19. travnja 2018

Na bjelovarskoj tržnici održana humanitarna akcija Lige protiv raka – SVJETSKI DAN BEZ DUHANA I DAN PLAVOG IRISA

Dan plavog irisa i Dan plave vrpce uvršten kao nova humanitarna akcija

 

Jednako kao i rak pluća, tako i rak debelog crijeva jedan je od najtežih oblika raka; smrtnost je oko 70 posto. Liga protiv raka održala je svoju redovitu akciju na bjelovarskoj tržnici, a za svoju donaciju građani su mogli dobiti plavi cvijet ili teglicu meda.

Želimir Bertić, predsjednik Lige protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije rekao je da je Dan Plave vrpce uključen u ovu akciju jer je to jedan od najsmrtonosnijih oblika raka.

– Oko tri tisuće muškaraca i žena godišnje oboli od raka debelog crijeva, a umre ih oko dvije tisuće. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nismo još nikad obilježavali Dan plave vrpce, dok u većim gradovima to čine unazad pet godina. Od raka pluća najčešće obolijevaju muškarci, godišnje oko dvije tisuće muškaraca i oko 700 žena. U našoj županiji oboli oko stotinjak osoba, a umire oko 70 svake godine.  Od raka debelog crijeva oboli oko 90 muškaraca i žena, a umire ih oko 70. Od onih koji obole od raka pluća, većina su pušači ili su bili pušači. Također se ovaj oblik raka javlja u tvornicama u kojima udišu prašinu. Ostali imaju genetski faktor. Od raka debelog crijeva obolijevaju osobe koje se nezdravo hrane, konzumiraju alkohol, a nisu isključeni ni pušači. Kao preventiva se savjetuje više kretanja, paziti na prehranu koja treba biti raznovrsna; sezonsko voće i povrće. Kretati se treba najmanje 12 minuta na dan. Poražavajuća je činjenica da se neki ne kreću niti tih 12 minuta. Nije potrebno ići u teretanu, pa izgovori o nedostatku novca ne stoje. Treba izbjegavati vožnju automobilom, pješačiti i tako možemo lako ispuniti tih 12 minuta kretanja – rekao je Želimir Bertić, predsjednik Lige protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *