23. travnja 2018

Na predavanje s temom problemi s uslugama u telefoniji i internetu se pojavilo NEKOLIKO GRAĐANA

Predavači govorili o problematici vezanoj za mobilnu i fiksnu telefoniju, internetsko poslovanje, s kojima u praksi najviše problema imaju stariji građani

 

Udruga za zaštitu potrošača BBŽ, uz pokroviteljstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, organizirala je predavanje na temu problematike u telefoniji i internetskom poslovanju. Predavanje je održano u suradnji s Agencijom za telekomunikaciju HAKOM čiji su predavači govoriti o problematici s kojom se građani mogu susresti, a koja je vezana za mobilnu i fiksnu telefoniju, kao i  internetsko poslovanje.

– Najveći problem među građanima je nepoznavanje prava, većina u tim trenucima ne zna kome se treba obratiti i što točno uraditi. Upravo zato je danas s nama predstavnica HACOM-a, koja će pojasniti određenu tematiku i problematiku. Ono što me najviše smeta je taj da nas ljudi zaustavljaju na ulici, zovu telefonom, a kada im se omogući slušanje o svemu iz prve ruke i saznavanje informacija u živo, pojavi se jako malo ljudi. Što se konkretno tiče mobilne i fiksne telefonije, te internetskog poslovanja, svi operateri su jednaki. Ne u smislu, ovaj je bolji, onaj je lošiji, već u smislu kako će postupiti u određenim situacijama. Najviše problema u ovom području imaju stariji ljudi, jer se daju navući na tanki led. Nudi im se sve i svašta, a na kraju ne dobiju niti 50 posto obećanog. Nedovoljna tumačenja određenih prava su najveći problem svega. Na današnje predavanje pozvali smo članove udruga umirovljenika, ne samo iz Bjelovara, nego i drugih gradova BBŽ, kao i sve srednje škole iz županije. Odazvalo se oko pet, šest ljudi, bio je kritičan Slavko Tremski, predsjednik Udruge za zaštitu potrošača Bjelovarsko – bilogorske županije.

– Građani imaju najviše prigovora da im operatori nisu dali jasne informacije o tome koliko će koštati određena usluga i što zapravo s njom dobivaju. Mi potrošače stalno upozoravamo da moraju čitati odredbe ugovora, posebno odredbe uvjeta korištenja pojedinih tarifa koje ugovaraju. Građani moraju znati da isto tako, ako dobiju račun s kojim se ne slažu, ako im usluga nije u skladu sa ugovorom, imaju pravo na prigovor. On se prvo podnosi njihovom operatoru i ako nisu zadovoljni njegovim odgovorom, treći stupanj u rješavanju prigovora je HACOM. U prosjeku, ta procedura traje oko tri mjeseca. Za vrijeme trajanja tog postupka, potrošači su zaštićeni, jer ne moraju platiti taj sporni iznos, a operater im i dalje mora pružati uslugu. Primjerice, ugovori koji se sklapaju telefonski su vrlo problematični ugovori, jer operater u telefonskom razgovoru spominje ono najbolje o usluzi koju nudi. Sklapanjem ugovora na daljinu preuzimaju se određena prava i obaveze. To su tzv. „ugovori na prepad“. Obveza je operatora da svaki put na adresu potrošača dostavi obavijest sa svim uvjetima korištenja usluge, kao i pravo na raskid tako sklopljenog ugovora, koji najčešće traje 14 dana. „Pravo na 14 dana“ također se može primijeniti i kod ugovora sklopljenih izvan poslovnih prostora trgovca. To su ugovori koji se primjerice sklapaju na nekom štandu u trgovačkom centru. I u tom slučaju potrošač ima pravo na rok od 14 dana, da malo razmisli da li je ta usluga zaista za njega, odgovara li mu u potpunosti i slično, rekla je Marina Ljubić Karanović, iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti HACOM.

___________________________________________________________________

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *