23. travnja 2018

Nastavlja se provođenje projekta „Znajući prošlost u sigurniju budućnost“ – najbolji u testu putuju u Vukovar

Već 13. godinu zaredom Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Bjelovarsko-bilogorske županije provodi projekt „Znajući prošlost u sigurniju budućnost“. Riječ je o projektu koji se provodi u srednjim školama na području Bjelovarsko-bilogorske županije, gdje učenici drugih razreda pišu test znanja o Domovinskom ratu.

 

Kao i dosadašnjih godina, prije početka pisanja testa, predstavnici UHDDR-a zajedno sa županom Damirom Bajsom posjete jednu od škola kako bi učenike upoznali s testom koji će pisati, kao i s nagradnim putovanjem za one najbolje u rješavanju testa.

Danas su tu čast imali učenici Tehničke škole Bjelovar, koje su prije pisanja testa pozdravili predsjednik UHDDR-a Stipe Šola i župan Damir Bajs.

Prigodom toga, predsjednik UHDDR-a Stipe Šola je rekao:

 

 


 

Šola je također istaknuo da je do sada ovim programom obuhvaćeno oko 27 tisuća učenika s područja naše županije i susjednih županija koji su pisali test, a grad Vukovar je posjetilo oko 5 tisuća učenika.

– Ove godine test piše oko 1400 učenika, a oni najbolji njih tristotinjak putuju u Vukovar na Dan sjećanja na vukovarsku tragediju 18. studenog. Kroz ovaj projekt potaknuli smo Ministarstvo branitelja da pokrene još jedan projekt za učenike sedmih razreda osnovnih škola, a riječ je o dvodnevnom programu terenske nastave pod nazivom “Putevima bjelovarskih branitelja”. Ova dva projekta pokazala su veliku zainteresiranost učenika za upoznavanjem s događajima iz Domovinskog rata i stoga trebaju dobiti pravu i istinitu informaciju, kazao je Stipe Šola, predsjednik UHDDR-a Bjelovarsko-bilogorske županije.

 

 

Župan Damir Bajs je pohvalio akciju UHDDR-a koju Županija podupire već 13 godina, istaknuvši da su programi u školi kratki i malo opisuju Domovinski rat.

– Kad je riječ o našoj županiji, znamo da je trećina županije bila okupirana i većina naših učenika to ne zna, pa je red da u školi izvan nastave imaju ovakve mogućnosti kako bi dobili više informacija o događajima iz Domovinskog rata. Ono što je također važno, da je ovim programom obuhvaćeno oko 27 tisuća učenika, a njih 5 tisuća je posjetilo grad Vukovar i nakon te posjete drugačije gledaju na Domovinski rat. Osim ovog projekta, organiziramo i odlazak učenika sedmih razreda na mjesta događaja u Domovinskom ratu, i to je ono što je važno da mladim generacijama pružimo mogućnost da više saznaju o najvažnijim zbivanjima vezanim uz povijest nastanka neovisne države Hrvatske, istaknuo je župan Damir Bajs.

Da se povijest malo proučava, rekao je i učenik 2.C razreda Obrtničke škole u Bjelovaru Mihael Grgić.

– Povijest kao predmet nemamo na drugoj godini, ali inače ne učimo onoliko koliko bi trebali znati o Domovinskom ratu. Gradivo koje imamo je vrlo kratko i malo nejasno, pa mislimo da bi bilo bolje da se to proširi i da više učimo o povijesti Hrvata i Domovinskom ratu, rekao je Mihael i dodao da je prije pisanja ovog testa saznao nešto što nije znao, a to je da su agresori bili vrlo blizu Bjelovara i da se rat odvijao na našem području.

 

Još jedan učenik Obrtničke škole, Mihael Pavlek je potvrdio da treba više učiti našu povijest nego povijest drugih država.

– Smatram da je ovaj test dobar, jer ćemo naučiti puno više i ono što je najvažnije ima nas dosta zainteresiranih.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *