22. svibnja 2018

Na pomolu NOVA LJEVICA

Bjelovarska javnost u utorak 15. svibnja svjedočila je razgovoru o socijaldemokraciji i političkoj ljevici, te predstavljanju ideja Nove ljevice. Predstavljanje Nove ljevice održano je u hotelu Central u Bjelovaru. Želimir Brala, Nadežda Čačinović i Zoran Pusić na predstavljanju su govorili o političkom prostoru u kojem djeluje ljevica u današnjoj Hrvatskoj, o vrijednostima koje bi trebala zastupati i o predrasudama koje u postojećoj političkoj konstelaciji prate zagovaranje veće ravnopravnosti, veće socijalne pravednosti i veće društvene solidarnosti.

– Ljevica u Hrvatskoj je puno slabija no što je kapacitet birača koji su skloni socijaldemokraciji. Nažalost to se često pokazuje na taj način da ti birači često ne izlaze na izbori jer su razočarani neispunjenjem obećanja socijalne držane. Politika koja bi to propagirala ima veliko mjesto u biračkom tijelu u Hrvatskoj koje ostaje neiskorišteno. Što se tiče etičkih stavova oni ne smiju biti zanemareni. To su vrijednosti koje društvo čine boljim i to su standardi koje stalno treba pomalo unaprjeđivati, objašnjava Zoran Pusić, član IO Nove ljevice.

Na pitanje zašto ljevica nije uspjela kvalitetno dospjeti do birača, Pusić je rekao da je ljevica i kad je dopirala do birača ponekad razočarala te dao za primjer izbore 2016. godine kada je ljevica unatoč prednosti izgubila naklonost birača zbog napuštanja temeljnih vrijednosti koje socijaldemokratska stranka mora zastupati.

Na pitanje o povećanju zaposlenosti odgovara kako od nazočnih nije ekonomski stručnjak, ali vjeruje u primjere najuspješnijih zemalja koje pokazuju kako radnička participacija u vlasništvu tvrtki utječe na kvalitetu rada i povećanje profita što stvara nova radna mjesta.

– Veća prava ljudi, manja razlika u bogatstvu čini društvo boljim i zdravijim za život. To se upravo vidi na takvim primjerima, dodaje Pusić.

Zoran Pusić, član IO Nove ljevice

Pusić tvrdi kako je veliki protivnik revolucionarnih promjena. Mišljenja je kako se kroz javno djelovanje treba mijenjati javno mišljenje, i argumentima treba kritizirati javnu politiku.

– Unatoč tome znamo kako postoje političari koji baziraju svoju politiku i političku moć a ti je na populizmu i strahu od drugih i drugačijih. To se vidi na primjerima koji nikome ne štete, predstavljaju slobodu za određeni dio populacije koji je kroz vjekove bio diskriminiran, a koriste se za poticanje straha kod ljudi. Jedan od primjera je i Istanbulska konvencija, čiji je cilj zaštititi žene od nasilja, a koristi se poticanje straha od rodne ideologije iako ljudi ni ne znaju što rodna ideologija je. To je od antike korištena metoda, i iako je prozirna, djelotvorna je u svojoj namjeri da potakne strah i homogenizira masu. Upravo zato javno djelovanje i argumentirano mijenjanje javnog mišljenja i argumentirano kritiziranje treba postati ne politika ljevice već politika svih, odnosno politika razuma, poručuje Zoran Pusić.

Nova ljevica zalaže se ZA odgovornu, solidarnu, slobodnu, pravednu, naprednu, otvorenu, miroljubljivu HRVATSKU


Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *