24. travnja 2018

Nagradu šampiona za bagremov med dobio Miroslav Ahac iz Grbavca pored Grubišnog Polja

Bjelovarsko-bilogorska županija organizirala je 8. županijsko ocjenjivanje meda, koje se održalo u petak 8. prosinca u Hotelu Central u Bjelovaru. Ocjenjivanje je provedeno u suradnji s Pčelarskim savezom BBŽ te Zavodom za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Ukupno 75 uzoraka prikupljeno je za ocjenjivanje, a uzorke su predala 44 pčelara. Svi sudionici ocjenjivanja dobili su priznanja i diplome, koje im je uz rezultate analize i ocjenjivanja dodijelio zamjenik župana Neven Alić i saborski zastupnik Vladimir Bilek. Ukupni šampion ocjenjivanja bio je Miroslav Ahac iz Grbavca pored Grubišnog Polja koji je dobio nagradu za bagremov med.

– Vjerujem da je šampionska nagrada dodijeljena jer je med čist po sastavu i ima najmanji udio vlage u sebi. Inače imam 300-tinjak košnica od kojih je pola stacionirano. Uz bagremov proizvodim i lipov, kestenov i cvjetni med. Za kvalitetan med prije svake ispaše mora se očistiti medište, i med se mora vrcati kad je zreo i ima najmanji udio vlage, objasnio je uzbuđeno Miroslav Ahac kojem ovo nije prva zlatna medalja, ali po prvi put je dobio šampionsko priznanje. Također, dodao je kako unatoč kvaliteti još uvijek teško plasirati med zbog uvoznog meda.

Jedan od članova ocjenjivačkog odbora bio je i dr.sc. Dragan Bubalo sa Agronomskog fakulteta, koji je rekao kako je u cijeloj Hrvatskoj ove godine kvalitetniji priljev uzoraka za ocjenjivanje.

Dragan Bubalo, Agronomski fakultet Zagreb

– Pčelarska godina se uvijek gleda po bagremovom medu, a s obzirom da smo bili pošteđeni mraza godina je bila dobra. Inače nakon Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorska županija dala je najveći broj uzoraka na ocjenjivanje. Kvaliteta je definitivno očekivano dobra. Najviše smo nakon bagremovog primili uzoraka lipovog meda, cvjetnog meda, a potom kestena i tu je bilo i heljdinog meda koji je u posljednje vrijeme pojavljuje jer su velike površine zasijane heljdom. Ovakva ocjenjivanja pčelarima su bitna jer je to ujedno i jedan vid edukacije, i prikupljanje informacija jer ponekad tako saznaju gdje im točno pčele odlaze na ispašu, objasnio je Bubalo s napomenom kako se vidi napredak u dobroj pčelarskoj praksi iz godine u godinu.

Dodjeli nagrada je prisustvovao i saborski zastupnik Vladimir Bilek, koji je najavio kako članovi saveza više neće morati plaćati evidenciju u registru što će biti jedan parafiskalni namet manje.

Vladimir Bilek, saborski zastupnik

– Također, od početka slijedeće godine prema obećanju ministra Tolušića pčelari će moći prema novom pravilniku u svojim vozilima kojima prevoze pčelinje zajednice koristiti plavi dizel. Pravilnik će obuhvatiti i neke nove mjere tehničke potpore poput subvencija za opremu opisanu u obrascima, te smo izborili deklaraciju meda u našim trgovačkim centrima. To je inicijativa koja je krenula iz ove županije sa markom Slatka nit, a nastavilo se na državnoj razini. Promjena deklaracije značit će prvenstveno prepoznavanje kvalitete hrvatskog meda kod potrošača, domaćih a potom i inozemnih, a posljedično će to donesti i olakšanje poslovanja naših pčelara koji imaju zdrave pčelinje zajednice i veliku kvalitetu meda i pčelinjih proizvoda, rekao je Bilek.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *