22. svibnja 2018

Bjelovarski OPG-ovi sudjelovat će na sajamskoj manifestaciji Domaće je Domaće u Zagrebu 23. – 27. travnja

Desetak bjelovarskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sudjelovati će od 23. do 27. travnja ove godine na sajamskoj manifestaciji gospodarskog, turističkog, kulturnog i edukacijskog karaktera pod nazivom „Domaće je Domaće u Zagrebu“. Organizator manifestacije koja će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu je Udruga branitelja proizvođača Panonija.

Zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara Igor Brajdić pozdravio je sve prisutne i rekao:

– Inicijative grada Bjelovara su usmjerene na ulaganje u bjelovarske proizvođače i domaću lokalnu proizvodnju hrane. Jedna od takvih inicijativa je sigurno i Bjelovarski doručak za kojeg se naširoko čulo. Zatim imamo i sve naše ostale lokalne manifestacije koje su izuzetno dobro popraćene od strane građana gdje se kupuju domaći lokalni poljoprivredni proizvodi. Nedavno smo imali i sastanak s našim pčelarima na temu njihovog prvog studijskog stručnog putovanja u Gornju Austriju u organizaciji Grada Bjelovara, austrijskog Ministarstva održivosti turizma kao i Poljoprivredne komore Republike Austrije. Najnovija inicijativa dolazi od Udruge branitelja proizvođača Panonija čime će bjelovarski proizvođači dobiti priliku prodavati svoje vlastite proizvode na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Dakle, bolje lokacije od Trga bana Jelačića zasigurno nema i stoga se ovim putem zahvaljujem gospodinu Baotiću i gospodinu Kračunu što su pružili priliku gradu Bjelovaru. Što su zapravo vidjeli da imamo zajedničke interese, a to je promocija lokalne poljoprivredne hrane i stoga je ova inicijativa s prodajom poljoprivrednih proizvoda na Trgu bana Jelačića itekako dobrodošla i po prvi puta se odvija organizirano i u suradnji s Gradom Bjelovarom.

Začetnik i glavni organizator Pavo Baotić predsjednik Udruge branitelja proizvođača Panonija se zahvalio na gostoprimstvu te nastavio:

– Naša Udruga je postala prepoznatljiva zbog svoja dva projekta – „Dani Slavonije“ i „Domaće je domaće“, i to ne samo u našem dijelu kraja Vukovarsko-srijemskoj županiji, već i širom lijepe naše. Radimo to petu godinu zaredom, a ove godine će to biti naš treći nastup u Zagrebu. Ako se sjećate, 2014. godine naše područje Posavlje je zadesila katastrofalna poplava, a mi smo tada bili u visokoj fazi realizacije projekta Dani Slavonije. Kada se dogodila poplava onda su se počeli javljati i ljudi, odnosno naši proizvođači i izlagači iz drugih gradova s kojima smo dotad bili u kontaktu. Zbog njihove solidarnosti i velikog srca morali smo osmisliti projekt kojim bi prihvatili i proizvođače iz drugih dijelova naše domovine. Novi projekt nazvali smo Domaće je domaće jer ne bi bilo primjereno da proizvođači iz Međimurja, Zagorja ili Dalmacije primimo na događaj koji se zove Dani Slavonije. Sama manifestacija će okupiti preko 110 izlagača iz čitave Hrvatske, a traje od 23. do 27. travnja na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

 

Vlasnik jednog od OPG-ova koji će prodavati svoje proizvode na Trgu u Zagrebu, Marko Šmid rekao je što za njega predstavlja jedna takva manifestacija:

 – Za OPG-ovca koji se već dugo godina bavi ekološkim uzgojem aronije ovo je izuzetna prilika otići u Zagreb na Trg bana Josipa Jelačića. Smatram da nema bolje prodaje od direktne prodaje gdje kupac može probati vaš proizvod i kad vi možete razmijeniti mišljenje ili iskustvo. To sva ova silna tehnologija poput Facebooka, e-mailova, webshopa ne može postići jer se to mora graditi godinama, i ne može doći preko noći. I zato je ovo stvarno vrhunska prilika da i mi iz Bjelovara dođemo u našu metropolu te se predstavimo u punom svijetlu kao proizvođači i da predstavimo grad Bjelovar kao jednu manju sredinu naspram Zagreba.

Zamjeniku gradonačelnika Igoru Brajdiću postavljena su pitanja vezana za trenutne mjere u poljoprivredi, na što je on odgovorio:

– Mjere u gospodarstvu su polučile izniman uspjeh, nikada dosada nije podneseno toliko mjera , točnije pristiglo je 120 zahtjeva. Investicije će iznositi preko 3 milijuna kuna što Grad subvenciora s 50 posto. Isto tako naš viši stručni suradnik Miroslav Šmid radi intenzivno na zaprimanju i obradi pristiglih zahtjeva vezanih za mjere u poljoprivredi. Analizirali smo i zahtjeve za pčelarstvo pošto organiziramo jedno studijsko putovanje kao što sam već rekao, a ukupno je pristiglo 56 zahtjeva. Iznos je 127 tisuća kuna što je u odnosu na prethodne godine izuzetno veliko povećanje. Naravno nikad ne volim govoriti i to uvijek naglašavam da je nešto prije bilo loše, ali ono što mene zanima je da ove godine je to korak unaprijed što zaista i jest.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *