23. veljače 2018

Najavljeni natječaji i pozivaju se domaće firme da se prijave za građevinske radove na županijskim školama i Domovima zdravlja

U utorak 10. listopada u Hrvatskoj gospodarskoj komori Bjelovar održan je , proizvođača građevinskog materijala, građevinske stolarije i ostale opreme za graditeljstvo. Sastanku je bio nazočan i župan Damir Bajs, zajedno sa predstavnicima Bjelovarsko – bilogorske županije. Jedan od ciljeva sastanka bilo je upoznavanje sudionika sa nadolazećim javnim natječajima za građevinske radove na jedanaest školskih objekata i četiri Doma zdravlja u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, za što su osigurana sredstva financiranja.

Mi imamo jako velik broj poduzetnika koji se bave graditeljstvom i očekivano je da im prikažemo što je pred nama i koji nas posao čeka. Konkretno, čeka nas raspisivanje 15 natječaja vrijednih 36 milijuna kuna, koji će se provoditi putem novog Zakona o javnoj nabavi. Poduzetnici će danas nakon dobivenih informacija, unaprijed znati detaljnije o samoj prijavi. Kada ćemo imati veći broj natječaja, ovakvi sastanci će biti uobičajena praksa. S obrtnicima ćemo imati još jedan, poseban sastanak. Time ćemo svima pomoći da pokušaju doći do poslova „kod svoje kuće“. Mislim da je logično da im mi u tome damo podršku i pružimo sve informacije. Posebice me veseli što je danas puna dvorana, što dokazuje da interes itekako postoji, kao i konkretna pitanja na koja ćemo dati odgovore. BBŽ je u zadnja četiri mjeseca dobila ugovore vezane za EU projekte u vrijednosti oko 250 milijuna kuna, od čega je 200 milijuna kuna vezano uz građevinske radove. Za radove na Općoj bolnici u Bjelovaru, očekujemo da raspis natječaja bude u prvoj polovici slijedeće godine. Vrijednost naših projekata kreće se od 450 tisuća kuna, pa do 12 milijuna kuna. Naše stručne službe će za početak svima pojasniti nove izmjene u Zakonu o javnoj nabavi. Mi ćemo omogućiti prijavu kroz zajednicu ponuditelja ili direktno, rekao je župan Damir Bajs.

– Ovo je prilika da u građevinskom sektoru napravimo određene pomake. Župan Bajs je pokrenuo ovu inicijativu, što je za pohvaliti, kako bi se što većim dijelom angažirali domaći poduzetnici. U prvoj fazi projekata imamo tih 36 milijuna kuna, a za očekivati je puno veće iznose. Mislim da se zato moramo dobro organizirati, napraviti jedan zaokret. Na taj način će se otvoriti prostor za stabilnije poslovanje, kratko je pojasnio predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Jakov Ćorić.

Pročelnica Snježana Mišir kratko je pojasnila da se pod radovima na obnovi škola podrazumijeva izrada izolacije, fasada, podova i krovišta. Prema trenutnim saznanjima, tri škole bi mogle proći po postupku jednostavne nabave, dok je ostalih šest svrstano u postupak normalne javne nabave.

– U tijeku je natječaj za energetsku obnovu naših ustanova u zdravstvu, odnosno Domova zdravlja u Garešnici, Daruvaru, Grubišnom Polju i Čazmi, ukupne vrijednosti dva milijuna i 900 tisuća kuna. Novi Zakon o javnoj nabavi, osim najniže cijene koja je bila glavni kriterij do sada, zahtijeva i neke druge kriterije. To je tzv. ekonomski najpovoljnija ponuda. Unatoč tome, cijena ostaje jedan presudan faktor i ona u vrijednosti same natječajne dokumentacije iznosi 90 posto onoga što će se gledati. Ostalo će se odnositi na sposobnost samog ponuditelja ili zajednice ponuditelja koji će se javiti na natječaj. Sve informacije i tekst natječaja biti će objavljen na službenim stranicama Županije. Pored natječajne dokumentacije biti će istaknuti i troškovnici te ostali kriteriji, rekla je pročelnica za financije Anita Nekić Pavičić.

– Tvrtka se bavi građevinom, odnosno visokogradnjom. U nadolazećim građevinskim radovima vidim i sudjelovanje svoje firme, no puno ovisi i o tome kako će natječaj biti postavljen, odnosno koja će sve papirologija biti potrebna. Konkretno, Modul projekt bavi se obnovom kuća, zidarskim i betonskim radovima i slično, pretežno radimo na području naše županije i imamo deset zaposlenih. Na našem području je do sada bilo dosta teško dobiti neki posao na natječaju. Nismo znači što sve od papirologije trebamo nabaviti, kakve točno uvjete trebamo ispuniti, u smislu da smo te informacije saznavali prekasno ili ih uopće nismo uspjeli dobiti. Zato ovu inicijativu toplo pozdravljam. Potrebno je da nas gradska i županijska vlast o ovakvim bitnim stvarima informira na vrijeme, rekao je poduzetnik Matija Štokić iz tvrtke Modul projekt iz Rovišća.

– Poslovi iz javne nabave na našem području bili su u neku ruku dostupni, ali najveći problem nam je bila cijena ili konkurencija. Primjerice, cijene su nekada bile zaista preniske, pa se nekada u cijelu priču nismo uklopili, a nekad u neku drugu jesmo. Sve ovisi. Novi Zakon o javnoj nabavi po kojem najniža ponuđena cijena više nije presudna za izbor izvođača radova, pohvaljujem i mislim da je to dobro za cijeli grad i cijelu županiju. Ovakvi sastanci su svima nama jako korisni. Vidimo se, popričamo, izmijenimo iskustva, rekao je poduzetnik Antun Matić iz Bjelovara.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *