22. svibnja 2018

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Bjelovara raspravljalo se o poslovniku, manifestacija, dječjim vrtićima, sportskim klubovima te gradnji objekata i uređenju komunalne infrastrukture

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Bjelovara, Aktualni sat se odužio, pa je tako predsjednik Gradskog vijeća Ante Topalović utvrdio da krše poslovnik s pitanjima, naglasivši da neki sami sebi odgovaraju i nude prijedloge, iako su pitanja poslana unaprijed i odgovori pripremljeni. Vezano za ovu situaciju, gradonačelnik je istaknuo da se što prije mora sastati Odbor i da se ova situacija riješi.

Mislim da ste postavili izvrsna pitanja i da ste dobili kvalitetne odgovore, a razlog tome je što smo mi pitanja unaprijed vidjeli. Ako želimo zadržati kvalitetu, onda moramo što prije sazvati Odbor i o tome odlučiti, naglasio je gradonačelnik Hrebak.

Na sve ovo se nadovezao predsjednik Gradskog vijeća Ante Topalović i zahvalio prisutnim ravnateljima gradskih ustanova istaknuvši da je dobro što su uvijek prisutni na sjednicama, a posebno kada se pitanja ne budu najavljivala, već direktno postavljala.

Tako je Topalović pozvao i druge ravnatelje i direktore gradskih ustanova da budu prisutni na sjednicama bez isprike da imaju važnijih poslova.

– Plaćeni su da poštuju ustanovu koja im je osnivač, naglasio je Topalović.

Nakon Aktualnog sata uslijedile su druge točke dnevnog reda, pa je tako druga točka bila donošenje Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Bjelovara u 2017. godini.

 

Predsjednica Odbora za dodjelu priznanja Lidija Novosel iznijela je  odluku Odbora o osobama i tvrtkama kojima će biti dodijeljene nagrade.  

Prema Odboru su upućena 32 zahtjeva za dodjelu nagrada, a Odbor se odlučio i predložio Gradskom vijeću Grada Bjelovara dodjele Zlatne plakete Grb Grada Bjelovara:

 • Frideriki Unger, dipl.ing.šumarstva iz Bjelovara, za izuzetan doprinos na području gospodarstva;
 • Marinu Saboloviću,geogr. iz Bjelovara, za izuzetne uspjehe na području znanosti;
 • Ivanu Cikoji, dr.med. iz Bjelovara, za izuzetne uspjehe na području zdravstva;
 • Martini Supančić, dipl.uč. iz Bjelovara, za izuzetne uspjehe na području odgoja i obrazovanja;
 • Krešimiru Ivančeku, akademskom slikaru-grafičaru iz Bjelovara, za izuzetne uspjehe na području kulture;
 • Branku Raičkoviću, nastavniku matematike i fizike i učitelju Informatike iz Severina, za izuzetne uspjehe na području tehničke kulture;
 • Vjeranu Jurkoviću, dipl. iz Bjelovara, za izuzetne uspjehe na području humanitarnog rada;
 • Mirku Lovriću iz Bjelovara, za izuzetan doprinos u Domovinskom

 

Predložilo se Gradskom vijeću Grada Bjelovara dodjela Pečata Grada Bjelovara:

 • trgovačkom društvu Kudumija Trade d.o.o. Bjelovar, za značajan doprinos na području gospodarstva;
 • Gordani Batinović, dipl. ing. prehr. tehnologije iz Bjelovara, za značajan doprinos na području odgoja i obrazovanja;
 • Alenu Kiđemetu, ing. poljoprivrede iz Bjelovara, za značajan doprinos na području sporta;
 • Danielu Srdiću iz Bjelovara, za značajan doprinos na području kulture;
 • Danici Bilić iz Bjelovara, za značajan doprinos na području humanitarnog rada.

 

Vijećnici su jednoglasno prihvatili prijedlog Odbora s naglaskom da se ostalim predloženima uruči posebno priznanje gradonačelnika za njihov rad, na što se gradonačelnik Dario Hrebak sa zadovoljstvom složio.

 

Vezano za četvrtu točku dnevnog reda, a riječ je o Izmjeni Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2017. godinu. Većina prihvaćenih projekata za vrijeme bivšeg mandata se nastavlja, neki su odgođeni za iduću godinu kao što je rekonstrukcija Zagorske ulice i dijela Ulice F. Livadića (do Ulice A. Stepinca) uz obrazloženje:

 – Zbog umanjenih prihoda proračuna rekonstrukcija ceste neće se realizirati 2017. godine, već će biti prioritet u 2018. godini.

  

Nastavljaju se sljedeći projekti:

 

U obrazloženju je navedeno slijedeće:

 

 

Vezano za četvrtu točku, gradonačelnik Dario Hrebak je rekao:

Obećao sam na 1. Sjednici Gradskog vijeća da ću poštivati i da ćemo nastaviti dalje provoditi sve one dobre projekte koje je bivša vlast započela i nema razloga da ih ne završimo, ali takvih projekata ima dosta, naglasio je Hrebak.

To ne znači da smo mi protiv ovih projekata, već se nalazimo na više od pola godine, a projektnu dokumentaciju treba još dodatno posložiti, rekao je gradonačelnik i ponovno naglasio Europske fondove, ali s pojašnjenjem.

Najlakše je otići u banku i dignuti kredit, te zadužiti Grad na 10 do 15 godina i smatrati da je s tim sve riješeno. To je najlakše! Svima su nam usta puna Europskih fondova, pa ajmo to iskoristiti. Ja se nadam da shvaćate logiku s kojom mi razmišljamo. Slažem se da ne mogu na svim projektima biti Europski fondovi jer ima prioritetnih koji se moraju riješiti, rekao je gradonačelnik i naveo jedan od aktualnih primjera, a riječ je o obnovi kuhinje u III. osnovnoj školi Bjelovar.

Projekt je iz bivšeg mandata, nastavljen je, a kuhinja je obnovljena, te je uloženo 500 tisuća kuna. Međutim, otvara se natječaj Ministarstva regionalnog razvoja gdje možemo od tih 500 tisuća kuna, 250 tisuća kuna povući. Zašto to ne bi povukli i zašto to ne bi onom logikom koju sam već iznio te produžili proračun sa sredstvima Europske unije, rekao je Hrebak i dodao da će u slijedećem proračunu staviti sve projekte, ali će otvoreno reći građanima:

Ove projekte ćemo staviti u proračun, ali to ne znači da ćemo ih dovršiti jer ne znamo koliko ćemo moći povući sredstava. Nećemo moći ići projekt po projekt, već ćemo napraviti set projekata i oni koji ne prođu čekat će drugu godinu. Mislim da je to ispravan način razmišljanja i racionalno ponašanje upravljanjem financijskih mogućnosti Grada, naglasio je Hrebak.

 

Ovaj prijedlog prihvaćen je uz 3 glasa protiv i 4 suzdržana.

Na sjednici se raspravljalo i o izmjenama vezanim za bjelovarske Dječje vrtiće.

Tako je vijećnika Nenada Martinovskog zanimalo od kuda se pojavila lista čekanja u vrtićima i višak djece.

Zanima me je li održan sastanak s vrtićima i da se vidi, tko, gdje i zašto? Vidim da je proračunska stavka povećana za 108 tisuća kuna, a s druge strane vidim da na Dječji vrtić Bjelovar godišnje ide preko 15 milijuna kuna iz gradskog proračuna i to 8 milijuna kuna za troškove plaća.

Ne znam koliko ima djece, 490 ili manji broj? S druge strane sufinanciranje djece u privatnim bjelovarskim vrtićima iznosi 5 milijuna i 708 tisuća kuna. Ako to izračunamo ovako, onda nas mjesečni trošak po djetetu na godišnjoj razinu u privatnim vrtićima iznosi 11 tisuća 650 kuna, a ista takva usluga u drugom iznosi oko 32 tisuće kuna. Moramo sjesti i dogovoriti se za naredne godine na koji način ćemo sufinancirati vrtiće, privatne i gradske vrtiće, rekao je Martinovski i dodao da moraju vidjeti treba li Gradski vrtić reorganizirati, jer radi se o jako puno novaca.

Martinovski je također istaknuo da treba vidjeti, treba li ići s jedinstvenom cijenom za sve roditelje, naravno posebno cijena bi bila za socijalno ugrožene.  Roditelj sam i smatram da je žalosno da čovjek dolazi s autom od 50 tisuća eura i više, a ti si svjestan da on plaća upola manju cijenu vrtića, naglasio je Martinovski i dodao da to nije kriv Grad, već je jednostavno tako po nekim drugim izvorima.

Vezano za ovu temu, s vijećnikom Martinovskim se složila i vijećnica Jasna Višnjević i predložila da se kontrolira broj prijavljene djece u vrtićima.

Osim predškolskog odgoja, vijećnike je zanimalo i povećanje stavke za gradske manifestacije, te zašto je povećana stavka za dva rukometna kluba, a ne za djecu predškolske dobi koje bi trebalo poticati da se bave sportom.

Gradonačelnik je odgovorio na pitanje vezano za manifestacije, pa je rekao da manifestacije koštaju, i ako želimo kulturu onda to i košta.

Ako želimo dići manifestacije na jednu veću razinu kao što imaju naši susjedi, Varaždin i Koprivnica onda to i košta. Krenuli smo u tom pravcu i cilj nam je da polako dižemo na veći nivo. Prošlogodišnja manifestacija Božić u Bjelovaru je bila odlična, ove godine će biti sigurno bolja jer ćemo imati i klizalište i stoga će doći do povećanja stavke za manifestacije. To smo obećali građanima, i nemojte se ljutiti jer ja osobno stojim iza toga i gospodin Topalović. Građani su nas zato i nagradili glasovima i moramo ispuniti ono što je realno i zato je to povećanje, naglasio je Hrebak i nastavio o Rukometnom klubu, istaknuvši da je i bivši gradonačelnik stao iza Rukometnog kluba.

Ja sam isto tako snažno stao iza Rukometnog kluba. Kao gradonačelnik grada Bjelovara moraš razmišljati što je prioritet. Rukomet je prioritet zbog svoje tradicije. Grad Bjelovar je poznat po rukometu. Nažalost, pali smo tu gdje smo pali. Obavio sam razgovor s predsjednikom i sa vodstvom Rukometnog kluba Bjelovar i ono u što ćemo ulagati je Škola rukometa i treneri, jer smo procijenili da je Škola rukometa jako pala zadnjih deset godina. Idemo probati uložiti u rukomet, rekao je Hrebak i dodao da većina djece iz grada treniraju rukomet i nogomet.

Gradonačelnik je također potvrdio da će iznaći sredstva i za Taekwondo klub FOX.

Nastojat ćemo sve koji postižu vrhunske rezultate dodatno stimulirati. Volio bih da u budućnosti sredstva idu, ne za mali ili veliki klub već za one koji postižu odlične rezultate i koji imaju veći broj djece. Slažem se da treba ući u Sportsku zajednicu, vidjeti i analizirati situaciju, rekao je Hrebak.

Što se tiče plaćanja Dječjih vrtića, gradonačelnik se složio s vijećnikom Martinovskim i predložio predsjedniku Gradskog vijeća da se osnuje Povjerenstvo koje će napraviti analizu za proračun 2018., kako za vrtiće tako i za sport.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *