljenici u svoj posao i koji provode subote s talentiranim učenicima iz cijele županije. Oni su željni znanja, žele biti bolji, neki od njih pohađanje Centara nastavljaju već nekoliko godina, a mi se moramo potruditi da im to organiziramo i omogućimo. Županija je napravila organizacijsku shemu, ali Centre izvrsnosti vode škole i vode učitelji i to će tako i ostati. Novi Centar izvrsnosti iz kemije koji ćemo otvoriti od ove školske godine vodit će ravnateljica Medicinske škole Bjelovar Biljana Balenović, koja je ujedno predložila njegovo otvaranje, i da se on održava upravo u Medicinskoj školi zbog preduvjeta koje on zahtjeva poput laboratorija, rekao je župan Damir Bajs.

Centar izvrsnosti od sada će se odvijati na dva mjesta, točnije u Gimnaziji Bjelovar i u Medicinskoj školi. Županija će osigurati u proračunu oko 700.000 do 1.000.000 kuna za potrebe cjelokupnog Centra izvrsnosti, od prijevoza i prehrane učenika pa nadalje, a za to očekuju daljnje dobre rezultate, dodao je župan Bajs.

– Želimo da ulaganjem u naše profesore i učenike, ulažemo u znanje. Time smo došli do toga da smo među prve tri županije u Hrvatskoj koje osvajaju najbolje rezultate na državnim natjecanjima. Nadamo se da će dugoročno to dovesti do toga da smo u gornjem dijelu ljestvice ukupnih rezultata školskog uspjeha u državi, zaključio je župan Damir Bajs.

Biljana Balenović napomenula je kako je prilikom svog prošlogodišnjeg natjecanja za mjesto ravnatelja Medicinske škole Bjelovar među ciljevima navela otvaranje Centra izvrsnosti. Kaže kako je primarni razlog za to bila činjenica da su zanimanja u spektru prirodnih znanosti deficitarna u cijeloj državi i problem je naći zaposlenike.

– Zahvaljujem Županiji na tako brzoj pomoći u realizaciji mog plana. Moja ideja kao strukovnog nastavnika bila je da dobijemo dva kabineta i da ih opremimo na čemu nam je upravo Županija i pomogla. Time možemo lakše organizirati redovnu nastavu, a to je ujedno bio i preduvjet za osnivanje Centra jer se dio ove nastave mora održavati i praktično. Priprema će biti izazov za sve nas, jer je zbog praktičnog rada naš Centar drugačiji od ostalih. Vjerujem da ćemo biti uspješni i da će djeca biti zadovoljna, a očekujemo prve rezultate već nakon godinu dana, poručila je ravnateljica i voditeljica Centra izvrsnosti iz kemije Biljana Balenović.

Mjesta za prijavu u Centra izvrsnosti još uvijek ima te se prijave još uvijek očekuju, a Županija financira prijevoz svih učenika i prehranu tijekom održavanja nastave, podsjetio je župan Damir Bajs za kraj.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *