21. ožujka 2018

Obrtnik iz Bjelovara u ulozi „ambasadora naukovanja“ Hrvatske obrtničke komore

Hrvatska obrtnička komora provodi projekt „Uključite se u europska partnerstva za naukovanje“ (EP4A) u  okviru programa Erasmus +K3 Europske unije u vrijednosti većoj od 460 000 eura.
Projekt se provodi u suradnji s partnerskim organizacijama iz međunarodnog okruženja: Slovačke, Srbije, Velike Britanije i Njemačke. Cilj projekta je promovirati naukovanja kroz izgradnju partnerstava između posredničkih tijela, tvrtki, pružatelja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, javnih institucija i socijalnih partnera u državama koje sudjeluju u projektu. Ključna ciljna skupina su obrti, mala i srednja poduzeća bez ili sa malo iskustva u naukovanju.

Iznimno važni sudionici ovog projekta su tzv. „ambasadori naukovanja“ koje je odabrala Hrvatska obrtnička komora, a među njima je i gospodin Dalibor Čermak iz Bjelovara, vlasnik obrta „ELEKTRORADIONICA“ koji će svoje znanje i iskustvo prenositi mladim naraštajima. Budući njegov obrt posjeduje licencu za izvođenje praktične nastave i vježbe naukovanja za zanimanje: elektroinstalater, gospodin Čermak je imenovan za majstora stručnog učitelja.

Jedna od aktivnosti „ambasadora naukovanja“ je i snimanje edukativnih filmova  pa je jedan od njih snimljen i u Bjelovaru. U glavnoj su ulozi gospodin Čermak i njegov naučnik Kristijan Ratkovac, budući elektroinstalater, učenik Obrtničke škole Bjelovar. I tome, kao i svim ostalim edukativnim filmovima cilj je ukazati na sve dobre strane i koristi naukovanja, kao i motivirati obrtnike, male i srednje poduzetnike da se uključe u proces naukovanja.

Na pitanje „Što bi poručio svojim kolegama poslodavcima koji se još nisu uključili u provedbu naukovanja?“, gospodin Čermak odgovara: „Poručio bi da ne budu sebični i da svoje znanje prenesu mladim generacijama, jer neka se samo sjete da je i njih netko učio i imao strpljenja s njima. Kada vidim da je mladi majstor naučio raditi ispuni me zadovoljstvo.“

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *