26. travnja 2018

Obećanje ispunjeno! Cijene vrtića s početkom godine idu dolje, najviši mjesečni iznos bit će 600 kuna

Grad Bjelovar najavio je smanjenje cijena svih vrtića u Bjelovaru, s početkom 1. siječnja 2018. godine. U skladu s tim, Odlukom gradonačelnika povećano je sufinanciranje smještaja za djecu u bjelovarskim Dječjim vrtićima „Ciciban“ i „Osmijeh. Gradonačelnik Dario Hrebak stoga je u petak, 22. prosinca potpisao ugovore o sufinanciranju primarnog programa navedenih vrtića, čije su djelatnosti utvrđene kao javne potrebe u Gradu Bjelovaru.

– Gradsko vijeće Grada Bjelovara utvrdilo je mjesečnu ekonomsku cijenu po djetetu od 1 276 kuna za primarni deseterosatni program. U Osmijehu je dakle 160-ero djece, a Grad će od slijedeće godine sufinancirati program sa tisuću kuna po djetetu, što iznosi 160 tisuća kuna mjesečno. Govorimo o povećanju iznosa sufinanciranja od 106,80 kuna po djetetu na mjesec. U Cicibanu je 210-ero djece. Grad će sufinancirati boravak djece sa 1 500 kuna, što iznosi 220 tisuća i 500 kuna mjesečno. Dakle, povećanje sufinanciranja je 156,80 kuna po djetetu. Roditelji s više djece u vrtiću, ostvaruju ostvarenje smanjene cijene sudjelovanja u programu. Grad će za drugo dijete sufinancirati 20 posto od cijene programa, a za treće i svako slijedeće preuzeti će plaćanje u cijelosti. Dječji vrtić Bjelovar također s početkom slijedeće godine kreće sa smanjenjem cijene vrtića. Najviša cijena biti će 600 kuna, kao i kod svih ostalih vrtića. Zbog balansiranja cijena, nekim roditeljima koji su primali račune ispod 500 kuna, povećat će se cijena za 20, 30 ili 40 kuna maksimalno. Više od 70 posto roditelja u svim vrtićima u Bjelovaru, do sada su plaćali iznad 600 kuna svaki mjesec. Također, Grad će unutar svojim programa omogućiti svim vrtićima određeni vid suradnje što se tiče plivanja, klizanja i slično. Cilj nam je oformiti i senzornu sobu u Gradskom vrtiću Bjelovar, za djecu s poteškoćama, baš onakvu kakva će uskoro biti i u V. OŠ Bjelovar. Prema svim vrtićima želimo biti ravnopravni i jednaki. Moram spomenuti i jednu neugodnost koja se pojavila. U neke vrtiće dolazi i određeni broj djece iz susjednih općina. Čak imamo slučaj da jedno dijete dolazi u Gradski vrtić iz općine Sveti Ivan Žabno iz Koprivničko – križevačke županije. Mi nemamo problema u smislu da djeca iz drugih općina budu u našim vrtićima, ali prednost moraju imati djeca s bjelovarskog područja. Ne može se dogoditi ni da Grad Bjelovar, odnosno roditelji koji plaćaju boravak svoje djece u vrtićima plaćaju ostali dio sufinanciranja za tu djecu jer njihove općine to ne žele pokrivati. Stoga je Grad Bjelovar prema svim Općinama uputio službene dopise vezano za taj dio priče. Meni su sva djeca jednaka, ali kriteriji moraju biti uspostavljeni, pojasnio je gradonačelnik Hrebak.

O najavljenom smanjenju cijene dječjih vrtića, kojeg mnogi roditelji već duži period željno očekuju, očitovale su se i ravnateljice bjelovarskih dječjih vrtića.

Senka Ivanušec, ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban

– Prvenstveno se zahvaljujem na razumijevanju i pruženoj potpori. Također, dogovoreni su jako lijepi projekti koji će prvenstveno najviše koristiti našoj djeci koja borave u privatnim vrtićima. Naš vrtić se uključio u provedbu projekta „Bjelovarski doručak“, u klizanje, a uključujemo se i u projekt plivanja. Svi naši programi poslani su u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Jučer smo dobili odgovor da su programi proslijeđeni Agenciji za odgoj i obrazovanje. Svega ovoga ne bi bilo da nije bilo razumijevanja i dobre suradnje, rekla je Senka Ivanušec, ravnateljica vrtića Ciciban.

Marina Hehet Valentić, ravnateljica Dječjeg vrtića Osmijeh

 

– Drago mi je što je Grad Bjelovar u nama prepoznao dobre partnere. Takvom se odnosu nadam i dalje. Veseli me što se zaista uvijek možemo nekome obratiti, bilo da su u pitanju određeni problemi, poteškoće. Bitno je da imamo u Gradu Bjelovaru nekoga na koga možemo računati i kome možemo reći sve svoje probleme, kao i potrebe, napomenula je Marina Hehet Valentić, ravnateljica Dječjeg vrtića Osmijeh.

Anna Lauš, ravnateljica Gradskog dječjeg vrtića Bjelovar

– Mi kao Gradski vrtić Bjelovar, čiji je osnivač Grad Bjelovar također sudjelujemo u brojnim programima koji unapređuju odgoj i razvoj naše djece. Jedan od programa je „Sigurnost u vodi, privikavanje na vodu“, iz kojeg je proizašla inicijativa o besplatnom plivanju za svu djecu predškolske dobi. Što se tiče cijena vrtića, kod nas postoje platni razredi, pa se tako platni razred za socijalno ugrožene nije promijenio. Cijena dakle ostaje ista i dalje iznosi 150 kuna, rekla je Anna Lauš, ravnateljica Gradskog dječjeg vrtića Bjelovar.

__________________________________________________________________

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *