24. travnja 2018

Na skupštini Udruženja obrtnika Bjelovara razgovaralo se o natječajima grada i županije i gorućem problemu radne snage

U srijedu 22. studenog, u prostorijama Udruženja obrtnika u Bjelovaru, održana je šesta redovna sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Bjelovar. Dnevni red skupštine sastojao se od otvaranja sjednice, utvrđivanja kvoruma, izbora zapisničara i ovjerovitelja zapisnika, verifikacije zapisnika sa 5. sjednice održane 16. ožujka 2017. godine, prezentacije mjera aktivne politike u zapošljavanju, informacija o najznačajnijim aktivnostima između dviju sjednica skupštine, prijedloga Izmjene i dopune Financijskog plana za 2017. godinu, prijedloga Programa rada za 2018. godinu, prijedloga Financijskog plana za 2018. godinu i informacija o događanjima u narednom razdoblju.

Ruža Hrga, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Bjelovar više je rekla o trenutnoj situaciji, kada je u pitanju nezaposlenost te mjerama koje se tiču obrtnika.      

Ruža Hrga, v.d. predstojnica PU HZZ-a Bjelovar  

– Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, krajem listopada bilo je evidentirano 6 811 nezaposlenih osoba, što je na mjesečnoj razini više za 229 osoba. Do kraja godine se očekuje lagano povećanje nezaposlenosti. Na godišnjoj razini registrirana nezaposlenost je smanjena za 1 904 osobe ili 22 posto. Struktura nezaposlenosti je slijedeća, 53 posto ili 3 609 je žena, 47 posto je muškaraca, 3o posto ili 2 049 su mladi ljudi do 29 godina, a 34 posto točnije 2 305 je starijih od 50 godina. Prema strukturi obrazovanja 36 posto je nekvalificirano, 33 posto sa trogodišnjom srednjom školom, 23 posto sa četverogodišnjom srednjom i svega osam posto su visokoobrazovani. Određene djelatnosti i dalje ne mogu naći radnike, što vjerujem da i vi osjetite u svojem poslovanju. Gledajući ostale karakteristike nezaposlenosti, 22 posto ili 1 494 je bez radnog iskustva, 3 340 ili 49 posto je dugotrajno nezaposleno duže od godinu dana, 380 je osoba s invaliditetom, 789 nezaposlenih su hrvatski branitelji i 13 posto, odnosno 927 je korisnika novčane naknade. Putem aktivnih mjera, mi nastojimo ublažiti cijelu ovu situaciju, a trenutno je u primjeni devet različitih mjera. To su primjerice potpore za zapošljavanje, stručno osposobljavanje, obrazovanje i usavršavanje. Mjera osposobljavanja na radnom mjestu je mjera koju svi vi možete koristiti, s ciljem stjecanja potvrde poslodavca. Ciljane skupine su osobe koje su završile četverogodišnju školu, bez iskustva u struci. Kroz šest mjeseci Zavod za zapošljavanje isplaćuje minimalnu novčanu naknadu, što iznosi 2620 kuna, plus putne troškove za osobe koje putuju od mjesta stanovanja, do mjesta rada više od dva kilometra. Isto tako, mentor kojeg osigurava poslodavac dobiva naknadu od 700 kuna. Ta mjera je trenutno u primjeni npr. u Koestlinu, gdje je zaposleno 40-ak osoba. Nakon što period rada za te osobe istekne, poslodavac će zadržati 20 ljudi, koje će zaposliti. Na taj način će se osigurati nedostatak stručne spreme. Zanimljiva potpora je i potpora za usavršavanje već postojećih radnika. Ukoliko ste ove godine nabavili nove strojeve ili opremu, zaposlenike je potrebno osposobiti za rad na njima. U dogovoru za Zavodom za zapošljavanje, radi se program osposobljavanja gdje je predviđeno za period od šest mjeseci iznos od 15000 kuna po polazniku. Troškovnik se usklađuje, oko svega se dogovaramo. Poslodavci koji bilježe smanjenje broja zaposlenosti ne mogu koristiti mjeru stručnog osposobljavanja. Cilj novih mjera je povećanje broja zaposlenih u realnom sektoru, a da se korištenje mjera u javnim i državnim institucijama smanji, istaknula je Ruža Hrga,v.d. predstojnica PU HZZ-a Bjelovar.

– Obratio sam se zavodu jer sam trebao djelatnike. Djelatnica na zavodu je skupila oko 12 kandidata, od čega se na razgovoru za posao pojavio samo jedan. Ostali su se javili telefonski i zamolili me da zavodu kažem kako su se javili na oglas. Mene zanima što učiniti. Ja i dalje plaćam porez na takve ljude, koji ništa ne radi, a vjerojatno niti ne žele. Dakle, ili su doma i dobivaju neku naknadu, a možda pored toga rade na crno, kazao je obrtnik Vedriš, koji je istaknuo problematiku s kojom se direktno susreo kao obrtnik.

Evo što kaže obrtnik Vedriš.

___________________________________________________________________

Vezano za ovaj problem predstojnica Zavoda Ruža Hrga je kazala:

___________________________________________________________________

Hrga je dodatno pojasnila:

___________________________________________________________________

– Imali smo priliku i čast sudjelovati na Kongresu ugostitelja, gdje je gospodin Ranogajac rekao da će u proceduru staviti potez da se ovako nešto više nikada ne ponovi, odnosno da se ljudima koji ne dođu na drugi razgovor za posao ukine zdravstveno osiguranje. Očigledno je da je to jedini način kako bi se situacija u zemlji po ovom pitanju počela popravljati, rekla je Gordana Halauš, vlasnica ugostiteljskog obrta Luna u Bjelovaru.

 

Tijekom skupštine su iznijete manifestacije na kojima su sudjelovali obrtnici, a potvrđene su i informacije da će i u idućoj godini nastaviti sa sudjelovanjem. Također, Obrtnička komora je okupljenim obrtnicima ponudila i pomoć za sudjelovanje na još nekim manifestacijama, kako bi im pomogla s odlaskom na sudjelovanje.

– Na javnom uvidu trenutno su prijedlozi mjera poticaja i raznih aktivnosti za obrtnike, koje se u budućem razdoblju planiraju provoditi i primijeniti. Već sada znamo da će Grad Bjelovar imati dvije velike nabave u energetskoj obnovi II. osnovne škole, jer je odobreno sufinanciranje od strane Europske unije. Slična je priča i s Gradskim vrtićem na Matoševom trgu, zbog čega ćemo tražiti cjelovito izvršenje tih obaveza, na što će obrtnici moći aplicirati svoje prijave za izvođenje radova. Mi bi najviše voljeli da su izvođači iz Bjelovara. Mi ćemo se angažirati u svakom pogledu u kojem je moguće, kako bi naši domaći obrtnici mogli imati priliku sudjelovati u radovima, poručio je Ivan Tkaličanac u ime Grada Bjelovara.

__________________________________________________________________

Goran Grgić, predsjednik OK Bjelovar

U ime Obrtničke komore Bjelovarasko – bilogorske županije okupljenima se obratio i Goran Grgić.

– Drago mi je što će se naša suradnja s Gradom Bjelovarom i dalje nastaviti na način na koji je funkcionirala do sada. Svim članovima se prvenstveno zahvaljujem na doprinosu u radu komore. U tijeku je donošenje novog zakona o obrtu u čemu je dosta špekulacija. Zalažemo se za javnu ovlast kako bi djeca, odnosno srednjoškolci kod obrtnika mogli ići na praksu. Danas je u komori potpisan ugovor sa Ministarstvom poduzetništva i obrta na pet i pol milijuna kuna, što će se slijedeće godine uložiti u promicanje obrtništva kod mladih i obrtničkih zanimanja, odnosno sve će biti objedinjeno na jednom portalu za obrtnike. Mladima ćemo nastojati skrenuti pažnju da budućnosti ima u obrtničkim zanimanjima, da ona nisu prošlost. Mi smo u komori ove godine imali nekoliko značajnih akcija, važnih sastanaka, izleta, akcija, razgovora oko adaptiranja određenih natječaja za obrtnike, istaknuo je Grgić iz Obrtničke komore BBŽ-a.

Grgić vezano za natječaje u građevinskim radovima na području BBŽ-a.

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *