23. travnja 2018

Natjecanje orača održano u Velikoj Pisanici

Velika Pisanica bila je ovogodišnji domaćin 16. županijskog natjecanja orača i 8. natjecanja u oranju konjskom zapregom Bjelovarsko-bilogorske županije. Natjecanje se održalo u petak 14. srpnja, nešto ranije nego prijašnjih godina i s manjim brojem natjecatelja. Orači su se natjecali na parceli Poljoprivredne zadruge Velika Pisanica.

Za današnje natjecanje prijavljeno je sedam orača s plugovima ravnjacima, dvoje natjecatelja s plugovima premetnjacima, te pet natjecatelja u oranju s konjskom zapregom. Kao i do sad ocjenjivat će se kvaliteta izoravanja prve brazde, način i dubina oranja. Nadamo se da ćemo dobiti zadovoljavajuće rezultate s obzirom da je teren dosta tvrd zbog suše. Prošlogodišnje natjecanje okupilo je tridesetak orača u općini Nova Rača u Slovinskoj Kovačici, međutim današnjih devet natjecatelja su upravo najbolji među njima. Pozivamo i ostale da nam se pridruže slijedeće godine – poručio je Josip Komljenović iz Savjetodavne službe.

Dosadašnji prvak u ravnjacima Željko Krapec ove godine se nije natjecao. Ipak, sudjelovao je u natjecanju kao sudac. Međutim, u premetnjacima se ponovo natjecao državni i županijski prvak Zoran Piskač koji svojim nizom pobjeda na natjecanja dolazi gotovo bez konkurencije.

Nema tu više nekih posebnih priprema. Međutim barem dan ranije potrebno je posložiti mehaniku. Dosad smo doduše i dan ranije imali probno oranje kako bismo vidjeli kakva je zemlja i da oni koji prvi put sudjeluju vide i kako treba odraditi taj natjecateljski dio. Samo natjecanje u odnosu na svakodnevni posao oranja se naravno razlikuje, ali uvijek je dobro baviti se time jer se nauči nešto novo i poželjno je za svakog poljoprivrednika – rekao je Zoran Piskač koji počinje s pripremama i za državno, te za svjetsko natjecanje koje će se ove godine održati u Keniji u studenom.

Mirna ruka na volanu preduvjet je dobrog oranja i zadovoljavajućih rezultata. Tome najbolje svjedoči šarolikost dobnih skupina natjecatelja. Naime, među devetero njih već nekoliko godina zaredom natječu i dva dječaka, a natjecateljsko oranje nije strano i nježnijem spolu, pa je tako današnja jedina konkurencija Zoranu Piskaču bila Ana Drobni. Ipak, za sve vrijede ista pravila kod ocjenjivanja.

Svi suci su certificirani od strane krovne udruge orača. Većina ih je iz Savjetodavne službe, a kriteriji na koje paze prilikom suđenja su zadana dubina oranja, pravac, čistoća brazde, zatim naor i razor, nalijeganje brazde. To su glavni kriteriji kod ocjenjivanja objasnio je detaljnije Ivan Ključec, djelatnik Savjetodavne službe i glavni sudac današnjeg natjecanja.

Kod oranja konjskim zapregama ne mjeri se dubina oranja, ali većina ostalih parametara u ocjenjivanju se također primjenjuje. Jedan od najiskusnijih orača koji se natječe svih osam godina u županiji je Ivan Ivanuš iz Galovca.

Inače uvijek imamo pripreme s konjima uoči natjecanja, a ovogodišnje je organizirano veoma brzo i kasno smo za njega saznali. Međutim, konji su uvježbani i pamte. Inače, oni oru tako jednom godišnje, za natjecanja. Mehanizacija i traktori su zamijenili njihov rad – rekao je Ivanuš.

Uoči samog natjecanja nazočnima se obratio Miro Kolić iz Udruge orača Bjelovarsko-bilogorske županije, koji je izrazio najveće zadovoljstvo zbog činjenice da na natjecanju svake godine ima mladih ljudi što ukazuje na to da trud svih ovih godina nije bio uzaludan. Tihomir Jaić iz Poljoprivredne komore Republike Hrvatske zahvalio je Miri Koliću pravo na trudu i radu koji je uložio u Udruzi orača i održavanju natjecanja.

Hvala i oračima koji se tako dugo natječu i promoviraju oranje i našu županiju na državnim i svjetskim natjecanjima. Oračima danas želim puno sreće, a najboljima upućujem iste želje za državno natjecanje koje će se ove godine održati u Zagrebu – rekao je Tihomir Jaić.

Župan Damir Bajs kao suorganizator natjecanja zahvalio se ostalima na pomoći u organizaciji i oračima na sudjelovanju.

Naša županija je poljoprivredna županija, i to je naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Ovo natjecanje treba dati najbolje u modernom oranju, ali imat ćemo i jedan pogled u prošlost. To su naši orači koji oru konjskom zapregom, koji će pokazati kako su to radili naši stari. Drago nam je da među okupljenima imamo i državne prvake, i da smo sudjeluju na svjetskim prvenstvima. Nadam se da će današnji pobjednik također ostvariti dobar rezultat na državnom prvenstvu koji će ga ponovo odvesti i na svjetsko. Želim vam dobar dan bez kiše, i da se lijepo provedete. Ovime proglašavam natjecanje otvorenim – rekao je župan Bajs, koji je nakon otvorenja natjecanja jedinoj ženskoj natjecateljici u znak pažnje poklonio i buket cvijeća.

Natjecanje je započelo u 11 sati, a završilo je u poslijepodnevnim satima i to sa slijedećim rezultatima:

Plugovi premetnjaci: 

  1. mjesto Zoran Piskač
  2. mjesto Ana Drobni

Plugovi ravnjaci:

  1. mjesto Zoran Kosanović
  2. mjesto Luka Perković
  3. mjesto Igor Krejči

Konjske zaprege:

  1. mjesto: Ivan Despetović
  2. mjesto: Jure Capan
  3. mjesto Slaven Očevar

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *