21. ožujka 2018

Obnovljen mikrobiološki laboratorij Zavoda za javno zdravstvo BBŽ – uvode se nove metode iz područja molekularne dijagnostike

 

U petak, 22. prosinca, župan Damir Bajs u pratnji ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije Nine Renić obišao je novoobnovljeni mikrobiološki laboratorij.

Naime, Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji s osnivačem Bjelovarsko-bilogorskom županijom obnovio je mikrobiološki laboratorij čija je vrijednost radova iznosila 600 tisuća kuna. Na taj način stekli su se bolji prostorni uvjeti za rad mikrobiološkog laboratorija, proširenje Službe za mikrobiologiju te Akreditaciju samog mikrobiološkog laboratorija što je svakako imperativ za kvalitetu zdravstvene zaštite. Samim time omogućava se sigurna i kvalitetna usluga, smanjuje rizik od nepovoljnih događaja te povećava konkurentnost na slobodnom tržištu zdravstvenih usluga i kompatibilnost u Europskoj uniji. Isto tako uvest će se nove dijagnostičke metode i razvoj specijalističke dijagnostike.

Tako iduće godine Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije planira uvesti molekularnu dijagnostiku kupnjom novog aparata za molekularnu detekciju klinički i epidemioloških  značajnih  mikroorganizama  koji  se  ne  mogu  kultivirati  klasičnim mikrobiološkim postupcima. Riječ je o metodi koja je omogućuje brzu i preciznu dijagnostiku i postala je referentna metoda u suvremenoj mikrobiološkoj dijagnostici (HPV, C trachomatis, enteralni virusi).

Novi prostorni uvjeti  i  nova oprema uvelike će  doprinijeti  modernijem i  ugodnijem radnom okruženju za djelatnike Zavoda s jedne strane, dok će s druge strane omogućiti podizanje standarda i pružanje novih usluga građanima naše županije.

Podsjetimo, 2014. godine Zavod za javno zdravstvo u suradnji s osnivačem završio je rekonstrukciju  i  nadogradnju  kata  dvorišne  zgrade  i  to  za  potrebe  Službe  za higijenu  i epidemiologiju te Centra za prevenciju ovisnosti.

Nakon obilaska novoobnovljenog mikrobiološkog laboratorija, župan Damir Bajs je rekao:

___________________________________________________________________

Župan je također istaknuo da je Zavod za javno zdravstvo dio ukupnog projekta obnavljanja i opremanja zdravstvenih ustanova na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Kompletno su obnovljene ambulante diljem naše županije u koje stiže moderna oprema i dijagnostika. Kreće i izgradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar te obnova velikih Domova zdravlja, a ne smijemo zaboraviti ni planiranu gradnju novog objekta u sklopu Daruvarskih toplica. Samim time možemo reći kako se  ukupni standard zdravstvene usluge naše županije uvelike mijenja i prilagođava uvjetima koje očekujemo u vremenu u kojem živimo, a na korist brojnih zdravstvenih djelatnika, a posebice građana našeg kraja, naglasio je Bajs.

Završetkom mikrobiološkog laboratorija udovoljeni su svi prostorni zahtjevi prema pravilniku o minimalnim uvjetima, rekla je ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije Nina Renić.

__________________________________________________________________

Ravnateljica je također istaknula:

___________________________________________________________________

Nakon završetka radova,  Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije ima mogućnosti uvođenja novih dijagnostičkih metoda u 2018. godini jer sada zadovoljava minimalne prostorne uvjete i uvjete koje im omogućuje nova aparatura, istaknula je doktorica Sanja Krešić, voditeljica Službe za mikrobiologiju i dodala:

Što se tiče noviteta u 2018. godini, krećemo s uvođenjem novih metoda molekularne dijagnostike, prvenstveno s dijagnostikom spolno prenosivih bolesti, i to pod brojem jedan humanog papiloma virusa i naravno ostalih. Daljnom dinamikom, nadamo se da ćemo uvesti i proširiti neke serološke pretrage, te ubrzati molekularnim metodama dijagnostiku rezidentnih sojeva koje inače šaljemo u Zagreb. S obzirom na proteklih dvadest godina,  2018. godina znatno će unaprijediti mikrobiološku dijagnostiku, naglasila je doktorica Krešić.

___________________________________________________________

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *